Hetaste tipsen på andra sidan sundet i sommar

Om man vill göra en sommartur på en eller ett par dagar till andra sidan sundet, vad ska man då hitta på? Fokus Öresund frågade Øresundsbrons egna experter, Mai Christensen och Caroline Sjögren, som ansvarar för Club BroPass.

Sommar är den mest intensiva perioden på bron för fritidsresenärer. Det är nu svenskar och danskar passar på att utforska andra sidan sundet ordentligt. Vad de då föredrar att göra har Club BroPass en bra bild av, baserad på vilka erbjudanden som är mest populära. Svenskar brukar söka sig till de klassiska storstadsnöjena för hela familjen, som Bakken, Tivoli, Den blå planet och BonBon-Land.  Kortare hotellvistelser är också populära. Många tar också bilen till Copenhagen Airport och låter den stå där medan de flyger till vidare semestermål.

Danska fritidsresenärer gillar också stadsaktiviteter. Matinköp och annan shopping är populärt, när den danska kronan står stark mot den svenska. Skånes Djurpark, Tosselilla och Astrid Lindgrens värld lockar också. Precis som svenskar passar danskar gärna på att övernatta på hotell på andra sidan bron.

Så har det sett ut tidigare år och på Club Bropass väntar de sig ungefär samma mönster i år. Själva tipsar de gärna om saker som går lite utanför de mest uppenbara utflyktsmålen. Förra årets samarbete med Copenhagen Cooking & Food Festival väckte stort intresse och återkommer i år i augusti, berättar Caroline Sjögren.

– Vi kommer också ha erbjudande på utomhusopera och drive-in bio. Jag tror en trend i sommar blir att röra sig mer utanför Köpenhamn, i synnerhet ner mot Sydsjälland.

Mai Christensen, som har god inblick i danskars turistande i Sverige, tror också att lite ovanligare utflyktsmål kan komma i år.

– En nyhet i år är en ny temapark, Filmbyn Småland, med fokus på barnfilmer som Emil från Lönneberga, Bullerby-filmerna och Pippi Långstrump. Och så tror jag på godis! Svenskt lösgodis är otroligt populärt bland danskar.

Caroline Sjögren och Mai Christensen har också egna favoritutflyktsmål:

– Något av det bästa med sommarköpenhamn är alla härliga badställen mitt inne i staden: Islands Brygge, Kalvebod Brygge, Refshalvön med flera. På den sistnämnda hittar du en beachklubb med riktig medelhavskänsla: palmer, strandsoffor, drinkar och härlig musik, säger Caroline Sjögren.

– Mitt tips är att uppleva den fantastiska naturen i Sverige och vandra längs Skåneleden. Packa en ryggsäck, stämpla ut från vardagen och bara gå. När man gått sig trött, är matt i benen och har rensat huvudet, kan man ta sig till Villa Strandvägen och njuta av lyxig avkoppling  eller varför inte Ystad Saltsjöbad. Perfekt i det varma sommarvädret, säger Mai Christiansen.

Se mer i Club BroPass