Fler danskar flyttar till Skåne

20 procent fler danskar flyttade till Malmö under första delen av 2016 jämfört med året innan, visar nya siffror från Örestat. I Malmö är det renare och grönare än i Köpenhamn, folk är vänligare och man får mycket mer bostad för pengarna, säger Lea Gerner som tillsammans med sin familj har haft adress i Malmö sedan augusti.

I en stor, ljus lägenhet med högt till tak och en vacker grön utsikt sitter Lea Gerner på en filt på golvet och underhåller sina tre månader gamla tvillingar med Kaj: den stora gröna grodan som alla danska barn älskar och som är helt obekant för svenska barn.

– Vi flyttade hit i augusti, två månader innan barnen föddes, och redan inom två dagar hade alla i huset hälsat på oss. I Köpenhamn tog det närmare två år innan vi hade hejat på alla i trappuppgången.

Först hade paret planerat att flyttlasset skulle gå från Köpenhamn till Malmö efter föräldraledigheten, men de ville kolla in utbudet av lägenheter i Malmö och blev helt enkelt blixtförälskade i den första de tittade på – och sen var beslutet fattat.

Britt Andresen som är chefsanalytiker Øresundsinstitutet bekräftar att det oftast är unga par som flyttar från Köpenhamn till Malmö och att de ofta är i den fasen av livet då en liten lägenhet i city ska ersättas av en bostad med mer plats, barnvänliga omgivningar och grönska utanför fönstren.

– Det är när man börjar titta på en bostad kranskommunerna runt Köpenhamn som Malmö plötsligt blir ett alternativ. Malmö ligger precis som till exempel Roskilde en halvtimmes pendling från Köpenhamns innerstad, och om bostadspriserna är väsentligt högre i kommunerna på Själland – så är Malmö plötsligt ett attraktivt alternativ.

Under de första 9 månaderna av 2016 flyttade 1070 danskar till Skåne. Det är 20,6 procent fler än samma period året innan. 69 procent av dessa drygt 1000 danskar är under 39 år och är precis som Lea och hennes man i den fasen i livet, då två ofta blir flera. Den höga danska valutakursen, kombinerad med genomsnittligt högre löner i Danmark, bidrar också till en god ekonomi för en dansk i Malmö. Men Lea understryker också flera av de mjuka värdena:

– Vi tycker att här är mycket renare, inte så smutsigt som i Köpenhamn. Vi tycker om alla grönområden, stranden är så nära och här är det alltid någon som erbjuder sig att hjälpa mig med tvillingvagnen. Jag uppfattar också att svenskarna är mer engagerade i att ta avstånd från det de ogillar. Här bryr man sig och säger ifrån gentemot politiker gällande feminism, att behandla flyktingar anständigt och andra samhällsrelaterade frågor, menar Lea.

Den vågen av danskar som vi ser flytta till Skåne nu liknar den tillströmming av danskar som kom i åren 2004- 2007. Liksom då är det först och främst bostadspriserna som lockar och därnäst möjligheten att köpa en bil som är större, coolare, säkrare och mer familjevänlig än vad man skulle ha råd med i Danmark.

Men gräns- och ID-kontrollen som skapar stora problem för många pendlare – spelar den inte in?

– Vi ser, att de flesta som pendlar med tåg är svenskar. Danskarna kör i den där nya bilen och gränskontrollen när man kommer med bil är inte något problem. Det är de som reser med tåget som blir lidande med både ID-kontroll och gränskontroll – inte bilisterna, säger Britt Andresen.

Men hon förutser också att många av danskarna flyttar tillbaka när bostadspriserna åter faller i Köpenhamn.

– Många danskar återvänder också när barnen ska börja skolan, men jag tror på sikt att vi kommer att bli en region som är helt sammansmält, precis som vid dansk-tyska gränsen. Där förstår alla varandra och bor sida vid sida, trots olika språk och nationalitet. Men jag tror att det kommer att ta generationer. Saker tar tid.

Åter i den stora solfyllda lägenheten säger Lea:

– Jag kan inte tänka mig att vi någonsin kommer att flytta tillbaka till Danmark.

Med hänsyn till pendlingstiden på drygt en timme till jobbet som gymnasielärare norr om Köpenhamn säger hon:

– Om det mot förmodan visar sig att det inte funkar, så är det ju lärarbrist här och det finns många skolor i Malmö som behöver engelsklärare. Och i så fall skulle jag ju vara närmre barnen…

Lea Gerner, danska med permanent adress i Malmö ler mot de två små på filten – som i sin tur är på väg att bli Öresundsborgare i den sammansmälta region Britt Andresen förutspår.

 

Text och bild: Theresia Swanholm