Ett oväntat världsrekord

På tisdagen uppgav Radio Malmöhus att ett nytt världsrekord slagits i regionen. Det är Øresundsbron, som inte bara för första gången i år omvandlas till adventsljusstake, utan enligt uppgift dessutom är världens största.

Øresundsbro Konsortiet har valt att i år omvandla pylonerna på förbindelsen till en adventsljusstake. I söndags, på första advent, tändes så det första ljuset.

På tisdagsmorgonen uppgav Radio Malmöhus, att de blivit kontaktade av en lyssnare, som menade, att Norrköping i flera år uppgett sig ha världens största adventsljusstake. Men månne inte Øresundsbron är högre och därmed slår Norrköping, undrade lyssnaren?

Redaktionen på radion bestämde sig för att gräva djupare i saken. Turistchefen i Norrköping intervjuades om adventsljusstaken, som är fyra skorstenar på taket till Värmekyrkan, en offentlig lokal som tidigare varit en ångpannecentral för Holmens bruk. Skorstenarna är 49,5 meter höga och har sedan år 2000 kallats världens största adventsljusstake.

I direktsändning ringde radion sedan upp Bengt Hergart, anläggningsdirektör vid Øresundsbron. Nu var det ett spännande, avgörande ögonblick. Hur höga är då Øresundsbrons pyloner?

– Ja, vi får klippa till med 220 meter och 203,5 av dem är ovanför vattnet, sa Bengt Hergart.

Därmed var frågan avgjord.

Bengt Hergart, hur känns det att vara världsrekordhållare?

Det känns extra bra, eftersom jag befarar att vi blivit av med vårt förra rekord, bredast spann för en snedkabelbro med kombinerad motor- och järnväg.

När ni kom på idén att göra pylonerna till adventsljusstake, tänkte ni på möjligheten att det kunde vara världens största då?

Idén föddes på ett internt möte den 9 oktober i år. Vi konstaterade att tidigare års ljuskedja på järnvägsdäck inte var ett alternativ i år. Då kläcktes denna idé, och där och då trodde vi nog inte att det skulle bli lika bra som föregångaren. När vi sedan fick lite bakslag under testningen så sänktes våra förväntningar ytterligare lite.

Vi hade inte en tanke på världsrekord, utan det blev en bonus.

Tror du att det KAN finnas någon adventsljusstake någonstans som tar upp konkurrensen och aspirerar på titeln?

Det finns säkert någon som kan konkurrera, men det beror som vanligt på definitionen. Jag tycker att man ska prata om vår som världens största. Det kan finnas 4 master någonstans i världen som kan konkurrera med höjden, men inte den tyngd, bredd och höjd som vi har.

Sedan kan man fundera på andra broar med pyloner som är högre än våra. Exempelvis är Storebæltsbrons pyloner högre, men deras pyloner har likt många andra broar en förbindelse i toppen som gör att den inte liknar fristående ljus och därmed givetvis ska diskvalificeras i denna tävling.

Så svaret får bli nej, inte i konkurrensen om världens största adventsljusstake!

Text: Sanna Holmqvist

 

Fakta:
Det första ljuset i pylon-adventsljusstaken tändes i söndags. Det lyser varje dygn kl. 15.00-09.00, andra advent tänds ljus nummer två o.s.v. Ljusen kommer sedan vara tända på julafton, juldagen, annandagen, mellandagarna och nyårsafton.

Varje pylon har 14 st. 100W LED-spots, det vill säga, förbrukningen är 1,4KWh per pylon i timmen. En KWh kostar cirka 30 danska ören, så när alla 4 pyloner är tända kommer det kosta 1,20 DKK i timmen.

Den LED-lampa som används är något för vit-blå, så vi har använt gul-orange glas för att ge ljuset den rätta färgen.