Flere lokale turister i Øresundsregionen

Antallet af danske turister i Skåne er stigende, og det samme gælder strømmen den anden vej. Hvorvidt øget klimabevidsthed bidrager til forandringen, er der ikke tal på, men trenden påvirker turistorganisationernes strategier.

”Det er svært at vide, om det skyldes miljøbevidsthed eller noget andet. Det kan også meget vel være den særdeles fordelagtige valutaeffekt for danskerne. Men de danske overnatninger i Skåne er øget kraftigt de senere år. I 2018 var de oppe på 282.280, og dermed steg de med 29,3 procent, lyder det således fra Sara Brynskog, der er kommunikationschef i Visit Skåne.   

På den anden side af Øresund går udviklingen samme vej. 

”Vi har efter en nedgangsperiode haft en flot vækst i antallet af svenske besøgende de seneste år, og sidste år kom der 10 procent flere svenskere til København end året før,” siger kommunikationschef i Wonderful Copenhagen Tine Kastrup-Misir og understreger, at man ikke har nogen data, der undersøger om de svenske rejsende vælger København på grund af klimabevidsthed eller noget andet.   

I Visit Nordsjælland kan man ikke berette om de samme store ændringer. Endnu.  

Foto: Peter Brinch/Øresundsbron

”Vi har altid haft mange besøgende fra Skåne, og der kommer stadig mange for at spise og hygge sig; de fleste på dagsture. Vi er glade for alle dem, der kommer, men vi har ikke oplevet nogen massiv ændring, siger direktør Annette Sørensen, der dog forudser, at den øgede klimabevidsthed i nær fremtid vil betyde, at man også i Nordsjælland vil opleve en stigning i antallet af svenske turister.  

”Vi er allerede i gang med at gøre os mere attraktive over for svenskerne. Især dem lidt længere oppefra, så vi kan øge antallet af overnatninger,” siger hun og nævner wellness, som et af de områder, Visit Nordsjælland promoverer Nordsjælland på over for svenskerne.   

”Det er de selv ret stærke på, og vi har jo badehotellerne i Tisvildeleje og Marienlyst Strandhotel, Hornbæk, Liseleje og Gilleleje, som er virkelig fine,” siger hun.  

Vandring og cykling er også noget, svenskerne er glade for. 

”Her har vi for eksempel Esrum Tisvilde-vejen, som er en 90 kilometer lang vandrerute, som man vil udbygge til Hillerød og Halsnæs, og som vi også tror på kan være med til at tiltrække flere turister fra nærområderne til Nordsjælland, siger Annette Sørensen.

Tilsvarende samarbejder Wonderfuld Copenhagen med VisitDenmark om kampagner, der skal få flere svenskere til Danmark, og arrangerer presseture for svenske medier, der sætter fokus på, hvad Greater Copenhagen kan tilbyde. Og i Visit Skåne er Danmark et af de vigtigste fokusmarkeder.  

”Mange af vore besøgere kommer i egen bil, men det er også nemt at komme rundt i Skåne med den kollektive trafik, siger markedschef i Visit Skåne, Heléne Östberg og peger på sommerbilletten, som er et tilbud udviklet i samarbejde mellem Visit Skåne og Skånetrafiken og primært henvender sig til lokale, der vælger at holde hemester (det svenske ord for det engelske staycation, som er en ferie, man holder derhjemme), men kan købes af alle.   


Tekst: Malin Kristina Westerlund