Lastbilarna på Øresundsbron minst påverkade av coronakrisen

Transportbranschen håller hjulen igång i Sverige och Danmark. Till skillnad från personbilstrafik kan lastbilar över 9 meter köra över bron som vanligt – och behöver alltså inte passera gränskontrollen på Peberholm på väg mot Danmark.

Øresundsbron är öppen för resor till Sverige och med skärpta inreseregler till Danmark. Under vecka 12-14 – alltså från den första veckan då coronasituationen tydligt började påverka trafiken fram tills påsk (vecka 15) – minskade lastbilstrafiken över 9 meter med 7 procent jämfört med samma treveckorsperiod i fjol. Detta kan jämföras med personbilstrafiken som minskade med nästan 75 procent.  

– Vi ser positivt på att lastbilarna fortsatt kan passera smidigt över bron. Antalet lastbilar över 9 meter ligger trots nedgången på bättre nivåer än godstransporterna som är 6-9 meter, och betydligt bättre än personbilstrafiken, säger Marie Romare, Market Manager Business på Øresundsbron. 

– Vi ser en nedgång av transporter kopplade till den tunga industrisektorn, medan transporter inom livsmedels- och dagligvaruhandeln är oförändrade eller till och med ökar.  

Modulekipagen – lastbilar över 20 meter – fortsätter att öka i antal. I mars månad körde 124 modulekipage över bron per dygn, jämfört med 77 i samma period förra året – en ökning med nästan 62 procent.