Alba August om det dansk-svenske, broen og ny sæson af “The Rain”

Turen over Øresundsbron har den dansk-svenske skuespiller Alba August taget flere gange, både privat og i forbindelse med sit arbejde – som under indspilningen af Netflix’ første danske originalproduktion “The Rain”.

Øresundsbron kan ses i både den første og den anden sæson – med premiere den 17. maj – og Alba August fortæller Fokus Øresund om serien, klimaengagementet, foretrukne steder og det dansk-svenske liv. Og ikke mindst, vejen til de to sprog.

–   Der er så meget karakter og personlighed i sproget, og for mig er det virkelig nemmere at finde mig selv i det svenske sprog, siger Alba August.

Øresundsbron hyllet ind i en giftiggrå tåge. Under højbroen, i det dystre vand, går en coaster i opløsning. Det eneste, der bevæger sig, er en gruppe unge på vej mod Sverige i en armeret militærjeep. Og havet. 

De dystopiske billeder af Øresundsbron er fra første sæson af “The Rain”, der havde premiere den 4. maj sidste år. The Rain, udspiller sig i et dystopisk Danmark og Sverige, hvor en dødbringende virus har udslettet det meste af befolkningen.

Alba August i Netflix’ første danske originalproduktion ”The Rain”. Foto: Per Arnesen/Netflix

I anden sæson, som har premiere den 17. maj i år, er broen med på afstand, fra en location på Skånes vestkyst. Derudover har broen været flittigt brugt af filmholdet som den hurtigste vej over Øresund, da flere af seriens afsnit både foregår og er optaget i Sverige. 

– Vi har kørt over broen mange gange, og jeg er jo halv svensk, men boede på det tidspunkt i København, så for mig var det altid dejligt at være på den anden side, siger Alba August, som spiller en af de unge i jeepen, der er blandt de få overlevende, efter at en dødelig virus har udslettet det meste af den skandinaviske befolkning. 

Ellers er den unge skuespillers forhold til broen først og fremmest fra de to år, hun boede i Malmø, tog kørekort, gik på skrivekursus, tog et kursus i filmproduktion, arbejdede i vuggestue og gjorde andre af de ting, man typisk gør, når man er ung og, med Alba Augusts egne ord, “er i den krise man er i, inden man er landet.” 

– Vi snakkede altid om at tage til København. Det var federe, men det var også lidt dyrt at tage toget over broen. Men så kunne man jo gemme sig på toilettet, hvis man må sige det. Og da jeg gik på Scenekunstskolen i København, var jeg i praktik i Malmø og tog toget den anden vej. Det var på det tidspunkt, hvor der var grænsekontrol, og det tog halvanden time at komme frem. Det var jeg ikke helt fan af, og jeg tror ikke, de fik så meget ud af det.

Ikke kun skuespiller 

Alba August begyndte på Den Danske Scenekunstskole i København i 2014. Da hun blev færdig sidste år, havde hun allerede haft store filmroller og medvirket i både Kidnapningen og første sæson af “The Rain”. Hun har været Shooting Star i Berlin for sin rolle som den unge Astrid Lindgren i Unga Astrid, hun er blevet kaldt et fund og et stortalent, og hun er blevet rost for sit nærvær og sin naturlighed, sin dybde, sin coolness og sin selvsikkerhed. Det er med andre ord gået stærkt, og den 25-årige Alba August er meget opmærksom på, at rollen som skuespiller ikke overtager hele hendes person.  

– Jeg har altid vidst, at jeg kan lide det med skuespil. At performe. Da jeg var barn, og når vi havde gæster, skulle jeg og mine søstre altid optræde. Holde en tale, danse, optræde med et eller andet. Og det er noget, jeg skal nu og i de kommende år. Men det der med at være skuespiller kan hurtigt blive hele ens person, det man identificerer sig med. Ens person bliver meget ens fag. Og jeg kan også have lyst til bare at være søster, veninde, eller mor, siger hun og lægger ikke skjul på, at hun har en drøm om at få børn. 

– Ja. Det har jeg helt sikkert, siger hun og retter opmærksomheden på The Rain, årsagen til, at vi overhovedet taler sammen.  

