Mingel och hygge på Öresund Business Meeting

Flera hundra företagspersoner från Öreundsregionen var samlade den 6 november då årets stora utgåva av Øresund Business Meeting gick av stapeln på Tivoli Congress Center. Det blev en eftermiddag med inspiration, nya erfarenheter och väl upplagda inlägg från några av regionens mest framträdande personligheter.

Maria Lindberg
Maria Lindberg, dubbel världsmästare i boxning
Eftermiddagen startades av den svenska boxaren och dubbla världsmätstaren Maria Lindberg. Hon talade om de utmaningar hon har upplevt på sin väg mot toppen.

– Jag har inte talang för boxning. Jag har bara arbetar hårt och hållt fast vid mitt mål. Det handlar om uthållning, sa Maria

För 17 år sedan introducerade en studiekamrat henne till boxning. Sporten blev snabbt mer än bara en hobby och bara började ställa upp i tävlingar på amatörnivå.

– Den som ville det mest, vann. Och jag ville vinna.

Men den nystartade succéhistorian var nära att få ett för tidigt slut. På grund av en hjärnblödning som satte stopp för en annars lovande framtid uteslöt det svenska boxarförbundet Maria på livstid. Hon återvände till ett jobb som civilingenjör. Drömmarna om boxning var dock svåra att släppa så hon började att träna på fritiden.

10 år och en grundlig läkarundersökning senare var Maria Lindberg tillbaka. Med en tysk boxarlicens i handen, klev hon tillbaka in i boxarringen och bara ett år senare tog hon titeln som WBIF-världsmästare i mellanklass.

– Det kommer alltid vara förhinder. Det enda man har kontroll över är hur man reagerar på det som händer. Hade jag vetat att det skulle ta 10 år att komma tillbaka är det inte säkert jag hade gjort det. Men jag tog ett steg i taget och höll ut, berättade Maria, som 2010 vann WIBA-bältet igen efter en kamp i över 10 ronder och därmed kunde kalla sig själv tvåfaldig världsmästare.

Kaspar Basse, Joe & The Juice

Kaspar Basse, Joe & The Juice

Grundidéen hos Joe & The Juice är att baren är en scen, kunderna är publiken och bartendrarna är konstnärerna som där i spotlighten framför små vardagsmästerverk i form av färskpressad juice. Det är inte några preparerade fryspåsar eller vakuumförpackade varor – allt görs direkt framför kunden.

Kaspar Basse berättar att hans succékoncept inte är för alla. Det är ganska hög ljudnivå när det ska pressas flera liter fruktjuice i de stora blenders och de energiska medarbetarna är nödvändigtvis inte allas kopp te. Men det är i hans ögon okej.

– Vi kan inte vara allt för alla, berättar Kaspar, som hellre vill ge en unik upplevelse än att vara som alla andra caféer.

Idag finns 50 olika Joe & The Juice-caféer fördelade på fyra länder.

Liselotte Lyngsø

Liselotte Lyngsø, framtidsforskare

Medavstamp i flera olika undersökningar, deklarerar Liselotte Lyngsø i högt tempo att vi kommer, i framtiden, få ett nytt sätt att ta fram talanger på.

– Framtiden handlar inte om att få mest ut av personer, utan att få det bästa ur dem.

Samtidigt konstaterade Liselotte Lyngsø att envishet fortsatt kommer vara en viktig ingrediens till succé. Statistiskt sett kommer de som förstår att utöva självkontroll och vara ihärdig att klara sig bäst. En poäng som både Maria Lindberg och Kaspar Basse avspeglar i deras historier.

Martin Bender och Mikael Stamming, Eurovision

Martin Bender och Mikael Stamming, Eurovision

Med en blick på erfarenhet och förväntningar gav Mikael Stammig, utvecklingsdirektör på Region Skåne och Martin Bender, event- och kongressdirektör hos Wonderful Copenhagen som ansvarar för Eurovision 2014, deras tankar på hur företagslivet kan dra fördel av ett så stort event, som Eurovision är.

– Vi har i fyra-fem år fokuserat på att locka events till Öresundsregionen. Det betyder så otroligt mycket för en region. Se bara på Canne och andra städer som idag är kända för sina arrangemang. Events betyder verkligen mycket, berättar Martin Bender.

Men företagsvärlden kommer också få möjligheten att påverka och vara involverade i Eurovision 2014. Det är dock viktigt, betonar Martin Bender, att man inte ser det som en enskild händelse man kan sälja lite extra under den specifika perioden, utan snarare som en möjlighet för att profilera och utöka sin profil för omvärlden. Med upp emot 120,000 biljetter och åskådare, när man inkluderar generalrepetitioner och flera shower, som även vill ut och uppleva Köpenhamn och Skåne är det exceptionellt bra tillfälle att visa sig.

– Man ska se det som en långsiktig investering. Det är inte bara något man kan tjäna pengar på idag, berättar Martin Bender.

Text: Jens Genders
Foto: Peter Brinch