Stark sportlovstrafik trots gränskontroller

Fritidstrafiken på Øresundsbron steg under sportlovsveckorna jämfört med förra året.

Sportlovet infaller varje år i vecka 7 i stora delar av Danmark och vecka 8 i Sydsverige. Det brukar vara en populär tid för danskar och svenskar att åka över till andra sidan Öresund för olika aktiviteter.

Även sportlovet 2016 följer mönstret. Fritidstrafiken med BroPass steg med 8 procent under danska sportlovet och med 10 procent under svenska, jämfört med sportloven 2015.

– Vi har en bra utveckling inom fritidstrafiken på 3-4 procent varje månad. Så har det sett ut de senaste åren. Det man kan konstatera av sportlovsstatistiken är att gränskontrollerna och kravet på ID-handlingar inte tycks dämpa människors vilja att resa, konstaterar Fredrik Jenfjord, chef Försäljning och Marknad vid Øresundsbron.

De flesta som har BroPass bor i öresundsregionen och har nog hunnit lära sig hur kontrollerna fungerar, menar Fredrik Jenfjord.

– Kunderna har sett att det går smidigt att köra igenom betalstationen ändå.

Så vad har då sportlovsresenärerna valt att göra på andra sidan sundet? Danskarna har sökt sig till Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad. Men skidåkning är också populärt, exempelvis på Mullsjö Alpin. Danskarna shoppar också gärna i Sverige, särskilt matvaror.

Svenskarna har besökt familjeställen som Den Blå Planet, Experimentarium och Planetariet. Att övernatta är också populärt, Marienlyst Strand&Badehotel har lockat många, liksom cityhotellen i Köpenhamn.

Detta enligt nedladdade erbjudanden från Club Øresundsbron.

 

Text: Sanna Holmqvist
Foto: Den Blå Planet