Jensen: ”Vi behöver nya förbindelser över Öresund”

Nyckeln för att framtidssäkra en metropolregion runt Öresund är en Öresundsmetro, en fast förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg och en Fehmarn Bält-förbindelse – därför är det viktiga politiska mål för Greater Copenhagen. Så låter det från Frank Jensen, överborgmästare i Köpenhamn och nytillträdd ordförande för det dansk-svenska näringspolitiska samarbetet, i en intervju med Fokus Öresund.

Øresundsmetron innebär att 2,3 miljoner människor kan nå Köpenhamn och Malmö inom en timme, enligt Frank Jensen. Det är en miljon fler än i dag. Och en fast förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg gör att runt 110.000 människor i norra Skåne har möjlighet att komma till Köpenhamn inom 60 minuter, medan Helsingör skulle nås av ungefär 305.000 människor från Skåne under samma tid.  

Därutöver skulle Fehmarn Bält-förbindelsen – som ännu bättre binder ihop regionen med resten av Europa – öka mobiliteten för anställda, gods och tjänster i större omfattning. Øresundsbron skulle tillsammans med de andra infrastrukturprojekten skapa en mer sammanhängande arbetsmarknad som gynnar såväl företag som arbetstagare.

– Därför kommer jag att arbeta för att vi sätter extra fokus på dessa projekt, säger Frank Jensen och betonar att man inom Greater Copenhagen också önskar mindre trängsel samt en grön och effektiv transport och mobilitet.

– Vi har därför en gemensam trafikcharter med fokus på en stark och sammanhängande infrastruktur som gör det smidigt att komma runt i hela regionen. Detta fokus ska vi stärka under 2019, säger han.

I hård konkurrens

Greater Copenhagen-samarbetet stiftades officiellt i januari 2017, men har pågått sedan 2009 då en OECD-rapport pekade ut huvudstadsområdet som ett lågtillväxtområde jämfört med andra nordeuropeiska metropoler.

Syftet med samarbetet är, som Greater Copenhagen skriver på sin hemsida, att ”skapa en högutvecklad metropolregion som bygger på hållbar tillväxt, hög sysselsättning och livskvalitet för regionens 4,3 miljoner invånare”.

Frank Jensen ser en väldigt stor potential med samarbetet:

– Greater Copenhagen står i hård konkurrens med andra metropoler om att attrahera investeringar, talang och kapital. Samarbetet i Greater Copenhagen är avgörande eftersom vi här uppnår en storlek som gör att vi jämförs med andra europeiska metropoler. Därmed blir vi mer intressanta för utländska företag, investeringar och turister, säger han.

Men infrastrukturen klarar det inte på egen hand.

– Vi måste bland annat ha ett ännu större fokus på att varumärkesbygga och marknadsföra Greater Copenhagen internationellt. För vår framtida tillväxt är det viktigt att vi kan attrahera talanger, investeringar och turister. Ute i världen ska det vara tydligt att det finns något väldigt speciellt att hämta i Greater Copenhagen, säger han. 

Och enligt Frank Jensen tyder allt på en bra framtid för Greater Copenhagen.

– Storköpenhamn har ett fantastiskt fint rykte. Tillsammans ska vi säkra gemenskapen, se till att det fortsätter vara en stark tillväxt och attrahera ännu fler företag, investerare och talanger till hela Greater Copenhagen-regionen, säger han.

Ännu starkare med Halland

Förutom danskarnas huvudstad består Greater Copenhagens medlemmar av resterande 84 kommuner i Øresundsregionerna Skåne, Halland, Själland och Hovedstaden. Skåne, Själland och Hovedstaden har varit med från starten, medan Halland först på sistone har anslutit sig till samarbetet.

Frank Jensen hälsar den nya medlemmen välkommen.

– Jag ser fram emot att få med Halland ombord. Det är gåva till hela samarbetet och något som vill stärka det ännu mer. Med Halland står vi starkare i konkurrensen mot andra metropoler i Europa, säger han.


Text: Malin Kristina Westerlund
Foto: Pressbild, Köpenhamns kommun