Fler lokala turister i Öresundsregionen 

Antalet danska turister i Skåne ökar – samma sak gäller för strömmen åt andra hållet till Köpenhamn. Huruvida ökad klimatmedvetenhet bidrar till förändringen saknar turistorganisationerna information om, men intresset för semester i grannlandet påverkar deras strategier.

– Det är svårt att veta om det beror på miljömedvetenhet eller på något annat. Det kan mycket väl också handla om den oerhört fördelaktiga valutaeffekten för danskarna. Men de danska övernattningarna i Skåne har ökat kraftigt de senaste åren. Under 2018 låg de på 282. 280 – en ökning på 29,3  procent, säger Sara Brynskog som är kommunikationschef på Visit Skåne.    

På andra sidan Öresund går utvecklingen åt samma håll.  

– Vi har efter en nedgångsperiod haft en fin ökning av antalet svenska gäster under de senaste åren, och förra året kom det tio  procent fler svenskar till Köpenhamn än året före, säger kommunikationschef för Wonderful Copenhagen Tine Kastrup-Misir, och hon betonar att det inte finns någon information som visar om de svenska gästerna väljer Köpenhamn på grund av klimatmedvetenhet eller något annat.    

På Visit Nordsjælland kan man inte rapportera om samma stora förändringar. Ännu.  

Foto: Peter Brinch/Øresundsbron

– Vi har alltid haft många gäster från Skåne, och det kommer fortfarande många för att äta och roa sig. De flesta kommer över dagen. Vi är glada för alla som kommer, men vi har inte upplevt någon massiv förändring, säger chefen Annette Sørensen, som dock förutspår att den ökade klimatmedvetenheten inom den närmaste framtiden kommer att betyda att man också i Nordsjälland får uppleva ett ökat antal svenska turister.   

– Vi håller redan på att göra oss mer attraktiva för svenskarna. Framför allt för dem som kommer lite längre norrifrån, så att vi kan öka antalet övernattningar, säger hon och nämner wellness som ett av de områden som Visit Nordsjælland vill marknadsföra Nordsjälland på för svenskarna.    

– Det är de själva ganska bra på, och vi har ju badhotellen i Tisvildeleje och Marienlyst Strandhotel, Hornbæk, Liseleje och Gilleleje, som är riktigt fina, säger hon.   

Vandring och cykling är också något svenskarna uppskattar.  

– Här har vi till exempel Esrum Tisvilde-vägen som är en 90 kilometer lång vandringsled som man vill förlänga till Hillerød och Halsnæs. Vi tror att den kan bidra till att locka fler turister från närområdena till Nordsjälland, säger Annette Sørensen. 

På samma sätt samarbetar Wonderful Copenhagen med VisitDenmark om kampanjer som ska få fler svenskar till Danmark, och de arrangerar pressresor för svenska medier som visar vad Greater Copenhagen kan erbjuda. Och hos Visit Skåne är Danmark en av de viktigaste fokusmarknaderna.   

– Många av våra besökare kommer i egen bil, men det är också lätt att ta sig runt i Skåne med kollektivtrafik, säger Heléne Östberg som är marknadschef på Visit Skåne.  

Läs också: Campar i närområdet: ”Tidigare reste vi ofta söderut”


Text: Malin Kristina Westerlund