”Bra för hela regionen med ett nytt universitet”

Malmö högskola blir Malmö universitet den 1 januari. Det har inte bara betydelse på svenska sidan Öresund, utan för hela öresundsregionen, menar rektor Kerstin Tham.

Så kom beskedet, det som man på Malmö högskola arbetat för sedan högskolan startade 1998: den 1 januari blir högskolan universitet. Det är inte främst en fråga om benämning eller prestige. I potten ligger betydligt viktigare saker. Ett universitet får högre forskningsanslag, bestämmer över den egna forskningen och kan erbjuda en attraktivare arbetsplats för forskande akademiker. Malmö högskola har redan universitetsrättigheter inom vissa områden. Men nu är det alltså dags att bli universitet helt och hållet.

Det har inte bara betydelse för södra Sverige, utan för hela öresundsregionen, menar Kerstin Tham, rektor vid Malmö högskola.

– Att vi blir universitet öppnar möjligheter för fler samarbeten med danska universitet. Vi kommer kunna rekrytera fler danska studenter, inte minst eftersom vi erbjuder en rad utbildningar på engelska. Jag kommer engagera mig mer i regionen, det ser jag fram emot.

Även samverkan med samhället utanför akademin kommer påverkas och utvidgas, menar Kerstin Tham.

– I dag har vi en innovationssamverkan inom regionen inom områdena smarta och hållbara städer och material och personlig hälsa. Vi borde kunna hitta fler bra samarbetsformer över sundet.

Samverkan är också ett nyckelord när lärosäten söker forskningsmedel utanför regionen.

– De som är bra på att samarbeta lyckas bäst i kampen om EU-medel till forskning. Köpenhamnsregionen är redan mycket framgångsrik på detta. Det ser jag fram emot att utveckla.

Lärosätenas roll i det omgivande samhället är viktigt på många sätt, menar Kerstin Tham. Särskilt i en tid då kunskap och fakta ofta relativiseras.

– Vi producerar ny kunskap och understödjer studenternas lärande och kritiska förhållningssätt. Vi måste vara tydliga och kunna förmedla hur viktigt det är. Jag tänker, att akademin kanske vaknade lite sent. Allt går så fort i det digitala samhället och vi är vana vid att det tar tid att utveckla kunskap som är baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet. Men nu har universiteten en viktig roll att spela. Då behövs också att vi samverkar med varandra och det omgivande samhället.

I öresundsregionen finns 17 lärosäten. Det är enbart en styrka med så många tätt intill varandra, menar Kerstin Tham. Var och en har sin egen profil. Tillsammans gör de regionen attraktiv för arbetskraft och företag.

Dansk-svenska kulturskillnader då, hur ser de ut i den akademiska världen?

– Jag tror knappt det finns några. De är i alla fall betydligt mindre än i resten av samhället. Den akademiska världen är internationell, all verksamhet vilar på samma värdegrund. Så här är vi väldigt lika över sundet. Det är en stor fördel.

Kerstin Tham är själv från Stockholm, men besökte ofta farmor i Helsingborg och på Ven under uppväxten. Då blev det många danmarksturer också. Numer åker hon gärna till Louisiana och i somras åkte familjen till Gilleleje på semester.

– Fast jag ser fram emot att få upptäcka mer av Danmark!

 

Text: Sanna Holmqvist