”Jag tycker Royal Arena är den vackraste arenan i världen”

En ny multiarena slår för första gången upp dörrarna nu i februari. Här bjuds på unik arkitektur och plats för hela 16.000 konserbesökare och över 12.000 sportfantaster. Att Malmö Arena, med stort sett samma kapacitet, bara ligger en halvtimme bort ger potential för både samarbeten och konkurrens, spår administrerande direktör Dan Hammer på Royal Arena.

Det blev inte klippt några röda band och regnade varken ballonger eller konfetti. Ändå öppnade Royal Arena med dunder och brak i fredags. Förväntningarna var stora när Metallica skulle på scen. Trots en ytterst krasslig hals på sångaren James Hetfield genomfördes konserten och recensenterna berömde ljudanläggningen och spår stora musikaliska upplevelser i framtiden på arenan.

Det har varit viktigt för Dan Hammer, administrerande direktör på arenan, och för Live Nation Entertainment, som står för driften, att även de första konserterna skulle vara business as usual och gå av stapeln som vilken som helst konsert på vilken som helst multiarena i Världen.

– Vi är en multiarena precis som många andra, inte bara Malmö Arena, utan andra som ligger runt i Europa. Men det som verkligen skiljer oss från övriga är arkitekturen. Den är helt unik och jag tycker att Royal Arena är den vackraste arenan i världen, menar Dan Hammer.

Trots att arenor är ofta mycket slutna när man ser dem utifrån, består Royal Arena av stora glaspartier som bara ska göra det möjligt för förbipasserande att kika in på de besökande, för att de ska få intryck av stämningen och vad som är på gång. Det betyder också att arenans gäster kan titta ut på omgivningarna, som är på väg att bli en helt ny och levande stadsdel i Örestad.

Det finns redan i förväg bra infrastruktur som gör arenorna lätta att nå med bil, oavsett om man kommer över bron från andra sidan sundet eller inifrån respektive land. Även med tåg är de lättillgängliga.

Dan Hammer slår fast att för Öresundsborgaren är det en fördel med två arenor så nära varandra.

– Är du musikfan eller sportälskare spelar det ju ingen roll om du ska köra 35 km mer eller mindre åt ena eller andra hållet. Det är ju bara suveränt att det är möjligt att se eller höra dem du gillar.

Han understryker också at det oftast inte är arenorna själva som ansvarar för att boka olika uppträdanden, utan promoters väljer den ena eller andra arenan – eller rent av dem båda. På så vis kan en världsstjärna uppträda i två olika länder och stanna kvar på samma hotell mellan spelningarna. Det är också arrangörerna i fråga som tar hand om marknadsföringen av de flesta arrangemangen, och arenans primära uppgift är att bidra med lokaler.

När vi pratar skillnader mellan de två arenorna finns det ingen tvekan om att Malmö Arena särskiljer sig på grund av sitt ishockeylag, medan Dan Hammer framhäver akustiken som något som skiljer Royal Arena från alla andra. Här har man ända sedan bygget började arbetat intensivt med akustiken och alla ytor är beklädda så att ljudet ska bli så optimalt som möjligt.

Precis när man kört över Øresundsbron är Malmö Arenas rostfärgade fasad en av de första byggnaderna man stöter på. Här har man varit i gång sedan 2008. Karin Mårtensson som är VD på Malmö Arena är enig med Dan Hammer.

– Det finns absolut potential för samarbeten. Men det kräver ju event där det finns behov av två stora anläggningar. Vi har inte stått inför den situationen innan och vi ser fram emot hur det kan utvecklas.

Och att det också kan bli en sorts konkurrens utesluter hon inte. Men på vilken nivå denna konkurrens kommer att ligga på kan hon inte svara på.

– Det får tiden visa, konkluderar Karin Mårtensson med ett brett leende.

Båda arenorna har fullspäckade program under året. På Royal Arena kan man t.ex se Rod Stewart, Lady Gaga, John Mayer och Celine Dion. På Malmö Arena väntar bland annat  Melodifestivalen, Malmö Redhawks-matcher och hästshowen Apassionata. Musikalälskaren kan ta tillfället i akt att se Andrew Lloyd Webbers klassiker Cats – på båda arenorna. 

Text: Theresia Swanholm
Foto: 3XN/Adam Mørk