Världens bästa kärlekshistoria är i Malmö

West Side Story är stor musik och kanske världens bästa kärlekshistoria. Fram till den 16 december ges den på Malmö Opera. Vi tittade förbi på premiären och pratade med föreställningens danske regissör Kasper Holten, en dansk dansare och operans danske chef Michael Bojesen, som har kunnat och älskat musiken ända sedan den överväldigade honom i hans tonårsrum.

På en bänk i parken mitt emot Malmö Opera sitter en gammal dam och blundar i sensommarsolen. Inne i operahusets stora sal, dit solens strålar inte når, skyndar en av världens största operaprofiler runt mellan scen och bänkrader och instruerar de unga sångarna och dansarna med hela sin långa kropp. Det är bara några dagar till premiären för ”världens bästa kärlekshistoria”, som regissören Kasper Holten kallar Leornard Bernsteins legendariska musikal West Side Story. Och Michael Bojesen, operans danske chef, verkar spänd av förväntan när vi möter honom i foajén utanför stora salen.

Överväldigad

Det er den første forestilling i hans periode, som han selv har valgt. Og det er ikke ”bare,” fordi Bernstein ville være fyldt 100 år i år.

Detta är första föreställningen som han själv har valt sedan han började i Malmö. Och anledningen är inte ”bara” att Bernstein skulle ha fyllt 100 år i år.

”Det är en fantastisk föreställning med stor musik, som är baserad på klassisk musik, men som innehåller alla genrer”, säger han. Bojesen har känt till och älskat West Side Story sedan han som 12-åring lånade den på LP på biblioteket i Tårnby och överväldigades – inte bara av musiken utan även av den olyckliga kärlekshistorien, baserad på Shakespeares Romeo och Julia.

”På så sätt är musiken i West Side Story stor och öppen. Och det passar bra med vad vi vill ha här på Malmö Opera.”

Sångens hus

”Vi vill vara öppna och vi försöker att inte låta oss begränsas av genrer. Vi vill framföra alla typer av sång, och den 22 september har vi också vårt första allsångsevenemang här i foajén”, säger Michael Bojesen och vänder sig mot de stora fönstren som vetter ut mot den öppna platsen framför huvudbyggnaden, prydd av Nils Sjögrens fontänskulptur Tragos som lyses upp när mörkret faller på.

Michael Bojesen, VD och teaterchef för Malmö Opera.

”Jag vet inte om du känner till historien om huset. Det påminner ju mycket om Radiohuset i Köpenhamn och slutfördes 1944 medan Europa stod i lågor. Och redan då var tanken, i tidens socialdemokratiska anda, att huset ska ha en öppenhet. Därför kan t.ex. alla väggar och dörrar till stora salen öppnas.”

Utomhusföreställning

Sommaren 1999 satte Kasper Holten upp sin första föreställning, Bajadser, på Malmö Opera. Då tog man det drastiska steget och flyttade ut på den öppna platsen framför huvudbyggnaden, som ju ligger mitt i Malmö, bara några hundra meter från gågatan och livfulla Triangeln, men där det ändå finns mycket luft omkring.

”Det var några fantastiska kvällar”, säger den danske operaregissören som då var blott 26 år gammal.

”Men jäklar vad det var besvärligt att komma till jobbet!”

Det var under den tid då man fortfarande var tvungen att ta båten för att åka mellan Köpenhamn och Malmö.

”Nu är det en helt annan sak”, säger han, även om han tror att många ändå avskräcks p.g.a. resan.

”Men det är bara tills att de upptäcker hur enkelt det är.”

17 procent från Danmark

Enligt Michael Bojesen har det blivit fler och fler köpenhamnare som upptäckt hur lätt det är att komma över sundet till Malmö. Eller också är det helt enkelt för att Malmö Opera är så fin.

”Förra året var 17 procent av våra besökare från Danmark. Det är en ovanligt hög siffra. Och det är inte bara för att det är billigare att gå på operan i Malmö. Många av dem förklarar att de kommer för att Malmö Opera är så ”trävlig””, säger han, och berättar att det också görs mycket för att publiken ska få en givande upplevelse.

”Vi lägger stor vikt vid att sätta publiken i centrum. Det ska vara en härlig upplevelse för vår publik från den stund de kommer in i huset. Våra toaletter är inte bara för män och kvinnor, utan vi har även könsneutrala toaletter, och dessutom har vi specialutbildade publikvärdar. Det känner jag inte igen från Danmark”, säger han.

