”Vi var rädda ni skulle tycka att vi var galna”

Det var ingen omedelbar jätteframgång. Men efterhand blev det en av de största TV-serieframgångarna någonsin. Vi talar med Anders Landström, producent, om hans resa med TV-serien Bron – och med bron.

Det tar tid att göra TV-serier. Det förstår man, när man får en pratstund över en lunch med Anders Landström, TV-serien Brons producent. Hans arbete med serien började för över tio år sedan. När de började spåna idéer och skriva manus, var det förstås inte någon som kunde ana vilka dimensioner det här projektet skulle få. Tvärtom, berättar han. Det har varit en resa med flera inslag av tvivel, motgångar och stunder av lite ont i magen.

För att börja från början, så var det meningen att det skulle vara en helt svensk TV-serie. DR hade enbart köpt begränsade sändningsrättigheter. Efterhand utvecklades kontakterna och det blev till slut ett 50-50-samarbete.

Filmlance, filmbolaget där Anders Landström arbetar, satsade ordentligt och tog en stor finansiell risk. Det var en av perioderna av lite ont i magen.

– Det kanske inte var så, att hela bolaget gått omkull om det inte gått vägen. Men det hade blivit…väldigt svårt, säger han om det idag.

Han hade inte behövt oroa sig. Men det visste ingen då. Nästa steg var ganska avgörande. Om man ska göra en TV-serie som heter Bron, så behöver man förstås tillgång till själva bron. Här började Öresundsbro Konsortiets, och min egen, resa med projektet. Vårt samtal kommer in på vad vi tänkte vid det där allra första mötet.

– Vi var rädda att ni skulle tycka vi var fullkomligt galna. Jag minns att vi försökte förklara vad vi ville göra. Samtidigt var vi medvetna om, att vi inte hade en aning om hur möjliga eller omöjliga våra önskemål var. Det var lite nervöst, minns jag.

Den viktigaste premissen från konsortiet var, att bron inte skulle stänga för inspelningarna. Vad som än skulle göras, fick göras när bron var öppen. Första säsongens inledande scener, när liket hittas på högbron, spelades in när det när det ändå skulle göras underhållsarbete i tunneln. Ena vägbanan var stängd, där filmade de, medan trafiken körde i dubbla riktningar på andra.

TV-serien Bron hade premiär i svensk och dansk TV i september 2011. Den var inte någon omedelbar succé.

– Vi hade inte sagt i förväg att vi gjorde en serie med en kvinna med speciella förutsättningar och vi hade inte gett henne någon diagnos. Vi ville att tittarna skulle upptäcka det efterhand. Det gjorde att det blev lite förvirring i reaktionerna. Varför är hon så konstig? Ska hon vara sån? Är det en dålig skådis eller varför är hon så stel? Det kändes orättvist, men vi bestämde oss för att ha is i magen. Och efter avsnitt tre så vände det.

Från den inledande osäkerheten Saga Norén väckte, lärde sig tittarna att tycka om henne och att det till och med var okay att skratta.

– I säsong två var vi så förtjusta i att hon var rolig, så vi skrev scener med flit där hon skulle vara kul. Men det blev inte bra, så vi backade igen.

Anders Landströms egen favoritsäsong är den fjärde och sista. Han tycker att den har det bästa manuset, att de hittat formen för serien. Ändå är han helt säker på att de gjorde rätt, som bestämde att det skulle

vara den sista. Det var ett beslut som togs tidigt, redan innan den spelades in. Beslutet har väckt stor förvåning, inte minst utomlands.

– I England och USA kan de inte förstå att vi inte fortsätter. I deras värld är det vansinne att lägga ner när man har en så stor succé. Men vi är helt säkra på att det är rätt.

Hur känns det nu då, när det hela är över och serien sänts i sin helhet (i alla fall i Sverige och Danmark)?

– Det är alltid förknippat med separationsångest när såna här projekt är över. Det är så långa inspelningsperioder, då man som producent i princip är standby dygnet runt. Det är skönt med en paus efteråt. Men jag saknar alla människor, förstås. Det har varit ett fantastiskt projekt att arbeta med.

Från det första mötet med konsortiet har det blivit många timmar på och omkring Öresundsbron. Hur vill han beskriva han sin relation till bron?

– Före Bron hade jag inte varit så mycket nere i den här regionen. Jag hade bara åkt över bron ett par gånger. Så sammanföll detta med att jag träffade min nuvarande fru i Lund. Numera bor jag där. Varje gång jag åker över bron, känns det väldigt speciellt. Det är något med den visuella stilen, det sätter igång något. Den har en mycket speciell plats i mitt hjärta.

Fakta:
Första säsongen av TV-serien Bron är såld till 160 länder. Serien har vunnit flera internationella priser.

Text: Sanna Holmqvist