Øresundsbron förväntar rekordmånga bilister över bron i sommar

Sommar, sol och äventyr precis på andra sidan Øresundsbron. Allt tyder på att det även i år blir fler fritidstrafikanter som åker över Øresundsbron för att uppleva sitt grannland.

Sommaren 2014 slog fritidsresandet över Öreusndsbron alla rekord (även om man räknar bort effekten av tågstrejken i juni). Från sommaren 2012 till 2013 steg fritidstrafiken med 7,5 % och från 2013 till 2014 steg den med hela 11, 7 %.

– Naturligtvis kan vi tacka det fina vädret för att många valde att semestra hemma – eller nära hemmet förra sommaren. Men vi ser också en tydlig tendens till att vi på båda sidor av Öresund har fått upp ögonen för allt det som är värt att besöka hos varandra, förklarar Caroline Ullman-Hammer, VD på Øresundsbron.

Nu tyder alla prognoser på att ännu fler fritidstrafikanter kommer att resa över bron i sommar. Det som lockar på andra sidan sundet är typiskt klassiska sommarnöjen. Till Danmark reser svenskarna för att uppleva de stora turistattraktionerna som Bakken, Tivoli, och Zoo. Även danskarna tycker om att lägga (familje)utflykterna på ställen som Skånes Djurpark och Tosselilla sommarland. Men även centralt belägna hotell i Malmö drar många resenärer. Och sist men inte minst lockas danskarna över bron för att shoppa – inte minst mat och dagligvaror. Turistorganisationerna Wonderful Copenhagen och Visit Malmö bekräftar att det hela tiden tillkommer nya utflyktsmål och events att besöka.

– Vi är mäkta stolta över att tre Malmö restauranger har fått stjärnor i Guide Michelin. God mat brukar vara något som lockar danskarna. Så vi hoppas bland annat på att se ännu fler gourmeter i Malmö den kommande sommaren, berättar Malmö Stads turistdirektör Johan Hermansson, som också kan berätta att man har ett gott samarbete med Visit Sweden i Danmark och samarbetar om att informera danskarna om nya intressanta utflyktsmål.

Även Köpenhamn frestar grannlandet med mat. Sprillans nytt i år är Mad&Marked på Vesterbro där man i 70 bodar kan köpa både färdiglagat att äta på plats eller fräscha ingredienser att ta med hem och laga själv.

– Vi upplever en ny grupp svenska turister, de som inte bara vill uppleva det traditionella Danmark utan är med på det nyaste både inom hotell, design och inte minst mat. De vill till exempel äta ekologiskt i ett växthus på ett tak som Stedsans ÖsterGRO, besöka mikrobryggerier. De tar också med barnen till Copenhagen Streetfood, en jättemarknad för streetfood som redan haft en halv miljon besökare sen de öppnade förra året. Vi är jätteglada för att även svenskarna håller på att få upp ögonen för vårt kreativa mat-Köpenhamn, berättar Henrik Thierlein, International Press Officer på Wonderful Copenhagen.

FJE_1000x1500

Fredrik Jenfjord, chef Försäljning och Marknad, Øresundsbron

Generellt reser fler svenskar över sundet än danskar. Den största anledningen är att Köpenhamn som huvudstad har större och populärare turistattraktioner att bjuda på. Men just nu är även danskarnas intresse för att resa till Sverige stort. En av orsakerna till detta är den låga svenska kronkursen, bedömer Fredrik Jenfjord, chef Försäljning och Marknad, Øresundsbron. Danskarna får helt enkelt mycket för pengarna i Sverige. Det gäller både när de shoppar, övernattar och äter gott.

Club Øresundsbron är Øresundsbrons kundklubb för fritidskunder. Här märker man vad det är som lockar fritidsresenärerna, genom att se vilka erbjudanden som laddas ner. På frågan om det blir samma attraktioner som förra året, som kommer toppa listan även i år, är Fredrik Jenfjord säker.

– Tivoli blir aldrig omodernt och inte heller den svenska naturen. Men vi räknar med att många nya attraktioner kommer att locka ännu fler över bron. Många svenskar har ännu inte besökt Den Blå Planet eller Experimentarium City. Och danskarna kan se fram emot att uppleva Malmö Live, som inte bara är en av Europas mest avancerade konsertsalar, utan även ett spännande cityhotell med flera restauranger och en skybar.

 

Text: Theresia Swanholm