Festivaler i Öresundsregionen

För många är sommaren synonym med festivaler. Vissa lockas av musiken, medan andra bara vill åt den härliga frihetskänslan som infinner sig när man befinner sig på en festival. Kanske är du själv festivalsugen denna sommar? I så fall kommer här några tips på festivaler som du kan besöka, på båda sidorna av sundet.

Svenska festivaler

Sweden Rock Festival
Var: Norje (Utanför Sölvesborg)
När: 8-11 juni

En av Sveriges största festivaler som varje år lockar 30.000 rockfantaster. Sweden Rock har riktat in sig på äldre rockmusik och besöks därför av allt från nostalgiska vuxna och pensionärer till nyrockfrälsta ungdomar. I år är dragplåster som Slayer, Twisted Sister och Queen bokade.

Mossagårdsfestivalen
Var: Veberöd
När: 17-19 juni

I den lilla byn Veberöd hittar vi en av Sveriges mysigaste ekofestivaler. Förutom att bjuda på ett digert program för både barn och vuxna i en naturskön miljö så är även festivalen helt ekologisk. Inte bara maten är ekologisk utan även scenerna är byggda i trä, samt att elen som används är producerad i närområdet.

Svedala Sommarrock
Var: Svedala
När: 14-16 juli

Klassisk skånsk festival, belägen på Svedalabadet, som har en festivalhistoria som sträcker sig hela vägen bakåt till 1987. Här har många svenska artister tagit sina första ackord på gitarren. I år får de bland annat besök av Miriam Bryant, Backyard Babies, Molly Sandén, samt festivalens ständiga husgud: Danne Stråhed.

Malmöfestivalen
Var: Malmö
När: 12-19 augusti

En av Sveriges största gatufestivaler som år efter år kan stoltsera med att vara en musikfest som är gratis att besöka. Under en hel vecka öppnas staden Malmö upp och fylls till bredden av besökare, där aktuella artister varvas med jazztält och dansbandsbana. Här kan du också uppleva god mat från alla världens hörn.

 

Danska festivaler

Distortion
Var: Köpenhamn
När: 1-5 juni

En av Danmarks största gatufestivaler kickar igång den danska festivalsommaren genom att förvandla stora delar av Köpenhamn till ett dansfält. Under 5 dagar arrangerar Distortion stora gatufester med artister på utvalda områden runtom i staden. Det arrangeras även över 100 olika mindre gatufester på dagarna som är helt gratis.

Copenhell
Var: Köpenhamn
När: 23-25 juni

Copenhell skulle kunna beskrivas som Danmarks svar på Sweden Rock. Här samlas rockfantaster för att njuta av hårdrock från både den äldre rockscenen, men också från den moderna. I år kan du uppleva storheter som Scorpions och Alice Coope, samt Black Sabbath, som gör en av sina sista spelningar någonsin.

Roskildefestivalen
Var: Roskilde
När: 25 juni-2 juli

Alla nordiska festivalers urmoder. Enda sedan 1971 har människor i alla möjliga åldrar vallfärdat till Roskilde, som under de dagar den äger rum och med sina 130 000 besökare, förvandlas till Danmarks femte största stad. I år har de bland annat bokat Neil Young, Red Hot Chili Peppers och New Order.

Smukfest
Var: Skanderborg
När: 3-7 augusti

Smukfest är även den en klassisk dansk festival som började med en liten scen under 80-talets begynnelse men som numera kan stoltsera med att vara en av Danmarks största festivaler. Festivalen blandar modernt med äldre musik där bland annat artister som Rihanna och Sting gästar under den här festivalsommaren.