Ny konsul i Kronoberg signalerar ny era

Valet av restauratör Per Bengtsson som ny konsul i Kronobergs Län är okonventionellt och ett tydligt uttryck för gastroekonomins stora betydelse i både Sverige och Danmark. Vi tog en tur via Skåne till Kronobergs län och residensstaden Växjö för att besöka den nyutnämnde konsuln på hans hotell och restaurang PM & Vänner, som ligger centralt i Växjö, med handelsstråket Storgatan på den ena sidan och Teatertorget på den andra.

Det vackra torget omges av träd vars lövverk lyser guldgult i höstsolen, och trots att det är en vanlig vardag får vi leta länge efter en ledig parkeringsplats. Stadens puls står i stark kontrast till landskapet som omger Växjö, med stora sjöar och djupa skogar. Här stortrivs älg och annat vilt, kräftor, gädda, abborre och gös. På de frodiga ängarna betar boskap förnöjt och i det småländska klimatet frodas bär och svamp som får god tid att mogna och utveckla en alldeles unik smakintensitet som gör att de håller absolut världsklass.

Kronoberg är en del av Småland och kännetecknas av sina skogar. Här trivs älg och annat vilt, svampar, bär och örter, och just skogen utgör tillsammans med sjö och äng grundpelarna i köket hos PM & Vänner.

Skog, sjö och äng

”Här i Kronoberg finns ett överflöd av fantastiska råvaror. Därför var jag förvånad över att det inte fanns några restauranger som satsade lokalt, utan att allt skulle komma från Frankrike”, berättar Per Bengtsson, och rättar noga till sina runda glasögon medan han tar oss med tillbaka i tiden till 1991.

Då var han bara 24 år gammal och hade precis återvänt hemåt efter ett år som kock på en restaurang i Medocområdet i Bordeaux, där man uteslutande använde sig av lokala råvaror, och påbörjat en universitetsutbildning i ekonomi vid Växjö universitet.

Där delade han sina tankar om en restaurang med fokus på det småländska med sin studiekamrat Monica Carlsson. 1992 lämnade de båda universitetet och öppnade tillsammans restaurangen PM & Vänner, där kökets filosofi vilade på tre lokala hörnstenar: skog, sjö och äng.

Det småländska landskapet är ett av Sveriges mest sjörika och lockar sportfiskare från när och fjärran. Just sjön är en av grundpelarna i köket hos PM & Vänner. 

Rågbröd utan socker

2013 utökade Per och Monica (P&M) sin verksamhet med ett arkitektritat gastrohotell som med sin breda entré och takpool lika gärna hade kunnat ligga på Park Avenue på Manhattan. Sedan dess har det tillkommit ett bageri, en florist, en jazzfestival, en Michelinstjärna och – sedan september i år – en skylt med det danska riksvapnet och texten ”Danskt konsulat”.

Konsulämbetet var definitivt inget som Per Bengtsson hade förväntat sig. Men när han väl fick frågan, tvekade han inte en sekund:

”Ett sådant uppdrag kan man knappast tacka nej till. Internationellt samarbete, och inte minst relationen mellan Danmark och Sverige, är otroligt viktigt. Sverige är ju Danmarks största exportmarknad och vice versa. Dessutom har vi många danska gäster både i restaurangen och på hotellet, men också i vårt bageri. Dit kommer många danska sommarstugeägare för att köpa vårt rågbröd som vi bakar utan socker”, berättar Per Bengtsson och småler:

”Danskarna står helt enkelt inte ut med det sötade svenska brödet.”

Per Bengtsson är restauratör i hjärtat av Växjö och dessutom nyutnämnd konsul i Kronobergs län. Utnämningen är okonventionell och är enligt Per Bengtsson ett tydligt uttryck för att gastronomin och matproduktionen är en stor industri och en viktig del av Danmarks identitet idag.

Bidrar till festen

Som konsul är det hans uppgift att fungera som den danska ambassadörens förlängda arm i Sverige och bland annat bistå danska medborgare i Småland när de behöver hjälp, stödja danska företag som vill etablera sig i Småland, samt bistå svenska företag med intressen i Danmark.

