Malmö Arena 10 år i år – Stordrift med en familiær attitude i trendy Malmö-bydel

Malmö Arena fyldte 10 år i november. ”Og det er helt vildt, hvad der er sket på de år,” siger direktøren, Karin Mårtensson, som har været med fra første spadestik på den pløjemark ud til Øresund, der siden er forvandlet til Sveriges måske hotteste kontorområde. Malmö Arena er dog stadig en familievirksomhed, som lægger vægt på det nære. Højt på ønskesedlen står derfor et samarbejde med Royal Arena lige ovre på den anden side af Øresund.

”Vi er jo forbundet af broen,” siger Karin Mårtensson, som tager varmt imod i Malmö Arena. Og netop Øresundsbron spiller en helt central rolle for multiarenaen i Hyllie. For det var, da man besluttede at bygge den, at manden bag Malmö Arena, den skånske byggematador Percy Nilsson, sikrede sig en byggegrund på den pløjemark, som i dag, knap 20 år efter, er forvandlet til en trendy Malmö-bydel.

Direktør for arenaen Karin Mårtensson har været med fra begyndelsen og kom fra en ledende stilling i multiarenaen Scandinavium i Göteborg.

”Han så mulighederne, og han troede på projektet,” siger Karin Mårtensson om Percy Nilsson, der, som hende selv, er passioneret ishockeytilskuer og på det tidspunkt kendt i Sverige som ham, der i 1980erne købte ishockeyholdet Malmø IF, nu Malmø Redhawks, og førte det til tops i svensk ishockey. Og mod en garanti om at bygge en arena, der kunne fungere som hjemmebane for Malmö Redhawks, fik Percy Nilsson lov til at reservere og senere købe grunden i Hyllie.

Da man havde besluttet at bygge Øresundsbron, sikrede Percy Nilsson sig en grund i Hyllie. I dag ejer han, ene mand, Malmö Arena, inkl. hotel, restaurant og snart 14.000 kvadratmeter kontorer.

I januar 2007 tog man første spadestik, og den 6. november 2008 indviedes Malmö Arena med is i bunden og plads til 13.700 tilskuere. Karin Mårtensson var med fra begyndelsen. Hun var headhuntet fra en ledende stilling i Göteborg-arenaen Scandinavium af Percy Nilsson personligt.

”Vi er begge to skåninge, jeg kendte ham fra ishockeyverdenen, og han ringede og spurgte, om ikke det var tid til at komme hjem til Skåne,” mindes Karin, der ikke lægger skjul på, at det var en stor opgave, hun sagde ja til. ”Men det vidste jeg jo godt. Den slags jobs siger man ikke ja til, fordi man vil holde en masse ferie. Og det er jo helt utroligt, hvad der er sket siden dengang, både inden og uden for arenaen.”

Karin Mårtensson og Percy Nilsson er begge passionerede ishockeyfans og kendte hinanden fra ishockeyverdenen, da Percy headhuntede Karin til Malmö Arena.

”Helt vildt”

VM i herre-håndbold i 2011, Eurovision Song Contest i 2013 og Junior-VM i ishockey i 2013-14 er bare nogle af de helt store begivenheder, arenaen i Hyllie har lagt hus til. Lady Gaga, Rihanna, Rod Stewart og Placido Domingo bare nogle af de helt store stjerner, der har stået på scenen. I 2015 åbnede Malmö Arena Hotel med 300 værelser foruden 7.000 kvadratmeter kontorer, og restauranten med plads til 700 bespiser ikke bare arenaens hotel- og konferencegæster, men også de 3-400 mennesker, der dagligt kommer til fra kontorerne i området og spiser frokost i Malmö Arena.

Restauranten bespiser ikke bare arenaens hotel- og konferencegæster, men også de 3-400 mennesker, der dagligt kommer til fra kontorerne i området og spiser frokost i Malmö Arena.

”Der er virkelig sket meget på de 10 år, der gået. Det er helt utroligt. Dengang var der bare en gade med asfalt, et fortov, nogle parkeringspladser og så os. I dag er der stationen, shoppingcentret, restauranter, hoteller og kontorer. Der arbejder mere end 7.000 mennesker herude, og planen er, at der, når det hele er færdigt, skal bo 30.000 mennesker og arbejde 12.000 i Nya Hyllie. Det er helt vildt,” siger Karin Mårtensson og ser ud over Hyllie Stationstorg, hvor himmelhøje kraner hæver sig over de futuristiske byggerier med ufotræk.

