Nu börjar ombyggnaden av betalstationen

Fler farthinder och ny portal för nytt betalsystem – nu börjar ombyggnaden av betalstationen.

I april berättade Fokus Öresund att betalstationen kommer byggas om. Syftet är att förbereda för modernare betalningslösningar och på så sätt skapa smidigare genomfarter. Samtidigt installeras fler farthinder i riktning Danmark.

I praktiken betyder det att en ny portal över banorna ska komma på plats. I oktober börjar grävandet, så nu kommer bilisterna märka att något är på gång.

– Den nya portalen kommer sitta fast förankrad i betongfundament, som grävs ner i marken. De är stora, 6×9 meter, så det kommer behöva grävas en del, säger Johan Nord, projektledare på Øresundsbro Konsortiet.

Portalen kommer bäras upp av fyra pelare, så det är på fyra ställen det ska grävas. Inte mer än en eller två banor i taget kommer stängas av. Det kommer sitta en portal i riktning Danmark och en i riktning Sverige.

Ombyggnaden avslutas i april 2017.

– Därefter ska det nya betalsystemet testköras under ett år, parallellt med att det gamla är kvar. Först 2018 kommer det nya systemet ersätta det gamla helt, säger Jacob Bang Norengaard, som är teknisk chef för Betalstationen.

 

Text: Sanna Holmqvist
Bild: Øresundsbro Konsortiet