Ny konsul i Kronoberg signalerer ny æra

Valget af restauratør Per Bengtsson som ny dansk konsul i Kronobergs Län er utraditionelt og udtryk for gastroøkonomiens store betydning i både Sverige og Danmark. Vi tog turen op gennem Skåne til Kronoberg og besøgte den nyudnævnte konsul i hans hotel og restaurant, PM & Vänner, i hjertet af residensbyen Växjö, med byens travle handelsstrøg, Storgatan, til den ene side og til den anden Teatertorget.

Træerne, der omkranser det kønne torv, lyser gyldent i efterårssolen. Men selv på en helt almindelig hverdag må man spejde længe efter en ledig parkeringsplads. Byens pulserende liv står i stærk kontrast til de øde landskaber, som omgiver Växjö, med store søer og dybe skove. Her stortrives elgen og vildtet, krebsen, gedden, aborren og sandarten. På de frodige enge græsser kvæget tilfreds, og i det smålandske klima har bær og svampe god tid til at modnes og udvikle en intensitet i smagen, der gør dem til nogen af verdens bedste.  

Kronoberg er en del af Småland og præget af skov. Her trives elg og vildt, og svampe, bær og urter, og netop skoven udgør sammen med søen og engen fundamentet i køkkenet hos PM & Vänner.

Skov, sø og eng

”Kronobergs landskab bugner jo af fantastiske råvarer. Derfor undrede det mig, at der ikke var nogen restauranter, som satsede lokalt, men at alting skulle være fra Frankrig” siger Per Bengtsson, retter omhyggeligt på sine runde briller og tager et spring tilbage i tiden til 1991.

Bare 24 år gammel var han netop hjemvendt fra et år som kok på en restaurant i Medocområdet i Bordeaux, hvor der udelukkende blev brugt råvarer fra Medoc, og begyndt på en økonomiuddannelse ved universitetet i Växjö.

På universitetet luftede han sine tanker om en restaurant med fokus på det smålandske for sin studiekammerat Monica Carlsson. Og i 1992 havde de to forladt universitetet og åbnet restaurant PM & Vänner, hvor filosofien i køkkenet byggede på tre lokale hjørnesten: skov, sø og eng.

Det smålandske landskab er et af de mest sørige i Sverige og tiltrækker lystfiskere fra nær og fjern, og netop søen er en af grundstenene i køkkenet hos PM & Vänner.

Rugbrød uden sukker

I 2013 udvidede Per og Monica (P&M) med et arkitekttegnet gastrohotel, der med den brede hall og poolen på taget lige så godt kunne have ligget på Park Avenue på Manhattan. Siden er et bageri, en florist, en jazzfestival, en Michelinstjerne og – i september i år – et skilt med det danske våbenskjold og teksten ”Dansk Konsulat” kommet til. 

Konsulembedet havde Per Bengtsson ikke set komme. Men da han blev spurgt, var han ikke tvivl:

”Jeg synes, det er en opgave, man ikke kan sige nej til. Det internationale samarbejde, og ikke mindst relationen mellem Danmark og Sverige, er utrolig vigtigt. Sverige er jo Danmarks største eksportmarked, og det samme gælder den anden vej. Og så har vi mange danskere blandt vores gæster her. Både i restauranten og på hotellet, og i vores bageri, hvor mange danske torpejere kommer og køber vores rugbrød bagt uden sukker, siger Per Bengtsson og smiler:

”Danskerne kan jo ikke fordrage det søde svenske brød.”

Per Bengtsson er restauratør i hjertet af den lille storby Växjö og nyudnævnt konsul i Kronobergs Län. Udnævnelsen er utraditionel og ifølge Per Bengtsson selv udtryk for, at gastronomien og madproduktionen er en stor industri og en vigtig del af Danmarks identitet i dag.

Bidrag til festen

Som konsul er det hans opgave at fungere som den danske ambassadør i Sveriges forlængede arm og være behjælpelig dels over for danske borgere i Småland, som har brug for udenrigstjenestens hjælp, dels over for danske virksomheder, der er interesserede i at etablere sig i Småland, og svenske virksomheder, der har kig på Danmark.

