Öresundshuset à la 2016

Det är nu sjunde året i rad som Öresundshuset arrangeras under politikerveckan i Almedalen på Gotland. I kölvattnet av Öresundskomiteen tar nu Region Skåne tillsammans med Malmö stad över rodret för arrangemanget som rankats som en av Almedalens viktigaste arenor. På Folkemødet på Bornholm kommer det inte finnas något Öresundshus i år, men dock en tältversion.

Öresundshusets ligger mitt i Visby vid Donners plats, 200 meter från Almedalsparken där politikerna håller sina tal denna första vecka i juli. Därför passerar många förbi just här. Varje år äger runt 3500 evenemang rum under Almedalsveckan och cirka 35000 människor besöker arrangemangen. Seminarierna är gratis och öppna för alla. Det gäller med andra ord för de olika arrangörerna att göra sina röster hörda för att nå fram i bruset.

Vi träffar mannen bakom satsningen på ett Öresundshus från första början. Idag är han stf utvecklingsdirektör för Region Skåne, då arbetade han på Öresundskomiteen.

– Tanken med ett Öresundshus är att samla de gränsregionala frågorna under ett och samma tak. Man måste dock vara duktig på marknadsföring för få fler än de närmast berörda att komma. Ensam är inte stark här. Därför är det smart att vara flera och tillsammans hjälpas åt med marknadsföringen, säger Daniel Persson.

Förutom Region Skåne och Malmö stad tillhör Lunds kommun och Helsingborgs stad den inre cirkeln av partners bakom Öresundshuset. Dessutom medverkar Malmö Högskola, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, Skanska, Copenhagen Malmö Port (CMP) och Småföretagarnas Riksförbund.

– Även om vi inte har några danska företrädare bland arrangörerna här i Almedalen, om man bortser från CMP som är svensk-danskt, så kommer vi definitivt att ha ett gränsregionalt perspektiv. Vi kommer att ha danska representanter i flertalet seminarier. Och i den inre cirkeln är vi alla medlemmar i Greater Copenhagen and Skåne Commitee.

Under rubriken Öresundssamtal lyfts olika gemensamma frågor för regionen fram. I år är det fyra huvudämnen som gäller; Öresundsregionens samarbete, infrastruktur, arbetsmarknad och bostadsbyggande. De två husmoderatorerna som ska hålla ihop seminarierna i Almedalen är Catarina Rolfsdotter och Thomas Frostberg.

– Behovet av en nationell öresundsstrategi är en viktig fråga. Vi driver frågan på lokal och regional nivå för att vi ser den stora vinsten och betydelsen, men nationen Sverige måste komma in i matchen, säger Daniel Persson.

Han kommer in på ID-kontrollerna vid Sveriges gräns, en fråga som snurrat mycket i medierna under den gångna vintern och våren. Den kommer att lyftas i Öresundshuset i sommar:

– Paradoxen med de tråkiga id-kontrollerna är att uppmärksamheten för regionen på nationell nivå sannolikt inte varit så stor på evigheter. Den delen är bra, men det hjälper inte problemet som gränskontrollerna ställer till i Öresundsregionen. Flyktingsituationen är egentligen en fråga som måste lösas på europeisk nivå. Men det är tråkigt för oss, som sitter mitt i nålsögat och får ta konsekvenserna av en kraftig begränsning av den fria rörligheten i vår gemensamma arbetsmarknadsregion.

Både Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, Kungliga tekniska högskolan och Öresundsinstituttet tittar just nu på vad gränskontrollerna innebär för regionen. Flera analyser utifrån olika aspekter kommer att presenteras i Öresundshuset under Almedalsveckan.

Ett annat ämne som kommer att lyftas i Almedalen är den svenska långsiktiga infrastrukturplaneringen.

– Det är mitt under pågående Sverigeförhandlingsdiskussioner om att bygga höghastighetsbanor mellan Stockholm och Göteborg och mellan Stockholm och Malmö. Även om utredningen bara handlar om Sverige så är det tänkt att höghastighetsbanorna ska fortsätta över Øresundsbron till Kastrup. Det är en av de största infrastrukturinvesteringarna i Sveriges historia, det är ett jättestort samhällsbyggnadsprojekt.

På Folkemødet på Bornholm kommer inte Öresundshuset finnas i samma form som i Almedalen. Här kommer det finnas ett tält för öresunds-samarbetet.

– Där är inte Region Skåne huvudarrangör, utan där samverkar vi  med Region Hovedstaden och Region Sjælland inom ramen för Greater Copenhagen and Skåne Commitee, säger Daniel Persson.

För den som inte kan vara på plats under Almedalsveckan så webbsänder Region Skåne även seminarierna från Öresundshuset via hemsidan www.oresundshuset.nu.

 

Text: Kajsa Jakobsson
Foto: Peter Brinch