Vild restaurang i Köpenhamn hämtar inspiration från konstens, teaterns och teknikens värld

Köpenhamn har sedan länge etablerat sig som en gastronomisk hotspot. Festen började när restaurangen Noma 2010 utsågs till världens bästa restaurang. Nu strömmar tongivande foodies till Köpenhamn för att äta på Alchemist.

”Danskarna ser potential på osannolika platser. I Köpenhamn – en stad som av det till synes magra utbytet av det nordiska landskapet odlar en världsomspännande gastronomisk rörelse – är den senaste lokala hotspotten ett förfallet, nedlagt skeppsvarv.”  Så inleder New York Times ett reportage från Refshaleøen, ”det senaste draget av Köpenhamn”, och guidar till trendiga ölstugor, bagerier, utställningar, kaféer och restauranger i området.

Noma är också omnämnt. Restaurangen, som fick det nordiska köket på alla foodies läppar och 2010 utsågs till världens bästa restaurang, flyttade till Refshaleøen 2018. Och om New York Times hade väntat 3–4 månader med sitt besök kunde Alchemist mycket väl också ha fått ett omnämnande

Foto: Alchemist

Restaurangen – som är inredd i en gammal B&W-monteringshall med 22 meters takhöjd på Refshaleøen – har fått mycket beröm av kritikerna och kallats för världens vildaste, mest hypade och Köpenhamns, kanske världens, mest innovativa restaurang. Vid öppningen den 4 juli i år stod 7.000 gastronomiintresserade personer på väntelistan för att få ett bord, och de 2000 platser som var möjliga att boka vid öppningen reserverades på bara fyra minuter.

Utanför ser det inte så märkvärdigt ut. Men genom den sex meter höga, och två ton tunga bronsporten, lämnar man de kärva industriella miljöerna bakom sig och kliver in i en helt annan värld, av någon beskrivet som ”ett sagoland i nivå med Sagan om Ringen och Game of Thrones.”  

Här ligger det omsorg om varje liten detalj. Köket är holistisk och allt hänger ihop: ljus, ljud och temperatur, även temperaturen på besticken som matchar de totalt 50 serveringarna, eller intryck, som menyn består av och som ska drabba alla sinnen. 

De 50 intrycken serveras i fem akter, och till Vanity Fair har restaurangens kökschef och delägare, 28-årige Rasmus Munk, sagt att han hoppas att gästerna får samma känsla som inom scenkonsten: katharsis. Det ställer höga krav på personalen – där en dramaturg och flera artister också finns bland de anställda, vilket gör att restaurangen sticker ut på ytterligare ett sätt.

Kokkene kommer fra hele verden, og ifølge Rasmus Munk mærker Alchemist ikke noget til kokkemanglen.       

– Vi har kockar från Sverige, Argentina, Spanien, Turkiet, Norge, Sverige, Schweiz, Japan, och så Danmark förstås. Vi ska upp till 32 och saknar fortfarande en handfull för att vara fulltaliga, men ansökningar strömmar in från hela världen, säger han   

Foto: Alchemist

Det är ett riktigt stort team. Hur många gäster kan ni ta emot?

– På kvällen kan vi ta emot totalt 40 gäster, och av hänsyn till serveringarna kan vi inte ta emot större sällskap. Högst sex personer kan boka sig tillsammans. 

Var kommer era gäster ifrån? 

Vi har många utländska gäster, främst från USA och Kina, och också en del nordiska. I går hade vi svenska gäster på fyra av 10 bord. 

Vem utvecklar menyn?

– Det gör jag i samarbete med några av kockarna och med inspiration från konstens, teaterns och teknikens värld. Nu i starten kommer det inte att bli några förändringar, men med tiden kommer vi att byta 10 serveringar en gång per månad.  

Du använder många referenser från teatervärlden. Kräver föreställningen besökarnas totala uppmärksamhet, eller kan man sitta ner och prata i lugn och ro?

Foto: Alchemist

– Ja, absolut. Man kan äta i sitt eget tempo, och självklart kan man föra ett samtal. Vi har öppet från klockan 18 till 23, och om man kommer tidigt har man väldigt gott om tid. 

Och så till råvarorna. Lägger ni fokus på lokala råvaror? Har ert holistiska kök nordiska inslag?

– Ja, det finns också nordiska inslag, och vi använder lokala produkter där det går. Men vi är inte dogmatiska på den punkten. Vår högsta prioritet är att ge våra kunder den bästa kvaliteten, och det innebär inte alltid lokala produkter.  

Vad säger ni om hållbarhet i allmänhet? En utländsk matkritiker, Lisa Abend, har beskrivit er iberiska skinka, duvbröst och lammhjärna som små underverk; ni serverar alltså kött?

– Hållbarhet är något vi är mycket uppmärksamma på. Men det betyder inte att vi inte serverar kött. Förutom i köket arbetar vi mycket med hållbarhet genom de historier vi berättar. Några av våra serveringar är till exempel också kommentarer till frågan om plast i haven och djurens välfärd.     

Foto: Alchemist

Före öppningen stod 7.000 matintresserade personer på väntelistan för att få ett bord, och de 2000 platser som var möjliga att boka vid öppningen reserverades på bara fyra minuter. Många beskriver restaurangen som världens mest hypade.

När är det möjligt att få ett bord hos er?  

– Vi är fullbokade fram till jul, men i höst kommer vi att öppna bokningen av platser för det nya året.

Foto: Alchemist

Läs mer om Alchemist och boka bord på restaurangens hemsida,och få en tjuvtitt på restaurangen här. Eller gå på upptäcktsfärd på Refshaleøen som ligger inom gång- och cykelavstånd från hjärtat av Köpenhamn och besök eventuellt någon av de platser som New York Times omnämner:   

Mikkeller Baghaven (ölstuga), Copenhagen Contemporary (utställning), Reffen (street food-marknad), Broaden & Build (bryggeri, restaurant och bar), Lille (bakery & eatery), La Banchina (restaurang och vinbar med bastu), Amass (restaurang) och Noma (restaurang).


Text: Malin Kristina Westerlund
Foto: Alchemist