”Man blir liksom kompis med bron!”

TV-serien Bron har nått sitt slut. Vi fick en pratstund med Sofia Helin, om Saga Norén som förebild, feminism, dansk-svenska kulturkrockar och hur man blir kompis med en bro.

Det råkar vara på Internationella Kvinnodagen som jag når Sofia Helin, en händelse som ser ut som en tanke. Precis innan vi talas vid, har jag läst att Saga Norén, hennes roll i TV-serien Bron (om nu någon inte visste det) utnämnts till en av förra årets viktigaste feministiska förebilder inom fiktion. Så helt naturligt startar vårt samtal där.

– Två saker är jag allra mest stolt över med Saga: när jag får höra att hon synliggör människor med Asperger och att hon ses som en feministisk förebild. Feminism är viktigt för mig och något jag bär med mig in i alla mina roller. Saga är en person som gör vad som faller henne in, hon går emot normer och tillfredsställer sina behov, om det så är mat, sex eller annat. Det är lite sorgligt samtidigt, att det ska ses som så radikalt när en kvinna gör det. Internationellt är det ännu tydligare än i Sverige och Danmark.

Det leder oss in på frågan om skillnader mellan det danska och svenska. Det är inte bara TV-serien Bron som Sofia Helin gjort i samarbete med danskar, utan också två filmer. Efterhand har hon lärt känna Danmark och danskarna väl.

– Just förhållningssättet till feminism skiljer sig mycket. Danskarna tycker att vi är väldigt militanta i vår feminism. Jag tycker, som svensk feminist, att det finns en rädsla i Danmark inför problemet. Danskarna vill inte se det, de tycker de är jämställda redan, de vill inte tala om det. Men de har väl samma problem som vi, till exempel, våld mot kvinnor är väl knappast ett mindre problem i Danmark än i Sverige, tänker jag.

I Danmark finns en råare sexistisk jargong, som kan vara svår att ta till sig som svensk, säger hon.

– Jag hanterar det genom att försöka vara värre, vara rå och skoja tillbaka. Det blir ett sätt att skydda mig, men så klart är det samtidigt att ge efter och acceptera premisserna. Det är ju inte okay.

Andra saker tycker hon danskarna är bättre på.

– Det är sant att svenskar är mer politiskt korrekta, till exempel. Och danskar är varma. Det är alltid trevligt tillsammans med danskar, de är ju bra på det där med hygge. Dessutom är de otroligt duktiga. De filmare, skådespelare och regissörer, som jag jobbar med, är helt fantastiskt skickliga. Jag tycker mycket om att jobba i Danmark.

Så finns det förstås en bro, som förbinder de båda länderna. De flesta människor kommer i kontakt med bron när de åker bil eller tåg över den. Men Sofia Helin har, som få andra, stått, gått, klättrat och krupit; på vägbanan, högt ovanför i pylonerna, på undersidan nere på tågdäck och färdats i båt på vattnet under bron. Och hon har visat upp den för hela världen i en extremt framgångsrik TV-serie. Jag frågar vad hon har för relation till bron.

– När jag åkte över bron första gången, så tyckte jag den var väldigt mäktig. Nu har jag varit så mycket där, så relationen har blivit en annan. Man blir liksom kompis med den! Det är en maffig bro. Det är också fantastiskt hur den knutit samman två folk och byggt en gemenskap. Jag tycker det var sorgligt, hur det där delvis förstördes igen av gränskontrollerna.

Symboliskt nog fick Sofia Helin (och nu ska man sluta läsa om man inte sett slutet på fjärde säsongen) avsluta hela resan med TV-serien Bron just stående ute på Øresundsbrons högbro. Seriens allra sista scen var också det sista som spelades in överhuvudtaget. Vad tänkte hon, när hon stod där?

– Just då var jag väldigt fokuserad. Det var så mycket tekniskt som skulle på plats. Det var blåsigt och ont om tid. Vi hade repeterat den scenen mycket innan, för att inget skulle gå fel när vi väl var där.

Det var efteråt, som känslorna kom i kapp.

– Då grät jag en skvätt. Vi åkte in till Lernacken och där var alla andra på plats. Vi drack champagne och skålade. Det var väldigt känslomässigt, att nu var hela resan över.

TV-serien Bron må vara avslutad. Men engagemanget i bron består.

– Den stängde häromdagen, för det hade hänt en olycka när det snöat. När jag såg det, sms:ade jag producenten och berättade att bron var stängd och sa ”Vilken tur vi hade!” Så nej, jag har inte släppt bron!

Fotnot:
TV-serien Bron finns att se på SVT Play i Sverige och dr.dk i Danmark.

Text: Sanna Holmqvist
Foto: SVT