Malmö Arena 10 år i år – Stordrift med familjär atmosfär i trendig stadsdel

Malmö Arena fyllde 10 år i november. ”Och det är verkligen helt galet vad som hänt under de åren”, säger Karin Mårtensson som är VD och har varit med sedan första spadtaget, då åkermarken utmed Öresund förvandlades till Sveriges kanske hetaste kontorsområde. Malmö Arena är dock fortfarande ett familjeföretag med tonvikt på det som sker i närområdet. Högt upp på önskelistan står därför ett samarbete med Royal Arena som ligger på andra sidan Öresund.

”Vi är ju förbundna via bron”, förklarar Karin Mårtensson när hon välkomnar oss till Malmö Arena. Och Øresundsbron spelade verkligen en central roll vid tillkomsten av multiarenan i Hyllie. I samband med att beslutet togs att bygga bron såg nämligen mannen bakom Malmö Arena, den skånska byggpampen Percy Nilsson, till att införskaffa en bit åkermark, som idag – knappt 20 år senare – förvandlats till en trendig stadsdel i Malmö.

Arenans VD, Karin Mårtensson, har varit med från starten och kom från en ledande ställning på multiarenan Scandinavium i Göteborg.

”Han såg möjligheterna och trodde på projektet”, berättar Karin Mårtensson om Percy Nilsson, som liksom hon själv brinner för hockey och som på den tiden mest var känd som mannen som köpte hockeylaget Malmö IF på 1980-talet, numera Malmö Redhawks, och tog dem till toppen i svensk hockey. Mot löfte om att bygga en arena som kunde användas som hemmaarena för Malmö Redhawks fick Percy Nilsson inteckna och senare köpa markområdet i Hyllie.

När man beslutat att bygga Øresundsbron säkrade Percy Nilsson ett markområde i Hyllie. Idag står han som ensam ägare till Malmö Arena, inklusive hotell, restaurang och snart 14 000 kvadratmeter kontorsyta.

I januari 2007 togs första spadtaget och den 6 november 2008 invigdes Malmö Arena med is på golvet och plats för 13 700 åskådare. Karin Mårtensson har varit med från starten. Hon blev headhuntad av Percy Nilsson personligen från en ledande position på Scandinavium i Göteborg.

”Vi är skåningar båda två och jag kände honom sedan tidigare från hockeyvärlden. Han ringde och frågade om det inte var på tiden att jag kom hem till Skåne”, minns Karin. Hon sticker inte under stol med att det var en stor uppgift hon tackade ja till. ”Men det var jag ju medveten om. Det är knappast jobbet man tackar ja till för att kunna ta ut en massa semester. Men det är helt otroligt vad som hänt sedan dess, såväl inne på som utanför arenan.”

Både Karin Mårtensson och Percy Nilsson är passionerade hockeyfans och kände varandra från hockeyvärlden sedan tidigare då Percy headhuntade Karin till Malmö Arena.

”Helt galet”

Handbolls-VM för herrar 2011, Eurovision Song Contest 2013 och junior-VM i ishockey 2013-2014 är bara några exempel på alla de stora evenemang som arrangerats på arenan i Hyllie. Dessutom har världsstjärnor som Lady Gaga, Rihanna, Rod Stewart och Placido Domingo intagit scenen här, för att bara nämna några. 2015 slog Malmö Arena Hotel upp portarna med 300 rum och 7000 kvadratmeter kontorsyta, samt en restaurang med plats för 700 gäster. Man har alltså inte enbart plats för hotell- och konferensgästerna, utan även för de 300–400 personer som dagligen kommer från kontoren i närområdet för att äta lunch på Malmö Arena.

Restaurangen har inte enbart plats för arenans hotell- och konferensgäster, utan även för de 300–400 personer som dagligen kommer från kontoren i närområdet för att äta lunch i Malmö Arena.

”Det har verkligen hänt mycket under de 10 år som passerat. Det är helt otroligt. I början fanns det inget annat än asfalterade gator, en trottoar, några parkeringsplatser och vi då förstås. Idag finns det såväl tågstation som shoppingcenter, restauranger, hotell och kontor. Mer än 7000 personer arbetar här ute och planen är att Nya Hyllie ska inrymma 30 000 boende och 12 000 arbetsplatser när allt står klart. Det är helt galet”, säger Karin Mårtensson medan hon blickar ut över Hyllie stationstorg, där höga byggkranar svajar högt över ufoliknande futuristiska byggnader.

Det pågår fortfarande många byggnationer runt Hyllie Stationstorg och när allt står klart är tanken att den nya stadsdelen ska inrymma 12 000 arbetsplatser och 30 000 boende.

