Svag krona ökar fritidsresandet till Sverige

Svenska kronfallet gör det ännu mer attraktivt för Själlandsbor att resa över Øresundsbron för att fynda. Varje dansk hundralapp ger nästan 140 svenska kronor i plånboken – och i tider med en svag svensk kronkurs syns ett ökat danskt fritidsresande över bron.

– Året har börjat med en ökning av fritidstrafiken jämfört med första kvartalet i fjol. Att det är BroPass-kunderna i Danmark som gör betydligt fler fritidsresor är väldigt tydligt i statistiken, säger Fredrik Jenfjord, chef för försäljning och marknad vid Øresundsbro Konsortiet.

Sedan årsskiftet har SEK-kursen nästan gått under 0,7 och därmed nosat på de lägsta nivåerna sedan 2009. Kursen har aldrig varit över 0,75 sedan i början av 2018.

När Själlandsbor får mer för sina danska kronor i Sverige är det förstås det motsatta för skåningar som handlar i Danmark.

Dansk köpfest

– Med olika valutor på respektive sida av bron påverkas delvis trafikströmmarna av valutakurser. Många av våra svenska partners i Club BroPass vittnar om en dansk köpfest, och det är ett gynnsamt läge för många Själlandsbor. Men bron är vägen till så mycket mer än bara shopping, och därför fortsätter ju resandet från båda sidor i alla fall, säger Fredrik Jenfjord.  

Marknadsavdelningen på Øresundsbron har frågat kunder och följare på Facebook vad de passar på att handla i Sverige när den svenska kronan blivit billigare.

– Många berättar att de passar på att handla godis. Kombinationen av en svag svensk kronkurs, lägre momssats i Sverige och ingen hälsofrämjande punktskatt på godis gör det till lockande varor att lägga ner i kundvagnen, säger Berit Vestergaard, marknadschef för fritidsmarknaden vid Øresundsbron.

Prisjämförelse – godis inför påskhelgen

Snart kommer påskägg att fyllas med choklad och annat godis på båda sidor av sundet och därför har Øresundsbrons nyhetsbrev Fokus Öresund jämfört godispriser – vissa sorter är dubbelt så dyra och i genomsnitt är det jämförda godiset nästan 80 procent dyrare i Köpenhamn jämfört med i Malmö, visar undersökningen. Det motsvarar en genomsnittlig besparing på 42,9 procent om varorna handlas på den svenska sidan av bron i stället för Köpenhamn.

En mjölkchokladkaka från Marabou som jämförs kostar i genomsnitt mer än dubbelt så mycket på den danska sidan av Øresundsbron. ”Festival”-nötter från Nutisal har ett genomsnittspris som är 80 procent dyrare i Danmark medan Toffifee är i genomsnitt 50 procent dyrare på den danska sidan. Minst prisskillnad i Øresundsbrons prisjämförelse ger den mörka chokladkakan med mintsmak från Lindt – den är i genomsnitt omkring 30 procent dyrare att handla i Köpenhamn jämfört med i Malmö.

Påskhelgen – också en tid för upplevelser

Fjorton godissorter som kan hittas på båda sidor av Öresund ingår i jämförelsen. Priserna är hämtade från tre butikskedjor på respektive sida av bron och gällde den 28 mars. Det är endast ordinarie priser som undersökts, utan hänsyn till eventuella kampanjer och mängdrabatter. Storlekarna på förpackningarna skiljer generellt en del mellan länderna, men Øresundsbrons mål har varit att jämföra likadana förpackningar vilket lyckats i alla fall utom två.

– ­Många kunder som gör rabatterade snabbturer över bron har shopping i siktet. Och de som ska handla godis till en av årets stora godishelger har helt klart en möjlighet att spara pengar. Men påsken är också en tid för nöjen, umgänge och upplevelser – och därför finns det också mycket som lockar svenskar till den danska sidan, vilket vi också lyfter fram genom Club BroPass, säger Berit Vestergaard.

Foto: Øresundsbron

Fakta: Varför gör vi en prisjämförelse?

Øresundsbron vill vara den bästa vägen till upplevelser på andra sidan sundet. Genom Club BroPass inspirerar Øresundsbron folk i Sverige respektive Danmark att upptäcka och uppleva den andra sidan av Öresund. Vi berättar om naturupplevelser, museum, shopping och nöjen på den danska sidan – och vi gör det motsatta om den svenska. Som dansk-svenskt företag förhåller vi oss till kronkursen och det gör också många av våra kunder, vilket ger en relevans att belysa kronkurser och prisskillnader.