Alba August om det dansk-svenska, bron och nya säsongen av ”The Rain”

Turen över Øresundsbron har den dansk-svenska skådespelerskan Alba August gjort flera gånger både privat och i jobbet – som under inspelningen av Netflix första danska originalproduktion ”The Rain”.

Øresundsbron syns i såväl den första som den andra säsongen – med premiär den 17 maj – och Alba August berättar för Fokus Öresund om serien, klimatengagemanget, smultronställen och det dansk-svenska i livet. Inte minst vägen till de två språken.

– Det finns så mycket karaktär och personlighet i språk, och jag har definitivt lättare att hitta mig själv i det svenska, säger Alba August.

Øresundsbron är insvept i en giftgrå dimma. I det dystra vattnet under den höga bron ligger en illa medfaren kustbåt. Det enda som rör sig är en grupp ungdomar på väg till Sverige i en bestyckad militärjeep. Och havet. 

De dystopiska bilderna av Øresundsbron är hämtade från den första säsongen av The Rain, som hade premiär den 4 maj förra året. The Rain utspelas i Danmark och Sverige, där ett dödligt virus har utplånat större delen av befolkningen.

Alba August spelar en av huvudrollerna i Netflix-serien ”The Rain”. Foto: Per Arnesen/Netflix

I den andra säsongen, som har premiär den 17 maj i år, syns bron på avstånd från en plats på Skånes västkust. Dessutom har bron använts flitigt av filmteamet som den snabbaste vägen över Öresund, eftersom flera av seriens avsnitt både utspelas och spelas in i Sverige. 

Vi har kört över bron många gånger. Jag är ju halvsvensk, men bodde i Köpenhamn under inspelningarna, så för mig var det alltid härligt att komma till den andra sidan, berättar Alba August. Hon spelar en av ungdomarna i jeepen, som är bland de fåtaliga överlevarna efter att ett dödligt virus har utplånat större delen av Skandinaviens befolkning. 

Annars kommer den unga skådespelerskans erfarenheter av bron främst från de två år hon bodde i Malmö, tog körkort, gick på skrivarkurs, tog en kurs i filmproduktion, arbetade på en förskola och gjorde många av de saker man normalt sett gör när man är ung och, med Alba Augusts egna ord, ”är i den kris man befinner sig i innan man har landat”. 

Vi pratade alltid om att åka till Köpenhamn. Det var häftigt, men också lite dyrt att ta tåget över bron. Å andra sidan kunde man ju alltid gömma sig på toaletten, om man nu får berätta det. Och när jag gick på Scenskolan i Köpenhamn gjorde jag min praktik i Malmö och tog tåget åt andra hållet. Det var på den tiden när det fanns gränskontroller och det tog en och en halv timme att komma fram. Det tyckte jag inte om, och jag tror inte att heller att det gav särskilt bra resultat.

Inte bara skådespelare 

Alba August började på den danska scenskolan i Köpenhamn 2014. När hon var färdig förra året hade hon redan haft stora filmroller och medverkat i både den danska serien Gisslantagningen och den första säsongen av ”The Rain”. Hon utsågs till Shooting Star i Berlin för sin roll som den unga Astrid Lindgren i Unga Astrid, hon har blivit kallad ett fynd och en stor talang, och har fått beröm för sin närvaro och naturlighet, sitt djup, sitt lugn och sitt självförtroende. Det har med andra ord gått bra för 25-åriga Alba August, men hon är mycket noga med att rollen som skådespelare inte ska utgöra hela hennes personlighet.  

Jag har alltid vetat att jag tycker om skådespeleri. Att göra framträdanden. När vi hade gäster när jag var liten skulle jag och mina systrar alltid uppträda. Hålla ett tal, dansa eller framföra något. Och det är något jag vill syssla med både nu och framöver. Men att vara skådespelerska kan snabbt bli hela ens personlighet och vara det enda man identifierar sig med. Personligheten blir i hög grad samma som ens yrke. Och jag vill också kunna vara syster, flickvän eller mamma, säger hon, och döljer inte det faktum att hon drömmer om att skaffa barn. 

