Nedfaldende is på Øresundsbron

Fem ud af 19 vintersæsoner har Øresundsbron kortvarigt været lukket på grund af risiko for nedfaldende is på vejbanen. Men det ellers så usædvanlige fænomen indtraf to dage i træk i januar måned.

– Sikkerheden prioriteres altid højt, og vi tror, at kunderne har stor forståelse for, at Øresundsbron bliver nødt til at lukke, når der opstår farlige situationer. Is, der falder fra en stor højde, kan jo være særdeles risikabelt, siger Ulla V. Eilersen, sikkerhedschef på Øresundsbron, og påpeger, at pylonerne er over 200 meter høje.

I tre kvarter den 22. januar og cirka en time dagen efter. Så lang tid var Øresundsbron lukket for biltrafik, da der var risiko for nedfaldende is på vejbanen. Den 23. januar berørte det biltrafikken i begge retninger.

– I den type situationer kan vi ikke gøre så meget andet end at vente på, at vejret skifter. Kombinationen af vind og sol i de dage medførte, at isen, som havde lagt sig på pylonerne og skråkablerne under snevejret, begyndte at smelte og falde, siger Ulla V. Eilersen.

Normalt løses problemet ved, at vindretningen skifter eller at solen flytter sig, så sne og is fryser til igen, eller at det hele falder ned. At have teknisk udstyr eller personale, som kan slå isen af, ville ikke kunne svare sig ressourcemæssigt, når problemet opstår så sjældent, forklarer anlægsdirektør Bengt Hergart.

– Isen sidder på store og svært tilgængelige flader. Det er selvfølgelig irriterende, at vi og andre broejere verden over, som vi samarbejder med, ikke har fundet omkostningseffektive og bæredygtige metoder til at forhindre eller fjerne opbygning af is på en kontrolleret måde, siger Bengt Hergart.

Sikkerhedschefen fortæller, at broen kun har været lukket fem ud af 19 vintersæsoner siden åbning i år 2000. Den længste lukning var i 2006, da broen var lukket i to timer og 45 minutter i begge retninger.

– Nogle vintre har broen været lukket enkelte gange, andre vintre flere gange. Men indtil nu har vi ikke oplevet det som et omfattende problem, der har påvirket trafikken igennem længere tid, siger Ulla V. Eilersen.

Togtrafikken påvirkes normalt ikke, når der falder is ned, og det har en naturlig forklaring.

– Togene kører jo inde i stålkonstruktionen under selve vejbanen, og er dermed beskyttet mod det, som falder ned på vejen, siger Ulla V. Eilersen.

Ved hjælp af konstant overvågning af Øresundsbron opdager Trafikcentralen hurtigt, når nedfaldende is kan blive et problem for trafikken.

– Øresundsbron overvåges døgnet rundt, og når der ligger is på pylonerne, så følger man naturligvis situationen ekstra tæt. Og vores medarbejdere kører i så fald ud på broen og ser nærmere på forholdene, og vurderer risikoen, siger Ulla V. Eilersen.