Lav svensk krone øger fritidstrafikken til Sverige

Kronekursen i Sverige gør det endnu mere attraktivt for sjællændere at køre over Øresundsbron for at handle.
En dansk hundredkroneseddel giver næsten 140 svenske kroner i tegnebogen – og tiden med en svag svensk krone har, i årets første kvartal, medført en stigning i de danske fritidsture over broen.

– Året begyndte med en øget fritidstrafik sammenlignet med første kvartal i 2018, og det er tydeligt i statistikken, at det er BroPas-kunderne i Danmark, som foretager betydeligt flere ture, siger Fredrik Jenfjord, salg- og markedsdirektør i Øresundsbro Konsortiet.     

Siden årsskiftet har SEK-kursen været næsten helt nede under 0,7, og dermed har den snuset til det laveste niveau siden 2009. Siden begyndelsen af 2018 har kursen på intet tidspunkt været over 0,75. 

Når sjællænderne får mere for deres danske kroner i Sverige, forholder det sig selvfølgelig omvendt for skåninge på indkøb i Danmark.

Dansk købsfest

– Med forskellige valutaer på de respektive sider af broen er valutakurserne med til at påvirke trafikstrømmene. Mange af vores svenske partnere i Club BroPas er vidne til en dansk købsfest, og den nuværende situation er gunstig for mange sjællændere. Men broen er vejen til så meget mere end shopping, og derfor fortsætter trafikken fra begge sider under alle omstændigheder, siger Fredrik Jenfjord.

Markedsafdelingen på Øresundsbron har spurgt kunder og følgere på Facebook, hvad de går efter i Sverige, når nu den svenske krone er blevet billigere.   

– Mange fortæller, at de går efter slik. Kombinationen af en svag svensk krone, lavere moms i Sverige og ingen sundhedsfremmende punktafgift på slik gør slik til en tillokkende vare at lægge ned i indkøbsvognen, siger Berit Vestergaard, markedschef privat i Øresundsbro Konsortiet.    

Prissammenligning: Billigere slik i Sverige

Snart skal påskeæg på begge sider af sundet fyldes med chokolade og andet slik, og derfor har Øresundsbrons nyhedsbrev Fokus Øresund sammenlignet priser på slik. Undersøgelsen viser, at det sammenlignede slik er næsten 80 procent dyrere i København sammenlignet med i Malmø, og noget slik er ligefrem dobbelt så dyrt. Det svarer til en gennemsnitlig besparelse på 42,9 procent ved at handle varerne på den svenske side af broen i stedet for i København.

En plade mælkechokolade fra Marabou, som Fokus Øresund har sammenlignet, koster i gennemsnit mere end dobbelt så meget på den danske side af Øresundsbron. Gennemsnitsprisen på Festivalnødder fra Nutisal er 80 procent højere i Danmark, og de hårde Werthers-karameller er dobbelt så dyre i de sammenlignede butikskæder på den danske side. Den mindste prisforskel i Øresundsbrons prissammenligning er der på den mørke chokolade med mintsmag fra Lindt. Den er i gennemsnit omkring 30 procent dyrere i København end i Malmø.

Påsken – Også en tid til oplevelser

I sammenligningen indgår 14 forskellige slags slik, der findes på begge sider af Øresund. Priserne stammer fra tre butikskæder på begge sider af broen og var gældende den 28. marts. Undersøgelsen omfatter kun faste priser, uden hensyntagen til eventuelle kampagne- og mængderabatter. Produkternes størrelser varierer generelt en del mellem landene, men det har været Øresundsbrons mål at sammenligne ens produkter, og det er lykkedes i alle tilfælde bortset fra to (Godt & Blandet og Tyrkisk Peber).  

– Mange af de kunder, som tager de rabatterede smutture over broen, gør det for at shoppe. Og de danskere, der tager over broen for at købe slik til en af årets store slikhøjtider, har helt klart mulighed for at spare penge. Men påsken er også en tid til fornøjelser, samvær og oplevelser, og derfor er der også meget, som lokker svenskerne over til den danske side, hvilket vi også giver et løft med Club BroPas, siger Berit Vestergaard.

Foto: Øresundsbron

Fakta: Hvorfor laver vi en prissammenligning?

Øresundsbron vil være den bedste vej til oplevelser på den anden side af Sundet. Gennem Club BroPas inspirerer Øresundsbron folk i henholdsvis Sverige og Danmark til at opdage og opleve den anden side af Øresund. Vi fortæller om naturoplevelser, museer, shopping og fornøjelser på den danske side – og vi gør det modsatte på den svenske. Som dansk-svensk konsortium forholder vi os til kronekursen, og det gør mange af vores kunder også, hvilket gør det relevant at belyse kronekurser og prisforskelle.