Verdens bedste kærlighedshistorie i Malmø

West Side Story er stor musik og måske verdens bedste kærlighedshistorie. Frem til 16. december spiller den i Malmö Opera. Vi kiggede forbi op til premieren, og fik en snak med forestillingens danske instruktør, Kasper Holten, en dansk danser og operaens danske chef, Michael Bojesen, der har kendt og elsket musikken, lige siden den slog ham omkuld på teenageværelset.

På en bænk i den lille park op til pladsen foran Malmø Operahus blunder en gammel kone i sensommersolen. Indenfor, i operahusets store sal, hvor solens stråler ikke når ind, springer en af verdens største operaprofiler rundt, mellem scene og tilskuerrækker, og instruerer de unge sangere og dansere med hele sin lange krop. Der er kun et par dage til premieren på verdens bedste kærlighedshistorie, som instruktøren, Kasper Holten, kalder Leonard Bernsteins legendariske musical West Side Story. Og Michael Bojesen, operahusets danske chef, virker da også en lille smule spændt, da vi møder ham i foyeren, lige uden for den store sal.

Slået omkuld

Det er den første forestilling i hans periode, som han selv har valgt. Og det er ikke ”bare,” fordi Bernstein ville være fyldt 100 år i år.

”Det er jo en fantastisk forestilling, og stor musik, som bygger på det klassiske, men inddrager alle genrer” siger han, som har kendt og elsket West Side Story, siden han var 12 år og lånte den på lp på musikbiblioteket i Tårnby og blev slået omkuld – ikke bare af musikken, men også af den ulykkelige kærlighedshistorie, som jo bygger på Shakespeares Romeo og Julie.

”På den måde er musikken i West Side Story stor og åben. Og det harmonerer også godt med det, vi vil her i Malmø Operahus.”

Sangens hus

”Vi vil gerne være åbne, og vi forsøger ikke at lade os begrænse af genrer. Vi vil gerne præsentere alle former for sang, og den 22. september har vi derfor også vores første allsångs-arrangement her i foyeren, siger Michael Bojesen og vender sig mod de enorme vinduespartier, ud mod den åbne plads foran hovedbygningen, som kun bliver brudt af Nils Sjögrens fontæneskulptur Tragos, der oplyses, når mørket falder på.

Michael Bojesen, teaterchef og administrerende direktør, Malmø Opera

”Jeg ved ikke, om du kender historien om huset. Det minder jo meget om Radiohuset i København, og stod færdigt i 1944, mens Europa stod i flammer. Og allerede dengang var det, i tidens socialdemokratiske ånd, tanken, at huset skulle være åbent. Derfor kan alle vægge og døre ind til den store sal for eksempel også åbnes.”

Rykkede udenfor

I sommeren 1999, da Kasper Holten satte sin første forestilling, Bajadser, op i Malmø Operahus, tog man skridtet fuldt ud og flyttede forestillingen helt ud på pladsen foran hovedbygningen, der ligger midt i Malmø, kun få hundrede meter fra byens gågade og den travle plads Trianglen, og alligevel med luft omkring sig.

”Det var nogle fantastiske aftener,” siger den danske operainstruktør, der dengang kun var 26.

”Men hold kæft, hvor var det besværligt at komme på arbejde.”

Det var dengang, man stadig skulle med flyvebådene for at komme fra København til Malmø.

”Nu er det en helt anden historie,” siger han – men tror dog, at mange stadig er afskrækkede af turen.

”Men det er bare, indtil de opdager, hvor nemt det er.”

17 procent fra Danmark

Og ifølge Michael Bojesen er der tilsyneladende flere og flere københavnere, der har opdaget, hvor nemt det er at komme over Sundet til Malmø. Eller også er det simpelthen fordi, Malmø Opera er så hyggelig.

”Sidste år var 17 procent af vores gæster fra Danmark. Det er usædvanlig højt. Og det er ikke kun, fordi det er billigere at gå i operaen i Malmø. Mange af dem fortæller, at de kommer, fordi Malmø Operahus er så trävlig,” siger han og fortæller, at de også gør meget ud af at give publikum en god oplevelse.

”Vi lægger stor vægt på at sætte publikum i centrum. Det skal være en god oplevelse for vores publikum at komme i huset lige fra de træder ind. Vores toiletter er ikke kun for mænd og kvinder, men for han-, hun- og henkøn, og vi har særligt uddannede publikumsværter. Det kender jeg ikke fra Danmark,” siger han.

