Allt fler danskar i Malmös butiker

Köpfesten på den svenska sidan av sundet firar nya triumfer bland danskar – många har insett att det blivit billigare med en svag svenska krona och att turen över är enkel, enligt Malmö Citysamverkan.
Svensk design, mode och smågodis säljer bra.

– En jättestor andel av våra kunder är danskar. Vi pratar nästan flytande danska här i butiken nu, säger Gry Wilhelmsson, stf butikschef för present- och inredningsbutiken Granit, som ligger ett stenkast från Stortorget i centrala Malmö.

– I synnerhet på helgerna och under loven är det fullsmockat med danskar, säger hon.

Sveriges krona har tappat i värde gentemot den danska under året, även om den har stärkts något på sistone. 100 DKK motsvarar nu cirka 140 SEK, och i våras nådde den lägstanivån sedan 2009. För shoppingsugna danskar finns det ofta pengar att spara på en tur över sundet.

Köpfesten har pågått under flera år, och det senaste ett och ett halvt åren har kurvan stigit rejält uppåt.

– Det handlar förstås om att den svenska kronan har försvagats ännu mer under den här perioden, men också om att danskarna har märkt hur enkelt det är att ta sig hit. Det är en kort resa. Landsgränsen är inte något hinder. Danskarna har fått upp ögonen för det, säger Pia Sandin, VD för Malmö Citysamverkan.

Pressbild: Pia Sandin.

Dessutom tyder allt på att danskarna uppskattar Malmö. Många av Malmö Citysamverkans medlemmar påpekar att de ofta hör att de danska kunderna uttrycker sig så positivt och att de uppskattar Malmö för storleken och utbudet. För dem är Malmö ingen storstad, men de tycker att utbudet är tillräckligt och att det är lätt att ta sig överallt. Malmö Citysamverkan brukar låta utvärdera sommaren, men i år fanns inte tid. Nya siffror på danskarnas köpmönster saknas därför.

– Men vi har hört oss för och den allmänna uppfattningen bland våra medlemmar är att danskarna nu är betydligt fler. Tydligt är också att de är särskilt intresserade av mode, design och inredning. Även svenskt smågodis säljer bra, säger Pia Sandin.

Skillnaden mellan valutorna har inte varit så stor på nästan tio år. Inte sedan finanskrisen 2009. Danskar som vill handla i Sverige får mycket för pengarna, även när det gäller tjänster.

– Jag har jag hört att många går till tandläkaren och optikern när de är här. Prisskillnaden på till exempel slipade glas är stor, säger Pia Sandin.

– Märkbart är även att turister från andra länder, med Köpenhamn som huvuddestination, söker sig till Malmö för ett dagsbesök. De tycker det är intressant att besöka två länder.

Generellt är priserna i Sverige lägre samtidigt som matmomsen också är lägre och valutakursen gynnsam för danskar.

– Det är mycket danskar i butikerna och på gatorna. Framförallt i Malmö och i Helsingborg märks det. Många kommer över dagen bara för att handla, men även antalet övernattningsgäster har blivit fler, säger Marie Enhörning som är näringspolitisk expert på Svensk Handel.

Antalet danskar som övernattade i Skåne var nästan 25 procent fler 2018 jämfört med 2017, enligt SCB:s statistik. Perioden januari till september 2019 var motsvarande ökning 10,5 procent jämfört med samma period 2018.

– Det är väldigt tydligt att antalet gästnätter påverkas av valutakursen. Vi noterade höga nivåer 2009-2010, sedan sjönk det när den svenska kronan steg i värde. Nu är vi tillbaka på ännu högre nivåer än 2009-2010, säger Lars Kungberg, analysansvarig på Tourism in Skåne.

Pressbild: Lars Kungberg

Designtorget, som säljer skandinavisk design och ligger en bit ner på gågatan mot Triangeln, har numera ofta fler danskar än svenskar i butiken.

– Ofta hör man dem säga att de ska tillbaka till hotellet efter att de har shoppat. Så jag kan tänka mig att många spenderar hela helgen i Malmö. Vi har inte undersökt hur stor andel kunder som är danskar, men vi ser och hör dem ju i butiken. Att de har blivit fler är påtagligt, säger butikschef Anna Westmar.


Text: Katarina Melvinger
Foto (högst upp): Peter Brinch


Fakta: Några prisexempel 
Sveriges krona har fluktuerat mycket under året. Och för varumärken och butiker kan det bidra till att priserna skiljer sig beroende på vilken valuta man betalar med. Är det billigast att betala en vara med SEK i Sverige eller DKK i Danmark? Øresundsbron har tittat i några varumärkens webbutiker – som har fysiska butiker på båda sidor av sundet – och det finns pengar att spara på båda sidor.

1. Svart herrjacka, Cos. I Danmark: 1.550 DKK (2.190 SEK). I Sverige: 1.950 SEK (1.380 DKK). Billigast i Sverige.
2. Sängram ”Kungshamn”, Jysk. I Danmark: 2.599 DKK (3.671 SEK). I Sverige: 4.499 SEK (3.185 DKK). Billigast i Danmark.
3. Soffa ”Stockholm 2017”, Ikea. I Danmark: 11.999 DKK (16.950 SEK). I Sverige: 14.999 SEK (10.618 DKK). Billigast i Sverige.
4. Tvättmaskin ”Bosch”, modell WAT283L8SN, Elgiganten. I Danmark: 2.899 DKK (4.095 SEK). I Sverige: 4.690 SEK (3.320 DKK). Billigast i Danmark.

Fotnot: Vi har undersökt ordinarie priser på webben den 10 december 2019. Vi har valt några varumärken/butikskedjor som har fysiska butiker i Malmö och Köpenhamn. Vi reserverar oss för att det gjorts prisjusteringar, erbjudanden, slutförsäljningar etc. sedan priserna undersöktes. Vi garanterar inte heller att alla varorna finns i alla fysiska butiker inom butikskedjan. Baseras på DKK/SEK-kursen 70,79 den 10 december 2019. 

Skärmdumpar på priser i SEK och DKK den 10 december 2019.