Og faktisk er der ikke så få virksomheder i Kronoberg, som er det län i Sverige, hvor arbejdsløsheden er lavest. Per Bengtsson gætter på, at 90 procent af alle svenske designvirksomheder har hjemme i Kronoberg. Herunder store eksportvirksomheder som Ikea og glasproducenten Kosta Boda.

”Det er selvfølgelig også derfor, at vi kan drive en gourmetrestaurant og et gastrohotel, og at kulturlivet kan blomstre, som det gør, med både teater (i empirestil, red.), koncerthus (fra 1991, red.) og en stor sportsarena, i en svensk provinsby som Växjö med bare 60.000 indbyggere, siger han – og er ikke i tvivl om, at hans egen virksomhed også bidrager til festen. 

Gastroturister er typisk købestærke kunder, der også lægger penge uden for restauranterne og typisk besøger lokale seværdigheder, som her Kronoberg Slotsruin, i Helgasjön, fem kilometer nord for Växjö.

Gastroturisme

”Gastroturismen er i voldsom vækst, og det nordiske køkken er et stærkt brand. Vi har mange gæster, der kommer langvejsfra, måske helt fra USA eller Kina, for at spise hos os. Mange af dem er på gastronomirejse i Danmark og Sverige og begynder typisk med et besøg i København, hvor de måske spiser på Noma eller Geranium, og fortsætter til Skåne, hvor mange vælger at spise på Daniel Berlin i Tranås. Vi er typisk tredje stop, og fra os fortsætter turen måske videre ud til Øland og Hotell Borgholm, eller til Stockholm (hvor Frantzén som første svenske restaurant i år har fået tre stjerner i Michelin-guiden, red.) og derfra til Fäviken i Åre (som siden 2016 har haft to stjerner, red.). Det er ganske købestærke kunder, og selvom de først og fremmest kommer for maden, lægger de også penge uden for vores hotel og restaurant, og mange besøger også museer og nationalparker og går typisk også til koncerter og i teatret.”

I det smålandske klima har svampene god tid til at modnes og udvikle en intensitet i smagen, der gør dem til nogen af verdens bedste.

Fremtidsbranche

Og ifølge den nyudnævnte konsul er væksten inden for gastroturisme og madindustrien generelt baggrunden for, at den danske udenrigstjeneste denne gang har valgt at gøre en restauratør til konsul.

”Ellers har der jo været tradition for at udnævne advokater og fabrikanter. Men man har ønsket en konsul fra den moderne generation og fra en fremtidsbranche, og netop madproduktionen er en stor industri og en vigtig del af Danmarks identitet i dag,” siger han og sender en særlig tak til folkene bag Noma i København, som flere gange er blevet udråbt til verdens bedste restaurant.

Smørrebrød og wienerbrød  

”På Noma er de jo langt mere fundamentalistiske, end vi er, og bruger ikke engang olivenolie eller tomater i deres køkken. Vi kan godt finde på at bruge lokalt dyrkede tomater, og vi bruger for eksempel også olivenolie i maden. Men der er ingen tvivl om, at Nomas fundamentalistiske tilgang har været afgørende i brandingen af det nordiske køkken og gastroturismen i Norden. De har banet vejen for den nordiske køkkenrevolution og i det hele taget haft en afgørende betydning for det høje niveau på de danske og svenske restauranter i dag og på markedet for fødevarer generelt,” siger Per Bengtsson, som heller ikke er i tvivl om, at to ting fra det traditionelle danske køkken har spillet – og fortsat spiller en stor rolle for brandingen af det nordiske køkken: ”Smørrebrød og Danish pastry. Uanset hvor du er i verden, så ved alle, hvad det er. Vi svenskere har kötbullarna, men det er ikke det samme,” siger han.  


Sverige har i 2018-udgaven af Michelin-guiden 25 restauranter med tilsammen 32 stjerner. Danmark har 26 med tilsammen 31 stjerner. På www.whiteguide-nordic.com finder man nogen af alle de mange andre gode restauranter, der findes i både Danmark, Sverige og det øvrige Norden.

Hvis turen går over sundet til Sverige i juletiden, kan du finde svenske juleborde på https://julbordsguiden.se. Og er du interesseret i julemarkeder, finder du en liste over julemarkeder i Sydsverige på http://www.sydsverige.dk/?pageID=12.Tekst: Malin Westerlund
Foto: Peter Brinch