Luksus

Kasper Holten er kommet i Malmø Opera siden sine teenageår. Han mener, at de kan noget helt særligt i Malmø.

Kasper Holten, instruktør, West Side Story

”Operaen i København har flere ressourcer, men Malmø Opera er mere modige. De har en større vilje til at slå et slag i bolledejen og er et fantastisk supplement til det, vi har i København,” siger han.

Som nyudnævnt chef for Det Kongelige Teater i København frygter han dog ikke konkurrencen fra Malmø.

”Det er en stor luksus, at vi har en region med to operahuse. Og konkurrencen giver en helt anden dynamik,” siger Kasper Holten, der i foråret instruerede Rigoletto i Malmø og er super glad for også at have fået muligheden for at sætte West Side Story op.

”Den er klassisk, men har samtidig en stor bredde. Og så er det verdens bedste kærlighedshistorie, og har mindst lige så meget resonans i dag som i 1950erne (da stykket havde premiere på Broadway, red.) og i 1600-tallet (hvor Shakespeare skrev Romeo og Julie, som West Side Story bygger på, red.),” siger han.

Dem og os

”Jag kan döda nu för nu vet jage hur man hatar,” siger stykkets kvindelige hovedperson Maria spillet af den svenske operasanger Frida Johansson, med en stemme fuld af sorg, vrede og desperation og retter pistolen mod sig selv i den tragiske slutscene.

Og ifølge Kasper Holten handler stykket om at søge identitet gennem at hade.

”Der er dem, og der er os.”

I en anden scene spørger Bernardo, Marias bror og leder af stykkets to rivaliserende bander Maria:

”Ser du inte, att han är en av dem?”

”Jag ser bara honom,” svarer Maria.

”Den replik rummer essensen af det hele,” siger Kasper Holten.

Dansen

Han mener i øvrigt ikke, at man som dansker skal lade sig afskrække af, at sproget i forestillingen er svensk. For ikke bare er forestillingen tekstet, hvilket kan være en stor støtte. Dansen er i West Side Story helt essentiel.

”Dans fylder altid meget i musicals. Men i West Side Story er dansen integreret på en helt anden måde. For historien er simpelthen så stor, at den har brug for alle udtryksformer – dans, sang, tale, scenografi. Det er en overflodssituation, og det betyder også, at man sagtens kan opleve det umiddelbart,” siger han.

Rough på en god måde

Blandt de medvirkende dansere er danske Suad Demirovic. Han har rollen som Bernardo. Og han er begejstret for opsætningen.

”Den er meget fysisk, og rough på en god måde. Der er jo både slagsmål og knivscener og kampe om territorier, og det kan godt være svært at lave på teater. Det er nemmere på film. Men jeg synes faktisk, det er lykkes at gøre det realistisk og up-to-date.”

Dansk-svensk møde

At det er lykkedes så godt skyldes ikke mindst indsatsen fra den danske koreograf, Signe Fabricius, og den stuntkoordinator, der også har været tilknyttet. Kostumerne har den danske kostumedesigner Anja Vang Kragh, der tidligere har arbejdet for Dior og med Stella McCartney, taget sig af, mens den danske scenograf Steffen Aarfing står bag den enorme konstruktion, som fylder hele drejescenen og sceneåbningen som et stiliseret billede af en storby. Derudover medvirker flere danske dansere i forestillingen, og Kasper Holten tør godt – med fare for at generalisere – sige, at der er en god energi i dette dansk-svenske møde.

Kasper Holten er en af verdens største operaprofiler. Her ses han på scenen efter tæppefald, ved premieren på Eugene Onegin i Royal Opera House i London (2015), hvor han var operachef fra 2011 til 2017. I Malmø instruerede han i 1999 Bajadser og i foråret 2018 Rigoletto, og dette efterår er han instruktør på West Side Story.

”Godt nok er vi alle skandinaver, og vi har alle sammen skullet arbejde med at slippe os løs. Men danskerne kommer med deres flabethed og svenskerne med deres grundighed og en dygtighed, og jeg synes, vi får det bedste frem i hinanden.”

Malmö Opera har denne sæson, 2018/19, også Carmen, La Traviata og flere andre forestillinger og arrangementer på programmet. Læs mere om dem alle, og køb billetter på www.malmoopera.se.


Tekst: Malin Westerlund
Foto: Katja Tauberman, Malmø Opera, holten.com