Lokal närvaro viktig för trovärdigheten

Det svenska CRM-företaget Lundalogik växer. Så sent som i höstas öppnades det första kontoret på dansk sida.

– Den största utmaningen i Danmark är att anställa rätt människor. Vårt varumärke är ju inte lika känt där. Det är mycket viktigt för oss att alla anställda står för våra kärnvärden, säger vice VD Lars Andersson.

Han återkommer gärna till att rekrytering är en av företagets viktigaste processer.

– Vi anställer människor och inte CV:n. Därför bjuder vi gärna in många när vi rekryterar och har speeddating. Vi tittar väldigt mycket på personen bakom, säger Lars Andersson.

Vi visas runt på huvudkontoret på Sankt Lars-området i Lund. Det känns som en mysig och kreativ arbetsplats. Darttavlor varvas med stora inbjudande Fatboys-sittkuddar. Starka färger i orange, grönt och blått genomsyrar rummen. Det gamla mentalsjukhuset har förvandlats till en modern arbetsplats där lekfullheten tas på största allvar och bidrar till framgång för företaget. En och annan gammal psykiatriker hade säkert höjt på ögonbrynen inför denna miljö som var någonting helt annat för inte allt för länge sedan.

Kontor i Örestad
I Örestad, precis på andra sidan Öresundsbron, har det danska kontoret funnits sedan september förra året.  Ännu jobbar säljaren Igor Taflev ensam där, men han kommer att få sällskap av fem nyanställda under 2015. Totalt kommer företaget, som idag har 130 anställda, att anställa 40 personer under året.

– Den lokala närvaron är mycket viktig för trovärdigheten, säger Lars Andersson, kanske speciellt för mindre och medelstora företag. Och en av de stora fördelarna med att ha en dansktalande person på plats är att vi kan adressera marknaden på ett helt annat sätt.

Han talar av erfarenhet. Sedan tidigare har Lundalogik etablerat kontor både i Norge och i Finland. Men att arbeta med danska kunder är dock inget nytt för företaget.

Tidskrävande bygga varumärken
Lars Andersson pratar om att det tar tid att bygga ett varumärke och att det tar tid att bygga en kultur som attraherar i detta fall en dansk kultur. Man måste tänka långsiktigt när man ger sig in i ett nytt land, eller en ny stad för den delen. Kulturskillnader, menar han, finns ju även inom Sveriges gränser.

– Jag skulle tro att det tar två till tre år innan vi känner att det här fäster och biter, säger Lars Andersson. Det måste få ta tid att sätta en organisation som kan fungera. Vi försöker behandla alla våra kontor som kontor och inte som länder. Vi gör det här tillsammans.

En annan utmaning som han inte sticker under stol med är språkbarriären. Koncernspråket är dock engelska och svenska.

Rak och tydlig kommunikation
– Danskar är duktiga affärsmän. Och man är ofta rak och tydlig i sin kommunikation. Att få veta av en kund att de inte är nöjda är ju väldigt viktig information för oss och gör att vi kan jobba mot att få en nöjd kund. Vi blir en bättre leverantör av att lära oss sådana här saker. I Sverige lider man mer i tysthet, menar han, och som kund börjar man kanske titta på andra system

– Personligen gillar jag den raka kommunikationen, fortsätter han. Men jag tror att vi har olika sätt att förhålla oss till kritik i Sverige och i Danmark. Det gäller nog företag såväl som person.

Den danska säljaren Igor Taflev ser skillnader mellan danskt och svenskt.

– Det är annorlunda än att jobba i en dansk verksamhet. I Sverige går man mer in för konsensus och i själva produkten innan man går upp i priset. I Danmark går man mer upp i priset direkt. Här har jag fått lära mig att snarare underlova och överleverera.

 

Text: Kajsa Jacobsson
Bild: Peter Brinch