Ja. Det gör jag definitivt, säger hon och riktar över uppmärksamheten på The Rain, som är orsaken till att vi har det här samtalet.  

The Rain är spännande, även när det gäller frågan om att skaffa barn. Vad händer med världen om vi inte tar hand om den? Är det rätt att skaffa barn i en värld som kommer att gå under?

Annars tycker hon inte att ”The Rain” har påverkat hennes inställning till miljö- och klimatfrågor och tankar om världens undergång. 

Jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor. Jag har tänkt mycket på miljön redan tidigare. Det häftiga med ”The Rain” är naturligtvis att den har ett budskap. Men det är först och främst underhållning, och för mig har det varit roligt att vara med i en action-sci-fi-serie. Det har varit fantastiskt att få göra en massa stunttricks, och jag har verkligen lärt mig mycket.

Alba August spelar en av huvudrollerna i Netflix-serien ”The Rain”. Här syns hon tillsammans med skådespelaren Mikkel Boe Følsgaard. Foto: Per Arnesen/Netflix

Felfri danska

Alba August är uppväxt i Stockholm med sin svenska mamma, skådespelerskan Pernilla August, och sina två storasystrar, skådespelerskan Asta August och scenografen och kostymdesignern Agnes Östergren. I The Rain talar Alba August anmärkningsvärt felfri danska. Och även om hennes pappa är dansk (regissören Bille August), var det inte var något hon kunde när hon för fem år sedan sökte in på den danska scenskolan. 

Jag fuskade lite inför inträdesprovet. Jag lärde mig en text utantill på danska. Men det var svårt efter det. Jag tänkte ofta att jag aldrig skulle kunna lära mig ”det där jävla språket”, men jag arbetade intensivt med det på scenskolan och tycker att spela teater är ett bra sätt att lära sig ett språk. Fast det är inget jag vill rekommendera. Du kan förlora dig själv på vägen. Det finns så mycket karaktär och personlighet i språk, och jag har definitivt lättare att hitta mig själv i det svenska. När jag talar svenska får jag en känsla av att jag befinner mig i min egen kropp, säger hon och menar att hon inte tror att den känslan någonsin kommer att försvinna. 

När du lär dig ett nytt språk är det ”fake it until you make it” som gäller. Det tar aldrig slut.

Smultronställen

Just nu behöver Alba August inte prata särskilt mycket danska. Efter fem år i Danmark har hon flyttat tillbaka till Stockholm, men hon kommer att fortsätta att arbeta i Danmark.

Jag får bli pendlare. Jag försöker att ta tåget av hänsyn till planeten, så jag kommer att åka en hel del över bron, säger hon och delar slutligen med sig av några tips till Fokus Öresunds läsare om bra ställen att besöka i Stockholm och Köpenhamn.

Hon börjar med Stockholm: 

Rosendals Trädgård är en jättestor trädgård där du kan köpa blommor, och det är en riktigt vacker plats. Det ligger nära Djurgården, som också är ett trevligt ställe där du kan äta en god lunch eller ta en fika. Vägen dit är också vacker. Om du gillar DJ:er och god mat är Taverna Brillo ett bra ställe.

I Köpenhamn rekommenderar Alba August Griffenfeldsgade i Nørrebro för de många bra caféerna, och Refshaleøen, där du både kan bada och köpa mat.

Det har jag inte upplevt i Sverige.

Christiania är enligt Alba August ett ”superhäftigt ställe”. 

Det är inte så att jag är där särskilt mycket själv. Men vi har inte någon sådan fristad i Sverige.

Slutligen har vi Café Beau Marché Café à Vins i Ny Østergade.

Hit går jag med min mamma, berättar hon. 


Text: Malin Kristina Westerlund
Foto: Per Arnesen/Netflix


Fakta: ”The Rain”
”The Rain” är Netflix första danska originalproduktion och skapad av Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen och Christian Potaliva. Förutom Alba August medverkar Lucas Lynggaard Tønnesen (som Rasmus), Mikkel Boe Følsgaard (Martin), Lukas Løkken (Patrick), Jessica Dinnage (Lea) och Sonny Lindberg Jean) i huvudrollerna i säsong 2. Premiär den 17 maj.