Och det saknas knappast företag i Kronoberg. Faktum är att länet har Sveriges lägsta arbetslöshet. Per Bengtsson gissar att 90 procent av alla svenska designföretag har sitt säte i Kronoberg, inklusive stora exportföretag såsom IKEA och glastillverkaren Kosta Boda.

”Detta är självklart bidragande orsaker till att vi kan driva en gourmetrestaurang och ett gastrohotell här, och till att det kulturella livet kan blomstra som det gör, med både teater (i empirestil, red.), ett konserthus (från 1991, red.) och en stor idrottsarena i en småstad som Växjö med bara 60000 invånare”, framhåller Per Bengtsson – som är övertygad om att hans egen verksamhet bidrar till festen.

Gastroturister är vanligtvis köpstarka kunder, som även spenderar pengar på andra ställen än restauranger och gärna besöker lokala sevärdheter, t.ex. Kronobergs Slottsruin vid Helgasjön, fem kilometer norr om Växjö.

Gastroturism

”Gastroturismen är på stark frammarsch och, det nordiska köket är ett starkt varumärke. Vi har många långväga gäster som kommer för att äta hos oss, till och med från USA och Kina. Många av dem är på gastronomisk genomresa i Danmark och Sverige. De börjar ofta med ett besök i Köpenhamn, kanske på Noma eller Geranium. Sedan fortsätter de till Skåne, där många väljer att äta på Daniel Berlin i Tranås. Vi är vanligtvis tredje stoppet, och från oss fortsätter turen ofta mot Öland och Hotell Borgholm, eller mot Stockholm (där Frantzén i år som första svenska restaurang fått tre stjärnor i Guide Michelin, red.), för att därefter ta sig vidare till Fäviken i Åre (som sedan 2016 har två stjärnor i Michelinguiden, red.). Det här är ganska köpstarka kunder, och även om de först och främst kommer för matens skull lägger de även pengar på annat än vår mat och våra hotell – många av dem besöker även museer, nationalparker, konserter och teatrar.”

I det småländska klimatet frodas svamp som får tid att mogna och utveckla en alldeles unik smakintensitet, som gör att de håller absolut världsklass.

Framtidsbransch

Enligt den nyutnämnde konsuln är det ökade intresset för gastroturism och för matproduktion i allmänhet en bakgrund till att det danska utrikesdepartementet valde en restaurangägare som konsul denna gång.

”Tidigare har det traditionellt alltid varit jurister och företagare som har utsetts. Men den här gången ville man ha en konsul från den moderna generationen och från en framtidsbransch, inte minst eftersom matproduktionen är en så stor och viktig del av Danmarks identitet idag”, berättar PerBengtsson, och riktar ett särskilt tack till personerna bakom Noma i Köpenhamn,som flera gånger utsetts till världens bästa restaurang.

Smørrebrød och wienerbröd

”På Noma är de betydligt mer fundamentalistiska än vi och använder varken olivolja eller tomater i sitt kök. Vi använder gärna närodlade tomater och vi tillsätter även olivolja i maten, men det råder inga tvivel om att Nomas fundamentalistiska tillvägagångssätt har varit avgörande för marknadsföringen av det nordiska köket och gastroturismen i Norden. De har banat väg för den nordiska matrevolutionen och har haft en avgörande betydelse för den höga nivå som danska och svenska restauranger håller idag och på livsmedelsmarknaden i stort”, säger Per Bengtsson, som också är övertygad om att två saker från det traditionella danska köket har spelat – och fortfarande spelar – en stor roll för marknadsföringen av det nordiska köket: ”smørrebrød och danska wienerbröd. Oavsett var i världen du befinner dig, vet alla vad det är. Vi svenskar har våra köttbullar, men det är inte samma sak”, menar han.


I Michelinguiden för 2018 har Sverige 25 restauranger med sammanlagt 32 stjärnor. Danmark har 26 restauranger med totalt 31 stjärnor. På www.whiteguide-nordic.com hittar du några av alla andra bra restauranger som finns i Danmark, Sverige och övriga Norden.

En översikt över julmarknader i Danmark hittar du på https://www.alt.dk/artikler/de-hyggeligste-julemarkeder.Text: Malin Westerlund
Foto: Peter Brinch