Danskar och svenskar rekordreste över sundet under sommaren

Flera rekord på Øresundsbron och ett ökat intresse för attraktioner och resmål på andra sidan sundet. Det är summeringen av danskars och svenskars resande över Øresundsbron sommaren 2016.

Sommar är högsäsong för bilturer över Øresundsbron. De dagliga pendlarna är förstås inte lika frekventa under semestertider. Istället intensifieras fritidstrafiken. Totalt sett innebär det en intensivare trafik än under resten av året.

Varje år gör Øresundsbron en sammanställning av sommartrafiken över bron. Dessutom tittar man närmre på vad människor valt att göra på andra sidan sundet.

Sommaren 2016 har danskar och svenskar i ännu högre grad än tidigare valt att resa över sundet på sin semester. På Øresundsbron har flera rekord slagits. I juli slogs nytt rekord i antal motorfordon som passerar under ett dygn, när hela 31.483 fordon genom betalstationen den 30 juli. I genomsnitt under hela året passerar ungefär 20.000 motorfordon per dygn. Juli slog också månadsrekord, då 834.534 passager gjordes under hela månaden. Dessutom slogs samma månad rekord för antal nya Bropass-kunder, när 10.000 hushåll valde att teckna avtalet för fritidskunder.

Biltrafiken ökade med 6,3 procent i juni, 3,8 procent i juli och med 5,9 procent i augusti jämfört med samma månader förra året.

Familjeutflykter och matinköp
Vad gör då svenskar och danskar när de åker över och besöker varandra?

En indikation får man när man tittar på vilka erbjudanden som laddats ner i kundklubben Club BroPass. Här håller de traditionella resmålen ställningarna. Svenskar besöker de stora attraktionerna i Köpenhamnsområdet, som Bakken och Tivoli. De väljer också att nyttja rabatterbjudanden om parkering på Copenhagen Airport i Kastrup.

Danskar fokuserar på matinköp och hotellövernattningar. Men också de gör familjevänliga utflykter, till Skånes Djurpark och Tosselilla Sommarland.

 

Text: Sanna Holmqvist