– The Rain er spændende, også i forhold til at få børn. Hvad sker der med verden, hvis vi ikke passer på den? Er det det rigtige at få børn i en verden, der kommer til at gå under?

Ellers mener hun ikke, at “The Rain” har påvirket hende i forhold til miljø- og klimaspørgsmål og tanker om verdens undergang. 

– Jeg har altid været optaget af miljøspørgsmål. De spørgsmål har optaget mig ret meget inden. Det fede ved “The Rain” er selvfølgelig, at den har det budskab. Men det er først og fremmest underholdning, og for mig har det fede været at være med i en action-sci-fi-serie. Det har været fucking fedt at lave alle de der stuntting, og det har virkelig lært mig noget.

Mikkel Boe Følsgaard og Alba August i Netflix’ første danske originalproduktion ”The Rain”. Foto: Per Arnesen/Netflix

Et lydefrit dansk

Alba August er vokset op i Stockholm, med sin svenske mor, skuespiller Pernilla August, og sine to storesøstre, skuespiller Asta August og scenograf og kostumedesinger Agnes Östergren. I “The Rain” taler Alba August et bemærkelsesværdigt lydefrit dansk. Og selvom hendes far er dansk (filminstruktøren Bille August), var det var ikke noget, hun kunne, da hun for fem år siden søgte ind på Den Danske Scenekunstskole. 

– Jeg fakede til optagelsesprøven. Jeg lærte en tekst udenad på dansk. Men fuck, der var lang vej bagefter. Jeg lærer aldrig det fucking sprog, har jeg tit tænkt, og jeg arbejdede rigtig intensivt på Scenekunstskolen, og jeg tror, at det er en god måde at lære et sprog på at spille teater. Men det er ikke noget, jeg kan anbefale. Man mister sig selv undervejs. Der er så meget karakter og personlighed i sproget, og jeg har helt sikkert nemmere ved at finde mig selv i det svenske. Når jeg taler svensk, får jeg den der følelse af, at nu er jeg i min egen krop, siger hun og tror aldrig, det bliver anderledes. 

– Når man lærer et nyt sprog er det fake it till you make it. Det holder aldrig op.

Lige nu behøver Alba August dog ikke tale helt så meget dansk. Efter fem år i Danmark er hun flyttet tilbage til Stockholm, men hun vil fortsat arbejde i Danmark.

– Det bliver sådan en pendlerting. Jeg prøver at tage toget af hensyn til Planeten, så jeg kommer også til at køre en del over broen, siger hun og deler afslutningsvis et par tips med Fokus Øresunds læsere om gode steder i Stockholm og København.

Hon begynder med Stockholm: 

– Rosendals Trädgård er en kæmpe have, hvor man kan købe blomster, og  virkelig et smukt sted. Det ligger tæt på Djurgården, som også er et dejligt sted, hvor man kan få lækker frokost og kage. Og turen derud er også dejlig. Hvis man er til DJ og god mad er Taverna Brillo et godt sted.

I København anbefaler Alba August Griffenfeldsgade på Nørrebro for de mange gode cafeer, og Refshaleøen, hvor man både kan bade og købe mad.

– Det har jeg ikke oplevet i Sverige.

Christiania er ifølge Alba August “et megafedt sted.”

– Det er ikke, fordi jeg bruger så meget tid derude selv. Men vi har ikke sådan en fristad i Sverige.

Endelig er der Café Beau Marché Café à Vins i Ny Østergade.

– Her kommer jeg med min mor, siger hun. 


Tekst: Malin Kristina Westerlund
Foto: Per Arnesen/Netflix

Fakta: “The Rain”
“The Rain” er Netflix’ første danske originalproduktion og skabt af Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen og Christian Potaliva. Foruden Alba August medvirker i sæson 2 i hovedrollerne Lucas Lynggaard Tønnesen (som Rasmus), Mikkel Boe Følsgaard (Martin), Lukas Løkken (Patrick), Jessica Dinnage (Lea) og Sonny Lindberg Jean). Sæson 2 har premiere den 17. maj.