“Vi var bange for at I ville tro, at vi var vanvittige”

Det var ikke en umiddelbar succes. Men efterhånden blev det til en af de mest succesrige tv-serier nogensinde. Vi taler med producenten Anders Landström, om hans rejse med tv-serien Broen – og med broen.

Det tager lang tid at lave tv-serier. Det finder man hurtigt ud af, når man tager en snak over en frokost med Anders Landström, producenter på tv-serien Broen. Hans arbejde med serien begyndte for over 10 år siden. Da de begyndte på idéen og manuskriptet, var der i starten ingen der kunne forudse hvilke dimensioner projektet ville få. Tværtimod forklarer han. Det har været en rejse med flere indslag af tvivl, modgang og øjeblikke med lidt ondt i maven.

For at starte fra begyndelsen, så var det meningen at det kun skulle være en svensk tv-serie. DR havde kun købt begrænset tv-rettigheder. Efterhånden udviklede kontakten sig og det endte med et 50-50 samarbejde.

Filmlance, filmselskabet hvor Anders Landström arbejder, satsede stort og tog en stor finansiel risiko. Det var en af perioderne hvor han havde ondt i maven.

– Måske var det ikke sådan at hele firmaet var gået fallit, hvis det ikke var gået. Men det ville have været … meget svært, siger han om det i dag.

Han havde ikke behøvet at være urolig. Men det vidste ingen dengang. Næste skridt i processen var afgørende. Hvis man skal lave en tv-serie der hedder Broen, så skal man selvfølgelig have tilgang til selve broen. Her begyndte Øresundsbro Konsortiet og min egen rejse med projektet. Vores samtale kommer ind på hvad vi tænkte på ved vores første møde.

– Vi var bange for at I ville tænke, at vi var helt vanvittige. Jeg mindes at vi forsøgte at forklare hvad vi ville lave, samtidig var vi klar over, at vi ikke anede hvor mulige eller umulige vores ønsker var. Det var lidt nervøst, husker jeg.

Den vigtigste premisse for konsortiet var, at broen ikke ville lukke i forbindelse med optagelserne. Hvad der end skulle laves, måtte det laves imens broen var åben. Første sæsons indledende scene, der hvor liget findes på højbroen, blev indspillet da der alligevel var vedligeholdelsesarbejde i tunnelen. Den ene vejbane var lukket, da de filmende, imens kørte trafikken i dobbeltretning i det andet spor.

Tv-serien Broen havde premiere i svensk og dansk TV i september 2011. Den var umiddelbar ikke nogen succes.

– Vi havde ikke fortalt, at vi lavede en serie med en kvinde med specielle forudsætninger, og vi havde ikke givet hende noget diagnose. Vi ville at seerne skulle opdagede det i takt med, at de så serien. Det gjorde at der blev lidt forvirring i forhold til reaktionerne. Hvorfor var hun så mærkelig? Skal hun være sådan? Er det en dårlig synsvinkel, eller hvorfor opfører hun sig så stift? Det føltes uretfærdigt, men vi besluttede os for at have is i maven. Og efter tredje afsnit ændrede det sig.

Fra den første usikkerhed, som Saga Norén vakte, lærte seerne at holde af hende og det var endda helt okay at grine.

– I sæson to var vi så glade for hendes sjove facon, at vi skrev scener hvor hun skulle være sjov og sej. Men det fungerede ikke så godt, så vi trak det tilbage.

Anders Landströms egen yndlingssæson er den fjerde og sidste. Han synes at det er den, der har det bedste manuskript, idet de fandt seriens form. Han er stadig sikker på, at han gjorde det rigtige, da de besluttede at det skulle være sidste sæson. Det var en beslutning, der blev truffet inden de påbegyndte indspilningen. Beslutningen har været en overraskelse, især i udlandet.

– I England og USA kan de ikke forstå, at vi ikke fortsætter. I deres verden er det vildt at stoppe, når man har så stor succes. Men vi er helt sikre på, at det var den rigtige beslutning.

Hvordan føles det nu, når det hele er forbi og serien er blevet sendt i sin helhed (i hvert fald i Sverige og Danmark)?

– Det er altid forbundet med en vis form for separationsangst, når disse projekter er færdige. Det er så lange optagelsesperioder, hvor man som producent er på standby døgnet rundt- det er skønt med en pause bagefter. Men jeg savner selvfølgelig alle menneskerne. Det har været et fantastisk projekt at arbejde med.

Fra det første møde med konsortiet, har du tilbragt mange timer på og omkring Øresundsbron. Hvordan vil du beskrive din relation til broen?

Før Broen havde jeg ikke været så meget i regionen. Jeg havde krydset broen et par gange. Dette hænger sammen med, at jeg har mødt min nuværende kone i Lund. I dag bog jeg også der. Hver gang jeg kører over broen, føltes det vældigt specielt. Det er noget med den visuelle stil, det starter noget. Den har en meget speciel plads i mit hjerte.

Fakta:
Første sæson af tv-serien Broen er blevet solgt til 160 lande. Serien har vundet flere internationale priser.

Tekst: Sanna Holmqvist