Mange danskere på shoppingtur i Malmø

Købsfest på den svenske side af sundet når nye højder bland danskere – mange har ifølge Malmö Citysamverkan indset, at det er blevet billigere med den svage svenske krone, og at det er nemt at tage turen over sundet.
Svensk design, mode og slik sælger godt.

– En meget stor procentdel af vores kunder er danskere. Vi taler næsten flydende dansk her i butikken nu, siger Gry Wilhelmsson, stedfortrædende butikschef for gave- og indretningsbutikken Granit, som ligger et stenkast fra Stortorget i det centrale Malmø.

– Især i weekenden og ferier er her fyldt med danskere, siger hun.

Den svenske krone faldet i værdi i forhold til den danske de seneste år, selvom den er steget igen på det seneste. 100 SEK modsvarer nu næsten 71 DKK, og dette forår nåede den svenske krone sit laveste niveau siden 2009. For shoppelystne danskere er der derfor ofte penge at spare på en tur over sundet.

Købsfesten har stået på i flere år, og det sidste halvandet år er kurven steget kraftigt opad.

– Det skyldes selvfølgelig, at den svenske krone er svækket yderligere i denne periode, men også at danskerne har opdaget, hvor let det er at komme herover. Det er en kort rejse. Landegrænsen er ikke en forhindring. Danskerne har fået øjnene op for dette, siger Pia Sandin, administrerende direktør for Malmö Citysamverkan.

Pia Sandin. Pressefoto.

Desuden tyder alt på, at danskerne sætter pris på Malmø. Mange af Malmö Citysamverkans medlemmer påpeger, at de ofte hører, at de danske kunder udtrykker sig meget positivt, og at de sætter pris på Malmø for dens størrelse og udbud. For dem er Malmø ingen storby, men de synes, at udbuddet er tilstrækkelig stort, og at det er let at komme rundt overalt. Malmö Citysamverkan plejer at lave en evaluering over sommeren, men i år var der ikke tid. Nye tal for danskernes indkøbsmønstre er derfor ikke tilgængelige.

– Men vi har forhørt os blandt vores medlemmer, og den generelle opfattelse er, at der nu er betydeligt flere danskere. Det er også tydeligt, at de er særligt interesseret i mode, design og indretning. Selv det svenske slik sælger godt, siger Pia Sandin.

Forskellen mellem valutaerne har ikke været så stor i næsten ti år. Ikke siden finanskrisen i 2009. Danskere, der ønsker at handle i Sverige, får derfor meget for pengene, også når det kommer til tjenesteydelser.

– Jeg har hørt, at mange går til tandlægen og optikeren, når de er her. Prisforskellen på for eksempel slebne glas er stor, siger Pia Sandin.

– Det er også mærkbart, at turister fra andre lande, der har København som hoveddestination, søger til Malmø for et endagsbesøg. De synes, at det er interessant at besøge to lande.

Generelt er priserne i Sverige lavere; desuden er momsen på mad lavere, og valutakursen er gunstig for danskerne.

– Det er mange danskere i butikkerne og på gaderne. Især i Malmø og Helsingborg kan det mærkes. Mange kommer på et endagsbesøg udelukkende for at handle, men antallet af overnattende gæster er også steget, siger Marie Enhörning, som er ernæringspolitisk ekspert hos Svensk Handel.

Antallet af danskere, der tilbragte natten i Skåne, var næsten 25 procent højere i 2018 i forhold til 2017, ifølge Sveriges Statistiske Centralbyrå (SCB). I perioden fra januar til september 2019 var den tilsvarende stigning 10,5 procent sammenlignet med samme periode i 2018.

– Det er meget tydeligt, at antallet af gæstenætter påvirkes af valutakursen. Vi noterede os høje niveauer i 2009-2010, og derefter faldt antallet, da den svenske krone steg i værdi. Nu er vi tilbage på endnu højere niveauer end i 2009-2010, siger Lars Kungberg, analyseansvarlig hos Tourism in Skåne.

Lars Kungsberg. Pressefoto.

Designtorget, der sælger skandinavisk design og ligger et stykke nede af gågaden i retning mod Triangeln, har i dag ofte flere danskere end svenskere i butikken.

– Man hører dem ofte sige, at de skal tilbage til hotellet, efter de har handlet. Så jeg kan forestille mig, at mange tilbringer hele weekenden i Malmø. Vi har ikke undersøgt, hvor stor en andel af kunderne, der er danskere, men vi ser og hører dem jo i butikken. At de er blevet flere, er meget tydeligt, siger butikschef Anna Westmar.


Tekst: Katarina Melvinger
Foto: Peter Brinch


Fakta: Nogle priseksempler:
Den svenske krone har varieret meget under de seneste år. Det betyder, at der er stor forskel på hvilken valuta du handler med, når du er ude og shoppe. Er det billigst at betale en vare med SEK i Sverige eller DKK i Danmark? Øresundsbron har kigget på nogle eksempler på varer, som både findes i fysiske butikker samt på webshops i både Danmark og Sverige – og der er penge at spare på begge sider af sundet.

1. Sort herrejakke, COS. I Danmark: 1.550 DKK (2.190 SEK). I Sverige: 1.950 SEK (1.380 DKK). Billigst i Sverige.
2. Sengeramme “Kungshamn”, Jysk: I Danmark: 2.599 DKK (3.671 SEK). I Sverige: 4.499 SEK (3.185 DKK). Billigst i Danmark.
3. Sofa “Stockholm 2017”, Ikea. I Danmark: 11.999 DKK (16.950 SEK). I Sverige: 14.999 SEK (10.618 DKK). Billigst i Sverige.
4. Vaskemaskine, Bosch WAT283L8SN, Elgiganten. I Danmark: 2.899 DKK (4.095 SEK). I Sverige: 4.690 SEK (3.320 DKK). Billigst i Danmark.

Fodnote: Vi har undersøgt priserne på webshops den 10. december 2019. Vi har valgt at kigge på kæder, som har fysiske butikker i Malmø og i København. Vi tager forbehold for at der i mellemtiden kan være prisjusteringer, tilbud, udsalg m.m. siden priserne blev sammenlignet. Vi garanterer heller ikke at alle varerne kan købes i alle fysiske butikker i butikskæderne. Priserne baseres på SEK-kurs 70,79 den 10. december 2019.

Priser i SEK og DKK den 10. december 2019.