Unikt samarbete I världsklass – Malmö Live 

– Ingen begriper vilken diamant detta är. Ingen fattar hur otroligt fantastiskt det blir förrän de står i salen och hör ljudet! Så inleder Jesper Larsson, VD för Malmö Live Konserthus, berättelsen om Malmö stads nya jättesatsning, som invigs inom kort.

Malmö Live sträcker sig över ett helt kvarter i centrala Malmö och innehåller en konsertsal som kan mäta sig med de bästa i Europa när det gäller akustik, arkitektur och nytänkande. Dessutom har Malmö stad ambitionen att Malmö Live ska vara en social och kulturell mötesplats för alla generationer och genrer. I samma komplex finns också Clarion Hotel & Congress Malmö Live som innehåller hotell, skybar, 2 restauranger konferensanläggning och en kongressal för 1500 personer. Just den här kombinationen är helt unik och kommer bjuda på en hel del utmaningar.

Utifrån sett kan man inte se var gränsen går mellan vad som tillhör Malmö stad och vad som är ett privatdrivet hotell-komplex. Det kan de inte heller själva. Det finns inget osynligt streck genom byggnaden som visar vad som är vinstdrivande och vad som är public service. Och det är hela grundtanken.

Jesper Larsson, VD för Malmö Live Konserthus

Jesper Larsson, VD för Malmö Live Konserthus

Malmö Live ska vara öppet för alla. Det ställs inga krav på konsumtion för att man skal kunna vistas i lokalerna. I de stora öppna foajéerna hoppas man på att studenter ska sitta med sina laptops, föräldralediga pausa med en kaffe latte samtidigt som dörrarna öppnas till den stora konferenssalen och 1500 tandläkare strömmar ut för förmiddagsfika.

– Det som är väldigt ovanligt i det här samarbetet är ju att vi som vinstdrivande hotell- och konferensanläggning har en budget vi ska nå och Malmö stad jobbar precis tvärt om – de har ju en budget som de ska göra sig av med, berättar Camilla Ahlberg som är marknadsansvarig på Clarion Hotel & Congress Malmö Live.

Jesper Larsson håller med:

– Clarion jobbar utifrån premissen att de ska dra in pengar. Vi har en portion pengar från Malmö stad som vi varje år ska använda så förnuftigt som möjligt och helst ska det bli precis noll kronor kvar. Vi måste ha stor ödmjukhet inför denna skillnad och vi måste ha förståelse för varandras drivkrafter.

Både Camilla Ahlberg och Jesper Larsson ser fram emot det kommande samarbetet.

– Här ska inte vara några dörrar emellan oss, inget ska vara stängt utan det ska vara ett naturligt flöde av liv som interagerar. Kanske alla tandläkarna inne på kongressen får möjligheten att lyssna på konsertsalens repetitioner, kanske de som varit i skybaren bestämmer sig för att gå på konsert och så vidare”, förklarar Jesper Larsson entusiastiskt.

Målet är, att det under ett år ska bjudas på 700 programpunkter på Malmö Live; allt från stora internationella namn i koncertsalen till små, intima arrangemang i foajén.

Den 2 maj 2015 invigs hotell- och kongress-delen. Den 4 juni invigs hela kvarteret och i  augusti börjar konsertprogrammet i den stora konsertsalen.

Malmö Live Konserthus

Malmö Live är unikt på flera sätt. Bara en sådan sak som att man hållit budgeten och att bygget är färdigt i tid hör till ovanligheterna med så stora projekt.

Därutöver är det ytterst ovanligt att kombinera en så stor konsertsal med hotell- och konferensanläggning I samma byggnad. Faktiskt förekommer det inte alls i Europa, utan man ska resa så långt som till Las Vegas för att hitta något motsvarande.

Men det här med att Danmarks Radios konsertsal ligger en halvtimme bort… behövs det verkligen två så avancerade konsertsalar så nära varandra? Kommer publiken räcka till?
Det är Jesper Larsson övertygad om. Skillnaden på salarna är bland annat den att Malmös har ”shoebox” form. Det innebär att orkestern sitter längst fram och publiken i rader mitt emot. I DR:s konsertsal i Köpenhamn är salen byggd i den så kallade rosens form. Orkestern är det innersta i rosenknoppen och publiken sitter som bladen i blomman runt om centrum.

– Riktiga nördar kommer att gå på konsert med Lang Lang och DR:s symfoniorkester här i Malmö fredagen den 4 september och har varit på samma konsert dagen innan, när de uppträtt i DR:s konsertsal. Bara för att kunna jämföra ljudet och upplevelsen i de två salarna, förklarar Jesper Larsson.

Vad säger de då på DR:s konserthus på andra sidan Öresund om att en ”tvilling” öppnar så nära? Leif Lønsmann, direktör DR:s Koncerthus:

– Vi välkomnar dem. Jag tror att vi både kan komplettera och utmana varandra. Komplettera genom att exempelvis locka superstjärnor till regionen och ge dem möjligheten att uppträda på två ställen. Utmana genom en sund tävlan oss emellan, där vi inspirerar varandra att tänka nytt, större och kreativt. På sikt tror jag att detta kan stimulera intresset för bra musik i hela Öresundsregionen. Utbudet blir ju större och bredare och på det viset kan vi lyfta tillsammans.

Och att man kommer se danskar på Malmö Live är både Jesper och Camilla säkra på. Och planerna sträcker sig längre än så.

– Det kommer gå upp för resten av världen att man via Øresundsbron kan ta sig från Köpenhamns flygplats till Malmö Live på 25 minuter och att priserna, bland annat tack vare en låg svensk krona, ligger en bra bit under de danska. Lunds stora projekt ESS och Max Lab IV kommer också ligga nära, så vi räknar med många stora internationella konferenser och kongresser i framtiden, avslutar Camilla Ahlberg förväntansfullt.

 

Malmö Live

  • Konsertsal på 15700 kvm.
  • 20 meter i takhöjd
  • Akustik  i världsklass. Från 1,5 – 2,1 sek efterklang.
  • Skybar på 25 våningen
  • 2 Restauranger signerade Marcus Samuelsson – den världsberömde New York-Svenske kocken.
  • Kongressal med möjligheten att köra in allt från bilar till 1500 deltagare.
  • 444 hotellrum
  • 24 konferensrum

 

Text: Theresia Swanholm
Foto: Malmö Live