Upplevelser lockade på bägge sidor sundet i sommar

Sommaren 2018 har på många sätt varit osedvanlig. Solen sken som aldrig förr och det har gjort avtryck på sommarens trafik och utflyktsmål.

De flesta är nog eniga om att sommaren 2018 har varit osedvanlig. Ett rekordhögt antal soltimmar har givit året en plats i rekordböckerna och för många har det inte varit så lockande att ge sig ut på längre turer.

Förra årets sommar kommer nog mest att bli ihågkommen för all blöta och blåst men för Øresundsbron gav den flera trafikrekord, bland annat antal resor på en månad och antal resor per dygn. Den varma och soliga sommaren i år har inte kunnat överträffa förra årets flotta trafiktal, även om 2018 gav ett rekordstort antal nya kunder med 36 000 nya fritidsavtal det första halvåret mot 32 000 samma period förra året.

– Man kan inte säga att det generellt finns ett direkt samband mellan vädret och lusten att köra över bron men årets sommar har helt klart varit exceptionell på många sätt och det ser ut att haft betydelse för trafiken. Vi är glada för att så många nya kunder väljer att beställa BroPass men viljan att sätta sig i bilen och köra över inte varit lika stor när termometern passerat 30 grader och medelhavsklimatet har nått upp till våra breddgrader, säger Fredrik Jenfjord, försäljnings- och marknadsdirektör på Øresundsbro Konsortiet.

Svenskarna besökte danska nöjesparker

Genom att titta på statistik från Club BroPass, som alla avtalskunder hos Øresundsbron har tillgång till, kan man få lite insikt i de båda broderfolkens mest populära destinationer.

Svenskarna har visat störst intresse för de danska nöjes- och upplevelseparkerna, som utgör majoriteten av de mest populära Club-erbjudandena. Bakken och Tivoli ligger i topp.

1Bakken 
2Tivoli 
3BonBon-Land
4Den Blå Planet
5Köpenhamns ZOO
6Boutique Hotel Alexandra
7Legoland
8Knuthenborg Safaripark
9Canal Tours Copenhagen
10Lalandia

Danskarna drog nytta av den långa kronkursen

Danskarna har varierat sig lite mer än svenskarna, men den mest populära utflykten i Sverige har varit shoppingcentret Emporia. Där har det köpts både mat och kläder med hem, hjälpta av den historiskt låga svenska kronkursen.

Familjeupplevelser på nöjes- och djurparker har också varit populära.

1ICA Supermarked i Emporia 
2Skånes Djurpark 
3Tosselilla Sommerland 
4Hemmakväll i Mobilia
5High Chaparral
6Novasol Feriehytter
7Radisson Blu Hotel i Malmø
8TGI Fridays, Lilla Torg
9Team Sportia i Emporia
10Ystad Saltsjöbad