Tendo ger en hjälpande hand till miljoner människor

Fem procent av världens befolkning lider av nedsatt funktion i sina händer. Det har den lundensiska industridesignern Sofie Woge bestämt sig för att ändra på, tack vare sin högteknologiska uppfinning i form av robothandsken Tendo. Här svarar hon på fem snabba frågor om hur man skapar framgång på tvärs över Öresund.

Sofie Woge har bland annat blivit inspirerad av, och fått stöd av, NASA när hon bestämde sig för att utveckla ett verktyg som hjälper astronauter att träna händerna så att de inte förlorar muskelstyrka i rymden. Det blev startskottet för Tendo, en robothandske som hjälper fingrarna att röra sig. På höstens stora Øresundsbron Business Meeting i september berättade Sofie Woge om Tendos framgångsresa, utvecklingen av den första prototypen, om hur Tendo flyttade till Odense under ett par år för att delta i Odense Robotics Startup Hub och att företaget idag är en del av Ideon Innovation.

Sofie Woge är en av många entreprenörer som har kopplingar till – och är verksam på – båda sidor om Öresund.

Varför var det intressant för dig att delta vid Øresundsbrons stora Business Meeting 2019?

– Det skapade en möjlighet till att träffa intressenter från båda sidorna av bron. Vi är verksamma både Danmark och Sverige, med ett svenskt huvudkontor och en dansk filial. Så det var en bra möjlighet för oss att träffa nya människor och bredda vårt nätverk. Det var även intressant att se vad mer som händer i regionen, säger Sofie Woge.

Sofie Woge fra Tendo. Foto: Peter Brinch.

Vilka utmaningar, möjligheter och svårigheter ser du med att arbeta på tvärs?

– Bred kompetens och närhet till två länder som är både lika och olika i sitt sätt. Det är mycket som händer i Skåne och Köpenhamnsregionen och det är, i mina ögon, en ypperlig mötesplats för innovation men även företagande.

Vad anser du är det bästa med att ha en öppen länk mellan Danmark och Sverige?

– Att man lär sig av varandra, och kan stötta. Det finns mycket bra att hämta på båda sidorna av bron, och genom att öppna upp för varandra kan vi växa tillsammans.

Vad tog du med dig hem från din dag på Øresundsbron Business Meeting 2019?

– Hur mycket spännande saker som händer som jag inte redan kände till. Det var även en positiv överraskning att så mycket sker i samverkan och jag fick även en hel del nya kontakter.

Har du några goda råd du skulle vilja dela med dig av, till start-ups som funderar på att etablera sig i regionen?

– Vi har verkligen fått det bästa av båda länderna. Våga utnyttja närheten! Det finns mycket hjälp att finna om man bara fråga efter den. Sök er till nätverk som verkar i både Sverige och Danmark och använd er av de stödsystem som finns.

Nästa år kommer Øresundsbron Business Meetings frukostmöten tillbaka på båda sidor av sundet.


Text: Caroline Sjögren
Foto: Peter Brinch