Erbjuds: Festival i Sverige – Önskas: Publik från Danmark

Den dansk-svenska Öresundsfestivalen med framtidens musikstjärnor har fångat mediernas och politikernas intresse. Nästa utmaning är publiken. Fokus Öresund har frågat Johannes Dybkjær Andersson, en av männen bakom festivalen, hur årets Öresundsfestival gick.

Hur gick biljettförsäljningen i år? Jämfört med tidigare år?
Vi sålde nästan 4.000 biljetter. Det är ok, men faktiskt färre än vi förväntade, och färre än föregående år. Publikmässigt blev årets festival större än det första året, men mindre än andra året.

Hur var fördelningen mellan danska och svenska besökare?
Det var speciellt danskarna som glömde att köpa biljetter. Fördelningen av publiken var väl omkring 20 procent danskar och 80 procent svenskar. Det är ungefär som första året.

Varför kom danskarna inte till Öresundsfestivalen i år?
Först och främst tror jag att festivalen saknade en huvudartist som kunnat sälja biljetter. Förra året hade vi Kashmir. Det visar bara att Malmö fortfarande är lite långt borta från danskarnas medvetenhet, menar jag.

Men vädret var annars härligt…
Ja, kanske lite för härligt. När solen skiner vill människor hellre sitta i en park än gå på inomhuskonserter. I år låg också festivalen senare än den brukar på grund av Eurovision Song Contest. Men i och med den sena datumen konkurrerade vi med några helgdagar och med andra festivaler.

Hur ska ni locka danskarna till Malmö nästa år?
Framtill nu har vi haft lagt stort fokus på musikbranschen och musikmedierna, och mindre fokus på publiken. Det finns inte någon gemensam musikmedia i regionen, så vår utmaning blir att kommunicera festivalen mot publiken i olika segment och på båda sidor av sundet.

Vad lärde ni er i övrigt av årets Öresundsfestival?
Att branschen, medierna och politikerna har upptäckt festivalen. Arrangemanget ”Öresundssamtalen” blev en succé. Det blev en stor uppslutning, bland annat från SVT, och många spännande ämnen var uppe och vände. På det sättet blev årets festival en succé.

Har festivalen resulterat i några konkreta samarbeten över sundet?
Öresund Session, där Vindla String Quartet spelade med en rad danska och svenska artister, var en av höjdpunkterna, och flera av samarbetena lever  vidare. Till exempel tar Kill J stråkkvartetten med sig när hon spelar på Roskildefestivalen senare i sommar.

Vilken var din största musikaliska upplevelse under årets festival?
Från dansk sida var det DJ-kollektivet Den Sorte Skole som jag hade stora förväntningar på redan innan festivalen. Den Sorte Skole är inte bara en av Danmarks mest spännande musikgrupper, de är helt enkelt i världsklass. Jag lägger mig platt i respekt. Bland de svenska namnen var sångerskan Nicole Sabouné en spännande upplevelse, gotisk och mörk. Hon har absolut potential, så henne tror jag att vi kommer att se igen på den danska sidan av sundet.

Tekst: Jesper Skjønnemand