Der bygges stadig omkring Hyllie Stationstorg, og når det hele er færdigt, er det planen, at 12.000 mennesker skal arbejde og 30.000 mennesker bo i den unge Malmö-bydel.

The Point, Malmøs første skyskraber og Øresundsregionens højeste kontorhus, skyder i vejret. 110 meter bliver bygningen, når den er færdig, efter planen i 2019. Beliggenheden med kun 12 minutters togrejse til Kastrup og 20 minutter til København har vist sig at være et holdbart koncept.

The Point, Malmös første skyskraber og Øresundsregionens største kontorbygning, på vej mod de 110 meter, den færdige bygning skal være.

”Vi har fremgang på leisure-, kontor-, konference-, restaurations- og hotelområdet. Og lige nu bygger vi 100 nye hotelværelser og 7.000 nye kvadratmeter kontor,” siger Karin Mårtensson, der også glæder sig over fremgang på ishockeyområdet. ”Efter syv år i den forkerte division spillede Malmö Redhawks sig i 2015 tilbage i den svenske elitedivision SHL, og det har selvfølgelig øget indtægterne på ishockeyen.”

Malmö Redhawks blev i 1990erne en magtfaktor i svensk ishockey, men rykkede i 2008 ud af eliteserien og var først tilbage i 2015.

Noget fælles, på tværs af Øresund

Udfordringer er der også, og med Royal Arenas indtog på markedet for underholdning i Øresundsregionen for snart to år siden har Malmö Arena mærket en nedgang i antallet af de helt store koncerter.

”Det er klart, at København har en større attraktionsværdi som hovedstad. Og hvis den samme artist spiller begge steder, er det helt naturligt, at det danske publikum vælger Malmø fra. Til gengæld har vi nu mulighed for at fokusere mere på de andre segmenter,” siger Karin Mårtensson, der dog godt kunne tænke sig et samarbejde med arenaen i København.

”Det kunne være om en stor fælles sports- eller en musikbegivenhed. Eller noget helt tredje. Det er ikke så afgørende. Det vigtige er at lave noget fælles, på tværs af Øresund. Det er jo ganske unikt, at man har to arenaer i hver sit land og hver sin storby så tæt på hinanden og forbundet af en bro,” siger hun.

Et sådant samarbejde har Karin Mårtensson dog stadig til gode. Måske fordi de to arenaer er så forskellige, både hvad angår de fysiske rammer og i forhold til selve virksomheden.

”Vi er først og fremmest en ishockeyarena, så vi har is i bunden og tilskuerrækker på alle fire sider. Royal Arena har gulv i bunden og tilskuerrækker på tre sider, og de drives af Live Nation, som er en stor international aktør på markedet for underholdning. Vi er ejet af en mand, Percy Nilsson, og drives som en familievirksomhed. Man kunne kalde vores model stordrift med en familiær attitude. Percys datter er direktør for hotellet, og det familiære skal kunne mærkes i hele virksomheden. Vi er tæt på vores 60 ansatte, og vi har et tæt forhold til vores kunder. Selvfølgelig kender vi ikke dem allesammen personligt. Men det skal føles hjemligt at komme hos os, og der er stadig meget smør og fløde i maden hjemme hos os,” siger Karin Mårtensson, i øvrigt på et glimrende dansk, som hun lærte sig, da hun som ung var ansat i Spies.

Malmö Arena er en multiarena med is i bunden og plads til 13.700 på tilskuerrækkerne.

”Jeg har stadig mange danske venner, og jeg er ofte i København. Og så har vi jo også mange danske gæster her, og vi gør meget ud af, at de skal føle sig hjemme, ligesom alle andre, så jeg holder mit danske ved lige,” siger hun.

Og Karin Mårtensson er ikke den eneste i Malmö Arena, der kan begå sig på dansk. Op til VM i herrehåndbold i 2011 fik de ansatte i Malmö Arena et danskkursus light for ikke at være nødt til at tale engelsk med det danske publikum, der dengang strømmede til for at se det danske landshold.

”Vi havde 90.000 tilskuere, og over halvdelen af dem var danskere. Siden har andelen af danskere til arrangementerne i Malmö Arena ligget på mellem 5 og 26 procent, men til EM i håndbold i 2020, hvor Danmark igen skal spille sine kampe i Malmø, forventer Karin Mårtensson massiv tilstrømning af danskere igen. Og det ser hun frem til.

”Vi glæder os til at se de rødhvide igen,” siger hun.


Tekst: Malin Kristina Westerlund
Foto: Peter Brinch