”2016 har varit ett mycket händelserikt år”

Året går mot sitt slut och redan nu kan konstateras att 2016 varit ett år med ökad motorvägstrafik på bron.

Fredrik Jenfjord, chef Försäljning och Marknad vid Øresundsbro Konsortiet, gör en summering av året.

1. Hur har 2016 varit?

2016 har varit ett mycket händelserikt år. Vi märker fortsatt mycket stort intresse att tillbringa sin fritid på andra sidan av sundet.

Fritidstrafiken på bron har haft tillväxt en längre tid och så även i år. När året är slut räknar vi med att ca 6.000 av de 20.000 bilar som dagligen passerar bron är fritidsresenärer. Och då ska man komma ihåg att det oftast är flera personer i bilen. Även pendling- och företagstrafik har ökat, delvis som en följd av gränskontrollerna, som gjort tågtransporterna har blivit mer omständiga.

2. Vad har gått särskilt bra under året?

Om vi ska peka ut en sak så blir det försäljningen av nya BroPassavtal (rabattavtal till privatpersoner). Vi har aldrig tidigare sålt i samma omfattning som i år. Vi kommer att notera över 50.000 nya Bropasskunder. Totalt har vi cirka 400.000 BroPass-kunder.

3. Hur tror du att svenskar och danskar kommer utnyttja bron under julen?

Shopping och andra julattraktioner brukar vara populära. Danskar handlar billigt i Sverige just nu, som en följd av valutakursen. För svenskar finns det många traditionella utflyktsmål i Danmark som man gärna vill besöka vid jul. Sedan några år tillbaka har vi vår SnabbTursrabatt, som ger BroPass-kunder ytterligare rabatt om de kör fram och tillbaka inom sex timmar. Den används av många just för shoppingturer.