Betalstations-kändisar fyller ett år

Berömda över en natt, det kan man nog lugnt säga att de flexibla farthindren blev. Nu fyller de ett år. Spektakulära gissningar har ersatts av rapporter om lägre hastigheter, ökad säkerhet och bättre arbetsmiljö.

Falluckor, kallades de, när ryktet om dem först började spridas, de flexibla farthinder som nu firar sin ettårsdag i betalstationen. Gissningarna om hur de skulle fungera var många, spektakulära och inte sällan humoristiska – var det månne tal om luckor som bilarna skulle trilla genom, rakt ner i Öresund? Eller som bilarna skulle fastna i eller skadas av?

Verkligheten visade sig inte vara fullt så dramatisk. De flexibla farthindren är visserligen en lucka som öppnas i marken, men bara om man kör för fort och bara cirka 6 cm.

Det var de många fortkörningarna i betalstationen som Øresundsbro Konsortiet ville komma åt genom att installera farthinder. I de banor där personbilar kör igenom med bizz, trampade många gasen i botten. Det var ett säkerhets- och arbetsmiljöproblem för kunder och medarbetare.

Nu har de flexibla farthindren varit på plats i ett år. Håkan Kiendl, chef betalstationen, kallar dem en stor framgång.

– Om man, till exempel, tittar på mars månad 2013 och 2014 var det runt 20.000 fortkörare genom betalstationen. I år var det 1.300. Så ser det ut över hela året, vilket är en enorm förbättring. Trafiken på bron ökar dessutom generellt sett, så att antalet fortkörningar ändå minskar är ett fantastiskt resultat.

Håkan Kiendl, chef betalstationen, med farthindren

Håkan Kiendl, chef betalstationen, med farthindren

Håkan Kiendl visar siffror för genomkörningar både i riktning Danmark och Sverige, även om farthindren bara finns i riktning mot Danmark. Det är för att de haft en annan oväntad effekt.

– Fortkörningarna i riktning Sverige har också minskat. Jag tror att farthindren väckt en medvetenhet, så att bilister sänker farten i betalstationen generellt.

Antal fortkörare

Farthinder_stats_01

Att det fortfarande förekommer fortkörningar märker Helena Thulin, som arbetar som kundassistent i betalstationen.

– Ja, det finns fortfarande de som drar på ordentligt. Det är lite konstigt, när det nu är så enkelt att bara hålla hastigheten några extra meter och slippa guppet.

För Edeva, som tillverkar de flexibla farhindren, har tillvaron inte varit sig riktigt lik det senaste året. All uppmärksamhet kring Øresundsbrons farthinder riktade strålkastarljuset mot det lilla Linköpings-företaget. Deras farthinder fanns sedan tidigare just i Linköping, som enda plats i Sverige. I Danmark fanns de inte alls.

– Att det var just bron som skaffade farthindren hade stor betydelse, inte bara för den stora uppmärksamheten i media. Som referenskund är bron väldigt bra. Det finns hög teknisk kompetens inom företaget som arbetar på avancerad nivå med att hitta rätt tekniska lösningar. Det ger en stor trovärdighet i valen av teknik. Det var bra för oss förstås, säger David Eskilsson, VD för Edeva.

Uppsala skaffade farthinder strax efter bron. Under året som gått har fler kommuner, som Malmö och Stockholm, visat stort intresse för installationer av Actibump under 2015. Från Danmark märks intresse och Edeva har i skrivande stund flera offerter ute. Håkan Kiendl tar ofta emot besök från kommuner och myndigheter som vill se farthindren in action för att se om det är något för dem.

Vad säger kunderna då?

Hälsan tiger still, brukar man säga, och i det här fallet är det nog så, menar Sofie Richt, kundcenterledare.

– Förut fick vi då och då samtal från kunder som klagade över fortkörningarna i betalstationen. De upplevde det som ett säkerhetsproblem och vi fick ofta höra att vi borde göra något åt det. De samtalen får vi inga alls av längre. Det tycker jag man kan tolka som att kunderna faktiskt också upplever miljön som säkrare med farthindren på plats.

Häng med på en tur genom farthindret – detta händer när du kör för fort:

Resultatet av installationen i Uppsala redovisas av Trivector Traffic i ”Utvärdering av Actibump i Uppsala Rapport 2015:45

 

Text: Sanna Holmqvist
Bilder: Øresundsbron