The Point, Malmös första skyskrapa och Öresundsregionens högsta kontorsbyggnad, skjuter i höjden. Byggnaden kommer att bli 110 meter hög när den planeras stå klar under 2019. Läget med endast 12 minuters tågresa till Kastrup och 20 minuter till Köpenhamn har visat sig vara ett hållbart koncept.

The Point, Malmös första skyskrapa och Öresundsregionens största kontorsbyggnad, är på god väg mot de 110 meter som byggnaden ska mäta när den står klar.

”Vi ser en oerhört positiv etableringstrend på områden såsom fritid, kontor, konferens, restaurang och hotell. Och just nu bygger vi 100 nya hotellrum och ytterligare 7000 kvadratmeter kontor”, berättar Karin Mårtensson som även gläds åt framgångarna inom hockeyn. ”Efter sju år i fel division lyckades Malmö Redhawks 2015 äntligen ta sig tillbaka till högsta ligan, SHL, och det har självklart ökat intäkterna från hockeyn.

Malmö Redhawks var en maktfaktor i svensk ishockey på 1990-talet, men 2008 åkte man ur elitserien och det dröjde ända till 2015 innan man tog sig tillbaka.

Något gemensamt, tvärs över Öresund

Självklart finns det även utmaningar. Sedan Royal Arena stod klar för snart två år sedan och började konkurrera på nöjesmarknaden i Öresundsregionen, har Malmö Arena självklart märkt av en nedgång i antalet större konserter.

”Köpenhamn har naturligtvis större attraktionskraft som huvudstad och om samma artist skulle spela i båda städerna är det naturligt att den danska publiken väljer bort Malmö. I gengäld skapar det större utrymme för oss att fokusera på övriga segment”, säger Karin Mårtensson som dock gärna hade sett ett samarbete med arenan i Köpenhamn.

”Kanske ett gemensamt sport- eller musikevenemang. Eller något helt annat. Typen av arrangemang spelar mindre roll. Det viktigaste är att vi skapar något gemensamt, som förbinder Öresund. Det är ju trots allt ganska unikt att det ligger två arenor så nära varandra, i var sitt land och varsin stad, och att de är förbundna med varandra via en bro.

Ett sådant samarbete har Karin Mårtensson dock inte kunnat ro i land ännu. Kanske främst på grund av att de två arenorna är så olika, både sett till de fysiska ramarna och själva verksamheterna.

”Vi är främst en ishockeyarena, med is på golvet och plats för åskådare på alla fyra sidorna. Royal Arena har vanligt golv och läktare på tre sidor. Dessutom drivs den av Live Nation som är en stor internationell aktör inom nöjesbranschen. Malmö Arena ägs av en person, Percy Nilsson, och drivs som ett familjeföretag. Man skulle kunna kalla vår modell för stordrift med en familjär atmosfär. Percys dotter är VD för hotellet och tanken är att det familjära ska genomsyra hela verksamheten. Vi har ett nära samarbete med våra 60 anställda men även en nära relation med våra kunder. Självklart känner vi inte alla personligen, men det ska kännas hemtrevligt att komma till oss och vi serverar fortfarande mycket smör och grädde i maten”, säger Karin Mårtensson på perfekt danska. Något hon lärde sig när hon i sin ungdom var anställd hos Spies.

Malmö Arena är en multiarena med is på golvet och plats för 13 700 åskådare på läktarna.

”Jag har fortfarande många danska vänner och jag är ofta i Köpenhamn. Dessutom har vi ju många danska gäster här och vi gör vårt yttersta för att de ska känna sig som hemma, precis som alla andra, så jag ser till att underhålla min danska”, berättar hon.

Karin Mårtensson är dock inte den enda på Malmö Arena som kan göra sig förstådd på danska. Inför handbolls-VM för herrar 2011 fick de anställda på Malmö Arena en snabbutbildning i danska för att inte behöva prata engelska med den danska publiken som vallfärdade för att se sitt landslag.

”Det kom 90 000 åskådare och mer än hälften av dem var danskar. Sedan dess har andelen danska åskådare legat på mellan 5 och 26 procent vid arrangemangen i Malmö Arena. Men till handbolls-EM 2020, då Danmark återigen ska spela sina matcher i Malmö, förväntar sig Karin Mårtensson återigen en massiv tillströmning av danska besökare. Och det ser hon fram emot.

”Vi ser fram emot att träffa de rödvita igen”, säger hon.


Text: Malin Kristina Westerlund
Foto: Peter Brinch