Enkät: Vad tar du med dig hem från Øresundsbrons frukostmöte?

Över hundra svenskar och danskar samlades i Malmö för årets första Øresundsbron Business Meeting med temat ”Vad tar du med dig hem?”, och flera företagare delade med sig av sina erfarenheter av affärer på båda sidor av Öresund – allt från den mediepalett som Mortensen Media arbetar med på tvärs till exemplet Freetrailer när det kommer till delningsekonomi i Norden.

Fokus Öresund ställde frågan ”Vad tar du med dig hem?” efter mötet på
Clarion Hotel & Congress Malmö Live – och så här svarade några av deltagarna.

Vad tar du med dig hem…?

Martin Johansson, projektledare, Ehrenstråhle:

– Jag går på de här mötena för att få inspiration och idéer. Det som mest satte sig i huvudet är att vi svenskar och danskar behöver träffas oftare och under enkla former. Vi lever i en digitaliserad värld och kommunicerar mycket digitalt. Men vi behöver mötas också, och då har vi lättare att förstå varandra och bryta ner barriärer. Då blir inte de kulturella skillnaderna så stora.

– Jag har egna erfarenheter av att tillbringa mycket tid i Danmark och komma danskar in på livet. Och då får man en helt annan relation.

Trine Grönlund är moderator för Øresundsbro Business Meeting. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron

Pauline Algstam, sales manager, Nordic Choice Hotels:

– Att det är så fantastiskt att bo och verka i den här regionen, vilka möjligheter vi har. Jag tar med mig hem att vi inte ska säga vi och dem om oss. Utan vi i Öresundsregionen. Möjligheterna blir så mycket större när vi gör det.

– Jag är en språkmänniska och älskar språk. Jag pratar tyska, engelska och spanska utöver svenskan. Men jag pratar inte danska. Och det får jag varje gång en påminnelse om att jag borde när jag är på Øresundsbron Business Meeting. Jag tycker det är så häftigt att höra folk växla mellan danska och svenska. Så det är kanske dags att gå en kurs i danska.

Allan Sønderskov och Lars Kronqvist från Freetrailer. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron

Josefin Jönsson, konferensansvarig, Barsebäck Resort:

– Alla trevliga möten med folk, och det är många som jag har träffat tidigare. Det tar ju lite tid med nätverkande, så man behöver möjligheter att träffas igen och prata vidare där man avslutade senast. Jag tar också med mig möjligheterna med att connecta med den andra sidan. Man ska våga prova att ge sig in på en ny marknad.

Andreas Mortsensen från Mortensen Media. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron
Jenny Andersson från Øresundsinstituttet. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron

Marie Romare, marknadschef Business, Øresundsbro Konsortiet:

– Något som jag tycker kom fram hos flera talare är att det förvisso finns kulturskillnader och olikheter, men att det samtidigt finns likheter och att det är de som överglänser olikheterna. Och det är det som jag tar med mig hem, att vi tillsammans – danskar och svenskar i regionen – kan göra stor skillnad.

Luise Moe Meyer, rådgivare, Trygghetsrådet:

– Jag tar med mig hem en massa energi och en massa positivt hopp för Öresundsregionen. Det är fantastiskt att se så många samarbetsmöjligheter som finns här, både mellan företag och personer. Passionen för regionen finns verkligen.

– Det finns ett stort intresse och en nyfikenhet för marknaden i regionen. Både på affärs- och arbetsmarknadssidan. Det tar jag med mig hem.

Magdalena Nour, från Mine, och Trine Fernström från Øresundslinket.
Foto: Peter Brinch/Øresundsbron

NY CHANS: Årets nästa Øresundsbro Business Meeting hålls den 24 maj på Clarion Hotel Copenhagen Airport i Köpenhamn. Här hittar du programmet och länk för anmälan.

Fakta:  Øresundsbro Business Meeting

Øresundsbron Business Meeting är en mötesplats skapad av Øresundsbron, för och med företag i Öresundsregionen, med syfte och mål att främja företagare till att göra mer affärer på båda sidor sundet. Øresundsbron har utformat en plattform där företagare kan ta del av inspiration och konkreta råd från andra företagare.

Mingel på Øresundsbron Business Meeting. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron
Mingel på Øresundsbron Business Meeting. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron