”Vi vill inte förvandlas till ett kommersiellt medieföretag”

Nu blickar News Øresund, Öresundsregionens egen nyhetsbyrå, fram mot 2014, ett avgörande år för verksamheten.

– Vi arbetar med dansk-svensk journalistik som berör invånarna. Vår dansk-svenska redaktion är helt unik, säger Johan Wessman, projektledare och chefredaktör.

I lite luggslitna, men mysiga, lokaler i S:t Gertrudskvarteren i centrala Malmö sitter redaktionen för News Øresund tillsammans med dess grundare, analysverksamheten Øresundsinstituttet. Som i gamla tider, är gårdshållet det mindre fina. Det är dessutom den äldsta delen av lokalerna, vi pratar 1600-tal, med riktigt låga dörrkarmar. Finsidan, mot gatan, tillkom först under 1800-talet.

– Du ser, jag sitter mot gården, påpekar Johan Wessman.

Ovanför honom på väggen sitter ett inglasat klipp från när han fick Stora Journalistpriset. Den gången var han ekonomireporter på Sydsvenskan. Klippet är en present, ett försök från Øresundsinstituttets VD Anders Olshovs sida att locka hit honom för att bygga upp mediaverksamheten.

Det är nog just så han är, funderar jag, eldsjälen Johan Wessman, mån om att inte vara förmer.

– Vi brukar säga att man först ska kunna leverera. Sedan kan man skryta, säger han.

Redaktör Wessman är stolt över sin skapelse, men också varse att de interregmedel som ännu finansierar verksamheten har en begränsad tidsram. Innan sommaren måste ny finansiering vara på plats för projekt Øresund Media Platform där News Øresund ingår.

– Det var i Almedalen för några år sedan som vi först började prata om att skapa kvalificerad journalistik för att bevaka gränsområden. Vi vill hjälpa tidningar till bättre bevakning. Det är lite public service tänk över det hela. Vi vill ha finansiärer som inte lägger sig i innehållet. Frågan då var om medierna var mogna.

På den punkten har Johan Wessman fått svar, tidningarna plockar gärna upp nyheter som levereras av News Øresund.

– TT och Sydnytt tar till exempel våra nyheter. Sydsvenskan är lite mer försiktig och vill gärna göra sin egen version. Danska sidan är svårare, men visst har vi haft helsidor i Berlingske. Danska medier är mer riksmedier och Öresundsvinklarna inte lika prioriterade.

Han är viss om att News Øresund behövs.

– Vi tittar nu på en permanent finansieringsform. Jag tror inte medierna vill betala, de har en hårt ansatt ekonomi. Kanske kan vi hitta en blandning av kommersiella inkomster och offentlig finansiering. Vi vill inte förvandlas till ett kommersiellt medieföretag, utan jobba vidare som en non-profitorganisation med målet att skapa samhällsnytta. Samtidigt kan vi inte i längden vara beroende av projektbidrag.

Det är full rulle på redaktionen. Inte nog med att Johan är redaktör för News Øresund, han är dessutom redaktör för Øresundsinstituttets Job & Magt. Väggen i mötesrummet är tapetserat med omslag av den rätt faktaspäckade dansk-svenska tidskriften. Den Wessmanska redaktionen står även bakom Øresund Magazine, en engelskskpråkig tidning som utkommer en gång per år och vänder sig till en extern målgrupp.

Johan beskriver sina kollegor som ”en härlig, entusiastisk skara”. Alla med någon form av dansk-svensk anknytning.

– Vi är förbi stadiet att titta på likheter och skillnader mellan oss och våra länder. Det intressanta är vad som händer i Danmark och Sverige. Personligen har jag lärt mig en mer rakt-på-mentalitet av danskarna. De frågar; what´s in it for me? Man vet vad som gäller.

På uppmaningen att beskriva Öresundsregionen, säger Johan:

– Det är två länder som har återupptäckt vilken betydelse de har för varandra. Namnet Öresundsregionen tycker jag är ett praktiskt namn när man inte kan komma överens. Det är svårt att få alla nöjda.

Inför framtiden säger han:

– Om fem år arbetar jag fortfarande med dansk-svensk journalistik, men i vilken form vet jag inte. Jag vurmar för att avslöja, men också för att skildra vad som händer. Jag är mycket road av samhällsutveckling.

Se News Öresunds hemsida

Se Øresund Media Platforms hemsida

Text: Kajsa Jacobsson
Foto: Peter Brinch