Julmarknaden i Dragør har bara fyra år på nacken, men är redan en tradition

Det är inte enbart julhandlarna som har upptäckt Dragør. I år har det lilla fiskeläget även lyckats komma med på den så kallade tentativa listan, vilket är ett viktigt steg på vägen mot att få status som världsarv. Men vad är det då som är så unikt med Dragør?

”Dragør kan verkligen det där med hygge”, säger Lene Madsen, eller Moster Lene som hon kallar sig på julmarknaden i det gamla fiskeläget på Amager. Där säljer hon hembakat, marmelad, saft och andra sötsaker från sin systerdotters bod, Den Søde Julebod.

Lene Madsen i Den Søde Julebod har återkommit till Dragør ända sedan barnsben och hon är helt på det klara med vad det är som gör Dragør unikt: ”Dragør kan verkligen det där med hygge”, säger hon.

Lene Madsen är från Köpenhamn och bor på Amager, men systerdottern är född och uppvuxen i Dragør och hit har även Lene kommit ända sedan barnsben. ”Mina föräldrar älskade Dragør och det gör även jag. När du kommer hit är det precis som att komma till en annan plats”, berättar hon.

Lene Madsen är uppenbart inte den enda som lockas av den lilla staden med kullerstensgator och de karaktäristiskt gula husen med röda tegeltak. På Neels Torv står människor packade som sillar medan stadens borgmästare läser upp berättelsen om Peters Jul samtidigt som skymningen faller. Därefter följer dans kring julgranen.

På Neels Tov står folk packade som sillar medan Dragørs borgmästare läser upp berättelsen om Peters Jul samtidigt som skymningen faller.

Runt hörnet, på Badstuevælen, är det full kommers i bodarna. ”Vi behöver göra mer pannkakssmet”, säger en glatt leende Mark Rütt som vi träffar på i pannkaksboden. Han är ordförande i föreningen Juleboder i Dragør och har varit med sedan den första marknaden arrangerades 2015. Han berättar att intresset för marknaden ständigt växer. ”Marknaden har fått en fantastisk start i år. Det har varit många fler besökare än tidigare år och både danskarna och svenskarna hittar hit.”

Intresset för julmarknaden i Dragør växter ständigt och tillströmningen av besökare har varit stor under öppningshelgen. ”Vi behöver göra mer smet” hördes inifrån pannkaksboden, bara timmar efter att marknaden öppnats.

En svensk familj har bokat in sig på Dragør Fort Hotel för att verkligen hinna med allt. ”Jag blev helt paff när jag hörde det”, berättar Lene Madsen som fick en pratstund med familjen i Den Søde Julebod. Så långt behöver dock inte dansk-svenska Julie Schmidt gå. Hon studerar och bor för tillfället i Köpenhamn så hon behöver bara ta bussen till Dragør. ”Det går relativt snabbt att ta sig hit. Buss 305S kör ju hela vägen”, berättar hon.

Julie är här för första gången med sin familj, som har kommit hela vägen från Österlen.

”Det är verkligen supermysigt här. Och stämningen är också väldigt speciell. Det är som att komma till landet och ändå ligger det så nära Köpenhamn. Alla hus är gamla och det finns inga bilar här inne i gamla stan. Jag har varit i gamla stan i Århus och det påminner lite om det”, säger hon.

Dansk-svenska Julie Schmidt, som bor och studerar i Köpenhamn, är på julmarknaden med sin familj som har kommit hela vägen från Österlen.

Julie är uppvuxen på båda sidorna av Öresund och gillar båda sina hemorter.

”Men dansk jul är verkligen något speciellt. Det är som om danskarna värnar de gamla traditionerna lite mer. Svenskarna har lussekatter med saffran och luciafirandet är mycket större i Sverige än i Danmark. Men i Danmark känns det som om hemlagat och hemmagjort är viktigare. Och till jul serverar danskarna flæskesteg med potatis och brunsås medan svenskarna har sitt julbord, som mer påminner om den danska jullunchen. Pappa säger att det beror på att Sverige är ett industriland och Danmark ett jordbruksland och det kan säkert stämma. Men jag gillar verkligen den danska julen”, säger hon.

2013 spelades julkalendern Tidsrejsen in i Dragør och visades sedan på dansk TV i december 2014. I julkalendern var det julmarknad på Badstuevælen och det har de lokala närdigsidkarna nu gjort verklighet av. De 14 bodarna på marknaden är samma bodar som användes i Tidsrejsen och som Dragør fick lov att behålla efter inspelningen.

Danmark är också en viktig sjöfarts- och fiskenation och som hamnstad med ursprung i 1700- och 1800-talet har Dragør spelat en viktig roll i sammanhanget. På så sätt hamnade Dragør i år på den så kallade tentativa listan över framtida världsarv, efter att Danmark officiellt nominerat staden till UNESCOs världsarvslista.

”Det är något vi verkligen är stolta över”, säger Axel Bendtsen, ordförande för turistrådet i Dragør. Vi träffar honom i bod nr. 1 där Dragørs turistinformation huserar under december månad.

Fram till jul huserar Dragørs turistinformation i bod nr. 1 på julmarknaden på Badstuevælen. Här hälsar stadens turistråd Axel Bendtsen människor välkomna tillsammans med en av stadens cirka 40 turistvärdar, Ann Madsen.

Axel Bendtsen ingår även i den privata UNESCO-arbetsgruppen, som sedan 2015 arbetat för att få med gamla stan i Dragør på UNESCOs världsarvslista. Man lägger stort fokus på att utarbeta en bra strategi för turismen.

”Dragør är en småstad och därför måste vi se till att staden inte överbefolkas på samma sätt som många småstäder i Sydeuropa. Vi behöver inte konkurrera med Tivoli utan drar hellre till oss kulturturister och kvalitetsmedvetna turister”, berättar han samtidigt som han understryker att man redan lyckats bra med uppdraget, inte minst när det gäller den svenska turismen.

”När man lade ned färjelinjen mellan Dragør och Limhamn var det många som sa att det skulle bli ett hårt slag mot turismen från Sverige. Men så blev inte fallet. Numer tar svenskarna inte enbart båten över för att köpa sprit. Istället kommer de med sina bilar över bron och äter på våra restauranger och caféer. Svenskarna har helt klart fått ett annat och mycket bättre rykte bland lokalbefolkningen än vad de tidigare hade”, berättar han.

Julmarknaden på Badstuevælen har öppet kl. 12–17 varje lördag–söndag fram till jul.


Text: Malin Kristina Westerlund
Foto: Peter Brinch