Øresund Business Meeting blickade in i framtiden

Företagare flockades på frukostmötena för att få testa Virtual Reality-headset och höra om hur man kan våga tänka nytt.

Den 17 och 19 mars var det dags för årets första Øresund Business  Meetings. Under våren sker de i form av frukostmöten, två på danska sidan och två på svenska, och sedan i höst arrangeras ett större möte för både danskar och svenskar.

Till träffarna kommer företagare som vill lära mer om hur man kan göra affärer på andra sidan Öresund.

– Många vill, men vet inte hur de ska gå tillväga. Mindre företag kanske saknar både resurser och nätverk. På våra träffar får man inspiration och skapar nya kontakter, berättar Marie Romare, chef Business, Øresundsbron, som arrangerar träffarna.

Mars-mötena hade temat ”Våga tänka nytt” och därför kom mycket att kretsa kring innovation. Michael Stausholms berättade om blyertspennan som kan planteras när man tröttnat på att skriva med den. Fröet i pennan blir en basilika, t.ex. Han startade företaget Sprout för två år sedan och framgången kom snabbt.

– Idag säljer vi 120.000 pennor i 50 länder. Det som verkligen drivit på vår affärsutveckling är att vi fått så mycket uppmärksamhet i media. Det är för att vi har en bra story, och för att idén att återanvända och plantera ligger rätt i tiden.

OBM2015_01_1000x500

Några som vågade tänka nytt var företaget Räckesbutiken, som säljer glasräcken för balkonger och altaner. Räcken är typiskt en produkt som människor köper i butik eller via hantverkare, för att det ska provas, mätas och monteras.

– Vi tänkte, att det är väl klart att man ska kunna sälja även räcken över nätet. Kunden behöver bara mäta kanten på sin altan och kan enkelt montera räcket själv, berättade Sisse Martensen, marknadschef på Räckesbutiken.

Hon berättade också hur Räckesbutiken tagit steget över sundet och startat gelænderbutikken.dk i Danmark. Det var svårt att få danskarna att nappa, men det går framåt, även om det tar tid, säger hon.

– Vi märker, att för danskarna är det service som är det allra viktigaste. En bra kundtjänst per telefon är en förutsättning, har vi snabbt fått lära oss.

Allra mest uppmärksamhet väckte dock HiQ:s presentation av The Internet of Things. Med sig hade HiQ ett Virtual Reality-headset för 3D, som deltagarna fick testa. Det bildades snabbt kö för att få trä på sig headsetet, låta sig omslutas av den virtuella miljön och flyga helikopter genom naturen.

En som inte tvekade att på detta sätt bokstavligen blicka in i framtiden var Øresundsbrons VD Caroline Ullman-Hammer.

– Oj, vad roligt! Nu är jag är helt inne i ett vattenfall här…! Det är en fantastisk upplevelse, tänk vilka möjligheter den här tekniken öppnar. Det ska bli riktigt spännande att se hur lång tid det tar innan man ser såna här överallt, kommenterade hon entusiastiskt inifrån glasögonen.

Läs mer på oresundbusinessmeeting.com

 

Text: Sanna Holmqvist
Bild: Peter Brinch