Lyx

Kasper Holten har kommit till Malmö Opera sedan tonåren. Han tycker att de kan något alldeles särskilt i Malmö.

Kasper Holten

”Köpenhamnsoperan har mer resurser, men Malmö Opera har mer mod. De är mer villiga att ta risker och är ett bra komplement till vad vi har i Köpenhamn”, säger han.

Som nyutnämnd chef för Det Kongelige Teater i Köpenhamn är han dock inte rädd för konkurrensen från Malmö.

”Det är en stor lyx att vi har en region med två operahus. Och konkurrensen ger en helt annan dynamik ”, säger Kasper Holten, som under våren presenterade Rigoletto för Malmöpubliken och är enormt glad över att också få möjlighet att sätta upp West Side Story.

”Den är klassisk, men har samtidigt en stor bredd. Och så är det världens bästa kärlekshistoria, och har minst lika mycket resonans i dag som år 1950 (när pjäsen hade premiär på Broadway, red. anm.) och år 1600 (då Shakespeare skrev Romeo och Julia, som West Side Story bygger på, red. anm.)”, säger han.

Vi och de

”Jag kan döda nu för nu vet jag hur man hatar”, säger pjäsens kvinnliga huvudperson Maria, som spelas av svenska operasångerskan Frida Johansson, med rösten full av sorg, ilska och desperation, då hon riktar vapnet mot sig själv i den tragiska slutscenen.

Och enligt Kasper Holten handlar pjäsen om att söka identitet genom hat.

”Det är de och det är vi”.

I en annan scen frågar Bernardo, Marias bror och ledare för pjäsens två rivaliserande gäng, Maria:

”Ser du inte att han är en av dem?”

”Jag ser bara honom,” svarar Maria.

”Den repliken rymmer hela historiens kärna”, säger Kasper Holten.

Dansen

Han tror inte att man som dansk borde avskräckas av att språket i föreställningen är svenska. Dels är föreställningen textad, vilket kan vara till stor hjälp. Sedan har dansen i West Side Story en central plats.

”Dans är alltid betydelsefull i musikaler. Men i West Side Story är dansen integrerad på ett helt annat sätt. Handlingen är helt enkelt så stor att den rymmer alla former av uttryck – dans, sång, tal, scenografi. Det finns ett överflöd av intryck som betyder att man enkelt får en omedelbar upplevelse”, säger han.

Rått på ett bra sätt

Bland de medverkande dansarna återfinns danske Suad Demirovic. Han har rollen som Bernardo och är begeistrad över uppsättningen.

”Den är fysisk och rå på ett bra sätt. Det finns både slagsmål och knivscener och strider om territorier, och detta kan vara svårt att genomföra på teater. Det är lättare på film. Men jag tycker faktiskt att vi lyckas göra det både realistiskt och aktuellt.”

Dansk-svenskt möte

Att det har lyckats så bra beror inte minst på insatserna från den danska koreografen Signe Fabricius och den stuntkoordinator som också har varit engagerad. Scenkläderna har skapats av danska kostymdesignern Anja Vang Kragh, som tidigare arbetat för Dior och Stella McCartney, medan den danska scenografen Steffen Aarfing ligger bakom den enorma struktur som fyller hela den roterande scenen och scenöppningen för att skapa en stiliserad storstad. Dessutom medverkar flera danska dansare i showen, och Kasper Holten vågar, med risk för att generalisera, säga att det finns en bra energi i detta dansk-svenska möte.

Kasper Holten är en av världens största operativa profiler. Här ses han på scenen efter premiären av Eugene Onegin på Kungliga Operahuset i London (2015), där han var operachef från 2011 till 2017. I Malmö instruerade han Bajadser 1999 och våren 2018 Rigoletto, och i höst är han regissör för West Side Story.

”Vi är alla skandinaver, och vi har alla behövt jobba med att kunna släppa loss. Men danskarna kommer med sin rättframhet och svenskarna med sin grundlighet och skicklighet, och jag tror att vi tar fram det bästa hos varandra.”

Malmö Opera har säsongen 2018/19 även Carmen, La Traviata och flera andra föreställningar och evenemang i programmet. Läs mer om dem och köp biljetter på www.malmoopera.se.


Text: Malin Westerlund
Foto: Katja Tauberman, Malmø Opera, holten.com