Campar i närområdet: ”Tidigare åkte vi ofta söderut”

Arne Hansen är en av dem som har börjat välja närområdet i stället för sydligare breddgrader under semestertiden. Han bor strax söder om Kalundborg på västra Själland och har tillsammans med din fru haft husvagn i många år.  

– Tidigare åkte vi ofta söderut. Men det har vi inte lust till mer. Vi har blivit lite bekväma och är självklart också miljömedvetna, säger Arne Hansen.  

Resan med husvagnen har flera gånger gått över Øresundsbron. Och det är inte den svenska kronkursen som lockar.    

– Om vi går förbi en klänning, en blus eller ett par skor kan det hända att vi köper något med oss hem. Men vi åker inte till Sverige för att shoppa. Det är nog mest naturen som lockar, säger han och nämner skogarna och sjöarna runt Växjö och de härliga vandringsleder som finns överallt i Sverige.    

– Vi har också varit uppe i skärgården i Bohuslän norr om Göteborg några gånger. Det är vackert. Och så har vi varit längre söderut några gånger, i Skåne. För några år sedan var vi vid en ravin i en nationalpark en bit norr om Malmö.

Foto: Arne Hansen

Senast campade Arne Hansen och hans fru på Rigeleje strandcamping på Österlen.  

– Det var riktigt fint. Vänliga människor, härligt läge nere vid vattnet och mycket enkelt. Det var ju utanför säsong, så det fanns bara toalett, vatten och ström. Så är det överallt utanför säsong. Vi behövde heller inte mer, säger Arne Hansen som tycker om när det är lite primitivt.   

Det viktigaste för Arne Hansen och hans fru var att se tranorna som på vägen från Nordafrika till norra Sverige stannar till i Vattenriket söder om Kristianstad. Och dem såg Arne Hansen och hans fru flera gånger och de kom i tusental.   

– Det var en stor upplevelse. Vi åkte dit tre gånger under de fem dagar vi bodde på Rigeleje campingplats. Det var helt svart av tranor. Någon hade räknat dem till nio tusen. De flög i V-formationer och det fanns ett fint fågeltorn, Pulken, där man kunde se allt. Det var också lätt att ta sig dig och mycket bra skyltat. Jag måste säga att svenskarna är bra på att skapa goda ramar kring naturupplevelserna. Deras sätt att berätta hela historien, inte bara om tranorna utan om alla djur i området, är verkligen annorlunda. Det är mycket, mycket fint. Och det är alldeles gratis.   

Foto: Arne Hansen

Trandansen i Vattenriket äger rum varje år från slutet av mars till mitten av april. Och precis som stararnas dans i södra Jylland, som kallas svart sol, är det något som lockar många människor. Men det var inte något Arne Hansen och hans fru lade märke till i Vattenriket.  

– Inte alls. Folk kom och gick, och det fanns plats för alla. Naturen är ju stor där borta”, säger Arne Hansen, som är helt övertygad om att han och hans fru ska åka över Øresundsbron igen med sin husvagn.   

– Vi kommer helt klart att åka till Sverige igen. Naturen är fantastiskt, och det ligger ju där på andra sidan inte så långt från oss, säger han.    


Text: Malin Kristina Westerlund