Gränskontrollerna: Stabil trafik och nya situationer i betalstationen

I januari 2016 ökar trafiken på Øresundsbron med 2,8 procent. Stoppet som gränskontrollerna innebär också nya situationer i betalstationen. Bland annat har bompåkörningarna ökat.

Trafiken på Øresundsbrons motorväg fortsätter öka in i 2016. Under januari 2016 körde 15.575 fordon över bron jämfört med 15.156 samma månad 2015, vilket är en ökning med 2,8 procent.

Fritidstrafiken har ökat med 9,5 procent jämfört med januari 2015 och frakttrafiken har ökat med 1,6 procent.

– Den ökning i trafiken på bron, som vi sett den senaste tiden, beror på att fritids- och frakttrafiken ökar. Vi noterar särskild att antalet kortare och troligen spontana resor ökar bland fritidsresenärerna vilket är glädjande. I januari har vi inte kunnat se några tydliga tendenser på att gränskontrollerna har påverkat trafiken, säger Fredrik Jenfjord, chef Försäljning och Marknad, Øresundsbro Konsortiet.

För tätt mellan bilarna
Gränskontrollerna har skapat nya praktiska förutsättningar i betalstationen. Här har kunderna tidigare, med en bizz i vindrutan, varit vana att köra igenom utan att behöva stanna, bara sakta ner. Nu ska varje bil stanna till i kontrollen. Det har lett till väntetider på några minuter i rusningstid. Dessutom ser betalstationens medarbetare att antalet bompåkörningar ökat.

– Förarna håller för kort avstånd till framförvarande bil. Bilisterna är vana vid att bommen öppnas i god tid så att man bara kan köra på. Man är ovan vid att det är stopp, säger Håkan Kiendl, chef Betalstationen, som menar att förarna måste vänja sig vid att hålla större avstånd.

– Det är också viktigt att ha koll på stoppsignalen före bommen. Man ska köra vidare först när man själv fått grönt ljus. När bilarna ligger för tätt är det lätt hänt att de kör när det blir grönt för framförvarande bil.

Personbilar kan även de använda lastbilsbanorna. Där är det ofta är kortare kö, berättar Håkan Kiendl. Debiteringen blir automatiskt rätt för det fordon man kör. Dock ska föraren tänka på att bommen fungerar annorlunda i en lastbilsbana.

– I lastbilsbanorna är bommarna av typen stop-and-go, vilket betyder att de alltid går ner mellan varje bil. Bilen måste köra ända fram till bommen och sedan göra ett kort stopp framför den, innan den går upp igen.

 

Text: Sanna Holmqvist