”En lättnad för medborgarna i regionen”

Från och med i torsdags försvann kravet på transportörer att kontrollera ID hos passagerare i tåg och buss på väg till Sverige.

– Det är en enorm lättnad för medborgarna här i regionen att det nu blir lättare att resa över sundet. Kontrollerna har inneburit stora svårigheter för framför allt pendlarna, så det är skönt att det nu blir bättre, säger Caroline Ullman-Hammer, VD vid Öresundsbro Konsortiet.

På motorvägen har en ökning i trafiken synts som följd av kontrollerna. Är du orolig för att tappa bilister igen nu, när det blir lättare att ta tåget?

– Vi har framför allt sett en ökning av buss och taxi under tiden med kontrollerna. Sedan har vi generellt en ökning i pendlingstrafiken, som säkert till viss del berott på kontrollerna. Men den ökar ändå. Bron är byggd för att man ska kunna resa smidigt i bil och tåg, det är det som skapar möjligheten att bo och arbeta på vardera sida av sundet. Det är de goda förbindelserna, inte minst till och från flygplatsen, som gör regionen attraktiv för företag att etablera sig här och skapa spännande jobb. Brotrafiken driver integrationen och det som är bra för integrationen är bra för oss alla. Så vi har absolut inte tyckt att det varit positivt att det varit så svårt för tågresenärerna.

Samtidigt har den svenska regeringen utlyst skarpare gränskontroller. Därför finns kontrollerna kvar som tidigare i betalstationen. Vad kommer det innebära rent praktiskt för brons bilkunder?

– Det vet vi faktiskt inte riktigt ännu. Vi har en bra dialog med polisen, så det kommer väl klarna. Men vi utgår från att man, som nu, sköter gränskontrollerna på ett smidigt sätt för våra bilkunder, säger Caroline Ullman-Hammer.

 

Text: Sanna Holmqvist