Gastronomiskt utbyte när Daniel Berlin gästspelar i Köpenhamn

Två kockar med internationell stärnstatus, ett kreativt samarbete och signaturrätter från både Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås och från STUD!O i centrala Köpenhamn? Det kan upplevas när Daniel Berlin och Torsten Vildgaard tillsammans dukar upp en gemensam middag.

I en liten, skånsk by omgiven av åkrar, äppelplanteringar och krokiga pilar, bland låga vitputsade stenhus längs små, smala gator ligger numera världsberömda Daniel Berlin Krog. Trädgården prunkar under sommarhalvåret av örter, rabarber, ramslök, sparris och späda primörer. Resten av råvarorna är lokala och beroende av säsong. Restaurangen inomhus består av ett avskalat rum med enkla möbler på ett rustikt trägolv. Hit vallfärdar kockar, matnördar, matskribenter och gastronomiskt intresserade från hela världen. Enligt Daniel Berlin är en av orsakerna till att detta är möjligt närheten till Köpenhamn.

– Tack vare att vi bara ligger en timmes bilresa från Øresundsbron och en gastronomisk storstad som Köpenhamn, kommer gästerna hit. Har man rest långt för att uppleva gastronomi på hög nivå, är det perfekt att vi finns bara en biltur från flygplatsen i Kastrup.

Daniel Berlin är en av Sveriges mest berömda och beundrade kockar, han finns i White Guide och har tilldelats en Michelin-stjärna.

Även Torsten Vildgaard tog turen till Skåne Tranås. Han är mannen med ett förflutet som kreativ chef på NOMA och numera kökschef på STUD!O i Köpenhamn. Restaurangen är en del av matmeckat The Standard och finns i en mintgrön funkisbyggnad ett stenkast från Nyhavn. Efter att ha smakat på Daniels kreationer bjöd han in honom för att gästspela på STUD!O. Daniel tvekade inte och i april kommer han gästspela vid ett pop-up arrangemang i Köpenhamn, arrangerat av Torsten Vildgaard.

För Daniel är eventet den 10 april både ett gastronomiskt utbyte och ett sätt att vårda och skapa kontakter i Köpenhamn. Tillsammans har de två kockarna förberett 4 snacks och 4 rätter var. Det innebär att kvällens gäster får serverat minst 18 olika smakkombinationer, med noga avstämda drycker.

Det som skiljer de båda kockarna är bland annat vilka råvaror de använder. Daniel understryker att han har fokus på de skånska råvarorna koncentrerade runt hans restaurang.

– För mig blomstrar kreativiteten av att jag inte alltid har ett stort urval utan har valt att använda det som finns lokalt och är i säsong, berättar Daniel Berlin.

Den 10 april lovar Daniel att presentera några signaturrätter från sin krog och han kommer bland annat att servera råräkor, lammhjärta, piggvar och något han kallar ”en liten god dessert”.

Enligt Daniel Berlin var det för 10 eller 15 år sedan mest affärsmän som besökte gourmetrestauranger.

– Men numera är det 18-åringar med brinnande matintresse, som sparat ihop till besöket, småbarnsföräldar som vill uppleva något speciellt när de äntligen kommer ut på restaurang eller ett pensionerat par som lagt undan för att kunna fira en särskild högtidsdag…

Ser han då någon skillnad på danska och svenska restaurangbesökare?

– Jag tycker att danskarna är lite mer avslappnade. De är lätta att ha som gäster för att de slår sig ner och njuter och förväntar sig en trevlig upplevelse. Svenskarna är lite stelare, lite blygare och ibland nästan lite nervösa, eller i alla fall påverkade, av att vara på en restaurang med en hög gastronomisk profil. Fast många av mina gäster kommer från hela världen och är ofta vana att äta på de bästa restaurangerna. Det är också många av dem jag förväntar mig att se i Köpenhamn på måndag men självklart är alla som intresserar sig för gastronomi  mycket välkomna.

 

Text: Theresia Swanholm
Foto: Peer Eriksson