Dansk choklad tillverkas i Malmö

Ett samarbete, som involverar kakaobönor från djungeln i Bolivia, en köpenhamnsk eldsjäl och en ekologisk chokladfabrik i Malmö. Drömmen om att producera den perfekta chokladen knyter täta band över Øresundsbron.

– När jag hittade de här kakaobönorna som växte vilt i djungeln i Bolivia visste jag att jag hittat dem jag letat efter. Du kan jämföra dem och vanliga bönor med skogshallon och trädgårdshallon. Den smak och den intensitet de vilda har kan ju knappt jämföras med de odlade! Så är det också med de här vilda kakobönorna.

Så låter det från Rasmus Bo Bojesen, restauratör, entreprenör och chokladproducent. Han är mannen bakom restaurangen på Operan i Köpenhamn, Torvehallerne, och senast den nyöppnade resturangen ”Tornet” som ligger på toppen av Folketinget på Christiansborg.

Rasmus Bo Bojesen har varit passionerad chokladälskare sedan han utbildades i Lyon i Frankrike på 80-talet. Han jobbade för den legendariske Monsieur Bernachon som lärde honom den raffinerade konsten att framställa choklad.

Bönorna som Rasmus Bo Bojesen hittade i Sydamerika fermenteras och torkas av lokala invånare i Bolivia innan de påbörjar resan till Norden. I dag stödjer danska utrikesministeriet (Danida) projektet med att skörda kakaobönorna i Bolivia. Eftersom bönorna växer vilt i djungeln har de aldrig utsatts för varken besprutning eller gödning. Arbetskraften är lokal. Projektet fokuserar också på arbetsförhållanden, levnadsstandard och hållbarhet.

– När jag hittat mina bönor hade jag tyvärr inte en mamma och pappa som kunde säga: ”Här min lille gosse får du 50 miljoner. Öppna du dig en chokladfabrik” förklarar Rasmus Bo Bojesen.

Så Rasmus Bo Bojesen satte i gång jakten på en samarbetspartner som kunde ta på sig produktionen av chokladen. Efter att ha letat så långt borta som i Tyskland hittade han lösningen på andra sidan Øresundsbron.

Malmö Chokladfabrik framställer ekologisk choklad och har både en butik, ett café och ett chokladmuseum. De erbjuder även guidade turer för den som vill se fabriken och följa resan från böna till färdig choklad. Nu producerar de alltså också chokladen Oialla. Det är namnet som chokladen på de bolivianska bönorna fått.

Oialla-organic-dark-chocolate_1000x438

Rasmus imiterar glatt skånska och berättar vidare:

– Peter Hansson, som är VD på Malmö chokladfabrik sa först på sin rungande skånska: Göra din choklad? Nä-ä det ska jag inte! Så smakade han på den och sa: Jo-o det ska jag!

Rasmus Bo Bojesen hyste ingen oro inför samarbetet med ett svenskt företag på andra sidan Öresund. Han uppfattar inte alls de skillnader som finns som ett problem, utan understryker att det är en gemensam känsla för kvalitet som knyter dem samman.

– Det kvittade om fabriken låg i Jylland eller i Sverige. Vi har ett tryggt och inspirerande samarbete med respekt för hantverket och för råvarorna. Att vi inte talar samma språk spelar ingen roll.

Och på frågan om projektet har blivit en lika stor succé som Rasmus föreställde sig första gången han smakade bönorna i den sydamerikanska djungeln, lägger Rasmus det ena benet över det andra, lutar sig tillbaka och lägger armarna i kors över bröstet, ler stort och säger:

– Noma, världens bästa restaurang, använder Oialla choklad. De serverar den i första klass på Singapore Airlines och vi exporterar den till London, Japan och New York.

Läs mer på oialla.com og malmochokladfabrik.se.

 

Text: Theresia Swanholm
Foto: Bojesen A/S, Oialla A/S