Rekordens sommar på Øresundsbron

Trafikrekord per dygn och per månad, rekord för nya fritidsavtal på en månad. Sommaren 2015 blev en rekordens sommar.

Sommaren är högsäsong på Øresundsbron. Då samsas arbetspendlare och frakttrafikanter med ett större antal fritidsresenärer än under resten av året. 2015 blev inget undantag, tvärtom. Rekord på rekord har slagits i sommartrafiken.

Lördagen den 18 juli slogs trafikrekord per dygn på Øresundsbron, då 30.955 bilar åkte över bron. Tidigare låg det på 29.192 bilar under ett dygn (fast det var under tågstrejken2014. Dessförinnan var det 28.894).

I hela juli månad körde 803.900 bilar över bron, vilket är ett månadsrekord.

Och det stoppar inte där. Juli var också rekordmånad för antalet nytecknade BroPass-avtal, brons avtal för fritidsresenärer, under en månad. 8.215 nya BroPass-kunder kom till i juli. Totalt har nu Øresundsbron 355.000 BroPass-kunder.

Under juni-augusti gjordes 650.000 passager med BroPass över bron.

Svenskars och danskars intresse för att tillbringa fritiden på andra sidan Öresund fortsätter alltså att öka starkt, liksom det gjort under en längre tid. Det är glädjande, säger Fredrik Jenfjord, chef Försäljning och Marknad, Øresundsbro Konsortiet.

– Det är bra för de olika verksamheterna, men också för att svenskar och danskar träffas och lär sig mer om varandras länder. Tillgången till ett rikt och varierat utbud av kultur, sport, evenemang, friluftsliv och andra fritidsaktiviteter, på båda sidor, i två länder, bidrar också till att skapa en öresundsregion som är attraktiv för människor att leva i.

Så vad har fritidsresenärerna då hittat på, när de åkt över sundet? En titt på utnyttjade rabatter ger en fingervisning. Øresundsbrons fritidskunder lockas av de traditionella utflyktsmålen. Svenskar åker gärna till Tivoli, Bakken, BonBon-land och Den Blå Planet. Danskarna har besökt Emporia och Skånes Djurpark. De har ocksåbott över på Renaissance Hotel i Malmö. Tosselilla lockar också många danskar.

Men svenskar och danskar hittar också till ställen bortom de stora traditionella utflyktsmålen. I Köpenhamn har Konditori Marie Antoinette blivit en ny favorit hos svenskarna. Äventyrslystna danskar hittar till Tykarpsgrottan i Skåne i allt högre utsträckning.